Το Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου της ουγγρικής κυβέρνησης φέρεται να γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων Νίκολα Γκρουέφσκι , που διέφυγε εδώ και αρκετές ημέρες στη χώρα για χορήγηση πολιτικού ασύλου, κάτι, που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δεν υπολογίζει τις προειδοποιήσεις δυτικών παραγόντων.

 

Η εξέλιξη αυτή, αν ευσταθεί, αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω επιδείνωση των διεθνών σχέσεων της Βουδαπέστης υπό τη διακυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν. Υπενθυμίζεται ότι τα Σκόπια είχαν ζητήσει από τη Βουδαπέστη να μη χορηγήσει άσυλο στον Γκρουέφσκι, ενώ παρεμβάσεις για το ίδιο θέμα υπήρξαν και από το εξωτερικό, τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο ο Ορμπάν φέρεται να μην υπολογίζει τις επιπτώσεις της επιδείνωσης των  σχέσεων της χώρας του με την Δύση, εφαρμόζοντας την δική του πολιτική, τονίζοντας ότι έτσι εκφράζει τα συμφέροντα της Ουγγαρίας.

Ο εθνικιστής Γκρουέφσκι διέφυγε μέσω Αλβανίας στην Ουγγαρία προκειμένου να αποφύγει ποινή φυλάκισης δύο ετών που του επιβλήθηκε μετά την καταδίκη του σε υπόθεση διαφθοράς σχετικά με την αγορά ενός θωρακισμένου αυτοκινήτου αξίας 600.000 ευρώ. Σε εξαετή κάθειρξη καταδικάστηκε για το ίδιο θέμα η πρώην υπουργός Εσωτερικών των κυβερνήσεων Γκρουέφσκι Γκορντάνα Γιανκουλόσκα. Σε τεσσεράμισι χρόνια φυλάκιση έχει καταδικαστεί, επίσης σε δεύτερο βαθμό, ο επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιων προμηθειών.

Ο ίδιος ο Γκρούεφσκι γνωστοποίησε νωρίτερα ότι οι αρμόδιες ουγγρικές Αρχές ανταποκρίθηκαν θετικά και ενέκριναν το αίτημά του για χορήγηση πολιτικού ασύλου στη χώρα αυτή.

«Σήμερα, η Ουγγαρία, χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μου για χορήγηση πολιτικού ασύλου, λόγω της πολιτικής δίωξης που υφίσταμαι στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Στην αίτησή μου για πολιτικό άσυλο, ανέφερα ότι ζητώ κάτι τέτοιο λόγω της δίωξης εις βάρος μου από τη νέα κυβέρνηση, της οποίας ηγείται το κόμμα SDSM» (σ.σ το κόμμα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ) ανέφερε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

 

Προειδοποίηση από Κομισιόν

Την ανάγκη να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες δικαίου από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ΈΝωσης υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείσα για τη φυγάδευση του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, με τη διαμεσολάβηση των ουγγρικών Αρχών.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοσίγιαντσιτς, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απολύτως ενήμερη για την υπόθεση Γκρούεφσκι και πως δεν θέλει να σχολιάσει δικαστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «το κράτος δικαίου είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ και θα πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλες τις χώρες της ΕΕ και από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες». Η Μ. Κασίγιαντσιτς πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή αναμένει από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δράσουν σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τους σχετικούς κανόνες» και ότι η δικαστική διαδικασία δεν θα πρέπει να πολιτικοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία, ενώ έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της ΠΓΔΜ με διετή φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας, διαφθορά, εκλογική απάτη και παράνομες υποκλοπές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γκρούεφσκι, το διαβατήριο του οποίου έχει κατασχεθεί από τις Αρχές της ΠΓΔΜ, κατάφερε να διαφύγει με τη βοήθεια της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη.