Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, Α23a όπως είναι γνωστό, αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική και άρχισε να κινείται με πιθανότητα να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια και να απλωθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Όπως αναφέρει το Reuters, αλλά και το BBC, το εν λόγω παγόβουνο είχε αρχικά αποκολληθεί από τις ακτές το 1986, ωστόσο σχεδόν αμέσως κόλλησε στο σημείο όπου βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα.

Έχει μέγεθος τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό της Νέας Υόρκης και το ανησυχητικό για τους επιστήμονες, είναι πως δείχνει από τους δορυφόρους να κινείται αρκετά γρήγορα, εξαιτίας ισχυρών ανέμων, αλλά και των ρευμάτων στη θάλασσα.

Έχει πάχος περίπου 400 μέτρα και ύψος 310 μέτρα. Τον τελευταίο χρόνο παρασύρεται με ταχύτητα, και το παγόβουνο πρόκειται τώρα να ξεφύγει από τα νερά της Ανταρκτικής.

Συνέπεια της κλιματικής κρίσης

Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι, γιατί κινείται τώρα, ύστερα από περίπου 40 χρόνια;

“Ρώτησα μερικούς συναδέλφους γι’ αυτό, διερωτώμενος αν υπήρχε κάποια πιθανή αλλαγή στις θερμοκρασίες του νερού της υφαλοκρηπίδας που θα μπορούσε να το έχει προκαλέσει, αλλά η συναίνεση είναι ότι απλά ήρθε η ώρα”, δήλωσε στο BBC ο δρ Άντριου Φλέμινγκ, ειδικός σε θέματα τηλεπισκόπησης από το British Antarctic Survey.

«Είναι σπάνιο να δεις ένα παγόβουνο αυτού του μεγέθους να κινείται, δήλωσε ο Βρετανός επιστήμονας Όλιβερ Μαρς. Σήμερα όμως, το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο αποκολλήθηκε, ως ακόμη μια ηχηρή επίπτωση της κλιματικής κρίσης.

Δεν αποκλείεται να κινηθεί προς τη Νότια Αφρική

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters, το παγόβουνο είχε αρχίσει να συρρικνώνεται και πλησιάζει στο βόρειο άκρο της χερσονήσου της Ανταρκτικής. Υπάρχει μάλιστα ενδεχόμενο να εισέλθει στο κυκλικό πολικό ρεύμα της Ανταρκτικής, το οποίο θα το στείλει στα νότια του Ατλαντικού, όπου δεν αποκλείεται να κινηθεί προς τη Νότια Αφρική.

«Με την πάροδο του χρόνου μάλλον έχει λεπτύνει ελαφρώς και έχει αυτή τη μικρή επιπλέον άνωση που του επέτρεψε να σηκωθεί από τον πυθμένα του ωκεανού και να ωθηθεί από τα ωκεάνια ρεύματα» πρόσθεσε ο Μαρς που έδωσε και ορισμένα πιθανά σενάρια για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η πορεία του παγόβουνου.

Το ένα είναι να σταθεροποιηθεί στην περιοχή της Νότιας Γεωργίας, το οποίο αν συμβεί, θα προκαλέσει προβλήματα στα εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνους και άλλα θαλασσοπούλια που αναπαράγονται στο νησί, καθώς θα δημιουργήσει πρόβλημα στις διαδρομές σίτισης των ζώων.

Το δεύτερο πιθανό σενάριο είναι το παγόβουνο να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια και να λιώσει σταδιακά ή να κινηθεί προς τη Νότια Αφρική, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη ναυσιπλοΐα.