Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο περισσότερων των 80 ανθρώπων από δύο πλήγματα του ισραηλινού στρατού κατά του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια, στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, που τελεί υπό την διαχείριση του ΟΗΕ.

Το πρώτο πλήγμα στον καταυλισμό κτύπησε το σχολείο αλ-Φαχούρα, όπου βρισκόταν μεγάλος αριθμός ασθενών, γιατροί και άλλοι άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και βρέθηκαν εκεί εγκλωβισμένοι λόγω των συγκρούσεων.

Το δεύτερο πλήγμα ήταν σε κατοικία του καταυλισμού της Τζαμπαλίγια και σκότωσε 32 μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους 19 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο της Χαμάς δίνοντας στην δημοσιότητα λίστα με τα ονόματα της οικογένειας Αμπού Χαμπάλ.

Ούτε ο ισραηλινός στρατός, ούτε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες Unrwa σχολίασαν τους ισχυρισμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Την χθεσινή νύκτα, ισραηλινός βομβαρδισμός έπληξε την Χαν Γιούνες σκοτώνοντας 26 ανθρώπους, σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Νάσερ της πόλης που βρίσκεται στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας.

“ Αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν να αποτελούν συνήθη φαινόμενα. Πρέπει να σταματήσουν. Μία ανθρωπιστική εκεχειρία δεν μπορεί να καθυστερεί περαιτέρω”, ανέφερε ο Γενικός Επίτροπος της UNRWA Φιλίπ Λαζαρίνι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας αύξησαν τον αριθμό των νεκρών χθες, υπολογίζοντας από την αρχή των συγκρούσεων σε περισσότερους από 12.000 νεκρούς, με τους 5.000 από αυτούς να είναι παιδιά.

Ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστους τους αριθμούς αυτούς, παρά το γεγονός ότι τώρα αναθεωρούνται συνεχώς προς τα επάνω εξαιτίας των δυσκολιών συλλογής πληροφοριών.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)