Διευρύνονται οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και σημειώνονται νέοι βομβαρδισμοί, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα διεθνή αεροδρόμια Δαμασκού και του Χαλεπιού στη Συρία, μετά από Ισραηλινή επιδρομή, όπως αναφέρουν Συριακά ΜΜΕ.

Εντείνοντας τις ανησυχίες για γενίκευση της σύγκρουσης, οι συρράξεις στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με την λιβανέζικη Χεζμπολάχ και η επίθεση σε Συριακά αεροδρόμια, φέρνουν πιο κοντά μια περιφερειακή σύγκρουση στην περιοχή.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας ανέφερε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των αεροδρομίων της Δαμασκού και του Χαλεπιού τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
«Ο ισραηλινός εχθρός πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση με στόχο τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου»

«Περίπου στις 5:25 π.μ. σήμερα, ο ισραηλινός εχθρός πραγματοποίησε ταυτόχρονα μια αεροπορική επίθεση με εκρήξεις πυραύλων από την κατεύθυνση της Μεσογείου δυτικά της Λατάκειας και από την κατεύθυνση του κατεχόμενου συριακού Γκολάν, με στόχο τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου», ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο στρατιωτική πηγή.
Το πρακτορείο ανέφερε ότι ένας εργαζόμενος στο αεροδρόμιο της Δαμασκού σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε.

Είπε ότι οι ζημιές στους διαδρόμους προσγείωσης και στα δύο αεροδρόμια τα έθεσαν εκτός λειτουργίας και ότι η εναέρια κυκλοφορία εκτρέπεται προς την πόλη Λατάκια.Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν στο CNN ότι δεν σχολιάζουν τις αναφορές.

Κίνδυνος πολεμικής εμπλοκής του Λιβάνου

Ταυτόχρονα ανησυχία προκαλεί η είδηση ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να εκκενώσει 14 επιπλέον κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ καθώς ο στρατός του αναφέρει ότι οι κλιμακούμενες επιθέσεις της Χεζμπολάχ κινδυνεύουν να «παρασύρουν τον Λίβανο σε πόλεμο».

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας Τζόναθαν Κονρίκους δήλωσε: «Η Χεζμπολάχ … παρασύρει τον Λίβανο σε έναν πόλεμο από τον οποίο δεν θα κερδίσει τίποτα, αλλά θα χάσει πολλά».

«Η Χεζμπολάχ παίζει ένα πολύ, πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Κλιμακώνουν την κατάσταση. Βλέπουμε όλο και περισσότερες επιθέσεις κάθε μέρα», τόνισε.

Στις πρόσφατες ανταλλαγές πυρών σκοτώθηκαν τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ και ένα μέλος της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ στο Λίβανο, ενώ τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, από αντιαρματικά πυρά της Χεζμπολάχ, ενώ τραυματίστηκαν επίσης δύο Ταϊλανδοί εργάτες σε αγροκτήματα.

Το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση δεκάδων βόρειων κοινοτήτων, ενώ αρκετές χιλιάδες Λιβανέζοι έχουν επίσης εγκαταλείψει τις παραμεθόριες περιοχές με προορισμό τη νότια πόλη Τύρο.

Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ προειδοποίησε ότι η ομάδα θα μπορούσε να εντείνει την εμπλοκή της στη σύγκρουση.

Βομβαρδισμοί και στη Δυτική Όχθη

Αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών δυνάμεων έπληξε την Δυτική Όχθη, όπου τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν.

Η αεροπορική επιδρομή έγινε στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε ότι βομβαρδίστηκε το τέμενος Αλ Ανσάρ στην περιοχή. Το τηλεοπτικό δίκτυο μεταδίδει εικόνες από το σημείο της επίθεσης, όπου σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει και αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και η Σιν Μπετ- η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ- επιβεβαίωσαν την αεροπορική επιδρομή στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, υποστηρίζουν ότι έπληξαν υπόγειο καταφύγιο στην περιοχή του τεμένους, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Σε «τρομοκρατικό θύλακα» στην Τζενίν η επίθεση

Με ένα tweet ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε ότι πραγματοποιήσε «αεροπορική επιδρομή σε τρομοκρατικό θύλακα της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στο τζαμί Al-Ansar στην Τζενίν».

«Πρόσφατες πληροφορίες των IDF αποκάλυψαν ότι το Τζαμί χρησιμοποιούνταν ως κέντρο διοίκησης για το σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον πολιτών».

Η Σιν Μπετ και οι IDF ισχυρίζονται ότι είχαν πληροφορίες για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση που σχεδίαζε ο συγκεκριμένος πυρήνας. Έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα εικόνες που- σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση- δείχνουν μια καταπακτή που οδηγούσε από το τέμενος στο υπόγειο καταφύγιο, καθώς και διάγραμμα του χώρου στον οποίο αποθηκεύονταν όπλα και πυρομαχικά.

Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζενίν είχε βρεθεί στο στόχαστρο ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παλαιστινιακής Αρχής, τουλάχιστον 84 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος πυροδότησε έναν νέο πόλεμο με χιλιάδες θύματα εκατέρωθεν.

Έκτοτε, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προβεί σε εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων στη Δυτική Όχθη. Ταυτόχρονα, σφυροκοπούν αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας, προετοιμάζοντας την επόμενη φάση της επιχείρησής τους κατά του παλαιστινιακού θύλακα που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς από το 2007.

Προειδοποίηση στη Γάζα- Εκκένωση στα νότια

Εντωμεταξύ, σαν μια ακόμη ένδειξη ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται την χερσαία επιχείρηση, σήμερα έριξαν ξανά φυλλάδια στην πόλη της Γάζας τα οποία ανέγραφαν την εξής προειδοποίηση: «Οποιος δεν μετακινηθεί νότια μπορεί να θεωρηθεί τελικά συνεργός τρομοκρατικής οργάνωσης».

Στην καθημερινή ενημέρωση του Τύπου, ο Ντάνιελ Χαγκάρι, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, προσπάθησε για άλλη μια φορά να πείσει όσους παραμένουν στο βορρά να μετακινηθούν.

«Η Χεζμπολάχ στο Λίβανο παίζει επικίνδυνο παιχνίδι»

Εν τω μεταξύ, σε μια ενημέρωση που προχώρησε, ο εκπρόσωπος των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ, Τζόναθαν Κονρίκους, πριν από λίγη ώρα, αναφέρθηκε στην κατάσταση των βορείων συνόρων του Ισραήλ και ειδικότερα στις επιθέσεις που έχει δεχτεί η χώρα από την λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

«Μέχρι στιγμής η αντίδρασή μας είναι μετρημένη, τακτική και περιορίζεται στις περιοχές κοντά στα σύνορα (με τον Λίβανο)», εξηγεί.

«Η Χεζμπολάχ παίζει ένα πολύ, πολύ, επικίνδυνο παιχνίδι», πρόσθεσε ο Κονρίκους. «Κλιμακώνουν την κατάσταση, βλέπουμε καθημερινά όλο και περισσότερες επιθέσεις».