Κοκαΐνη αξίας 150 εκατ. ευρώ εντοπίστηκε κρυμμένη σε εμπορικό πλοίο ελληνικής ιδιοκτησίας στη Βενετία σύμφωνα με τον ναυτιλιακό ενημερωτικό ιστότοπο TradeWinds.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πρόκειται για το πλοίο Atlas, που ανήκει στην ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Laskaridis Shipping και έχει σημαία Λιβερίας, ενώ δείχνει πλάνα από την επιχείρηση των ιταλικών τελωνειακών αρχών.

Στο πλοίο εστάλησαν συνέχεια δύτες για να το επιθεωρήσουν και βρήκαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών τυλιγμένων σε μαύρο πλαστικό.

Σύμφωνα με την Ιταλική Οικονομική Αστυνομία, η κοκαΐνη ήταν κρυμμένη μέσα σε αγωγούς αερισμού και ήταν συσκευασμένη σε 570 δέματα, συνολικού βάρους 850 κιλών.

Είχε αναχωρήσει από Βραζιλία

Το πλοίο είχε αναχωρήσει από το Σάντος στη Βραζιλία στις 23 Μαρτίου και έφτασε στη Βενετία στις 17 Απριλίου.

Όπως αναφέρεται, τα εμπορικά πλοία γίνονται συχνά στόχος λαθρεμπορίου ναρκωτικών, ενώ καράβια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τα καρτέλ εν αγνοία των πλοιοκτητών και των ναυτικών.

Τον περασμένο μήνα, η Europol δήλωσε ότι περισσότεροι από 200 τόνοι κοκαΐνης έχουν μεταφερθεί μέσω των δύο πιο πολυσύχναστων λιμανιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εγκληματικές συμμορίες, που εξασφάλισαν μοναδικούς κωδικούς εμπορευματοκιβωτίων από πληροφοριοδότες, μέσω μιας πρακτικής που είναι γνωστή ως «PIN code fraud».

Η συγκεκριμένη τακτική ολοένα και αυξάνεται από το 2018. Τα καρτέλ πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε διεφθαρμένους εμπλεκόμενους για να παραδώσουν τα μοναδικά στοιχεία ενός κοντέινερ που εκχωρείται μόλις γίνει η πληρωμή για τη μεταφορά.