Η κακοκαιρία Elliott στις ΗΠΑ έχει βάλει μεγάλο μέρος της χώρας στην «κατάψυξη», ενώ την ίδια ώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν εξηγήσεις στο ακραίο αυτό φαινόμενο, επισημαίνοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε 240 εκατομμύρια κατοίκους των ΗΠΑ, ενώ τουλάχιστον 63 είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί. Συνολικά, έχουν πληγεί 1,8 εκατ. νοικοκυριά, ενώ 6.400 πτήσεις έχουν ακυρωθεί, με πόλεις να έχουν βυθιστεί στο χιόνι.

Εκτός από τις ψυχρές αέριες μάζες, αρκτικής προέλευσης, που κατέκλυσαν τον Καναδά και τις ΗΠΑ, ένα βαρομετρικό χαμηλό-βόμβα προκάλεσε πολύωρες και καταστροφικές χιονοθύελλες.

Στο Γουαϊόμινγκ το θερμόμετρο έπεσε στους -41 βαθμούς Κελσίου, ενώ την ίδια ώρα στο Λος Αντζελες το θερμόμετρο έγραψε +29, δηλαδή 70 βαθμούς Κελσίου διαφορά!

Οι πέντε ερωτήσεις-απαντήσεις του meteo για την κακοκαιρία

Το meteo ανέλυσε με πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις την ακραία κακοκαιρία στις ΗΠΑ.

Αναλυτικά:

1) Πόσο χαμηλά και πόσο γρήγορα έπεσε η θερμοκρασία;

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν -47,2°C στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone (Elk ParkMT). Νέο ρεκόρ πτώσης θερμοκρασίας καταγράφηκε στην πόλη Denver του Colorado, όπου η θερμοκρασία υποχώρησε κατά 22°C μέσα σε λιγότερο από 1 ώρα και σε διάστημα 2 ημερών η θερμοκρασία από τους +11°C υποχώρησε στους -31°C.

Στο Cheyenne του Wyoming η θερμοκρασία μέσα σε μόλις 30 λεπτά υποχώρησε από τους +6°C στους -16°C.

2) Από πότε είχε να συμβεί κάτι τέτοιο;

Πρόκειται για την πιο ψυχρή Παραμονή Χριστουγέννων για την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσιγκτον, και τη 2η πιο ψυχρή για τη Νέα Υόρκη τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια.

Επίσης, στη Νέα Υόρκη καταγράφηκε η δεύτερη πιο απότομη πτώση της θερμοκρασίας στα χρονικά των καταγραφών, με υποχώρηση της θερμοκρασίας κατά 17°C σε διάστημα 6 ωρών.

Στις βόρειες πολιτείες Montana και Wyoming καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από το 1939. Στις νοτιότερες πολιτείες, όπως τη Φλόριδα, καταγράφηκαν οι πιο ψυχρές συνθήκες από το 1890.

Μερικά ρεκόρ θερμοκρασίας που καταρρίφθηκαν:

Casper, Wyoming: -41°C
Pittsburg, Pennsylvania:-21°C
Athens, Georgia: -12°C
Baltimore, Maryland: -8°C
Charleston, South Carolina: -7°C
Miami, Florida: +10°C (η πιο χαμηλή μέγιστη ημερήσια τιμή)
Los Angeles, California: +29°C (η πιο θερμή ημέρα Δεκεμβρίου στα χρονικά)

3) Πώς επηρεάστηκε ο καιρός στην Ευρώπη;

Η μεταφορά τόσο ψυχρών αέριων μαζών αρκτικής προέλευσης σε νότια γεωγραφικά πλάτη και η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού-βόμβα είχε σαν αποτέλεσμα τη διαμόρφωση υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων ανατολικότερα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και την Ευρώπη.

Έτσι, η Ευρώπη επηρεάστηκε από ακραία μεταφορά θερμών αέριων μαζών από τα νότια με την παράλληλη ασυνήθιστα βορειότερη πορεία του Πολικού Αεροχειμάρρου.

4) Πόσο χιόνι έπεσε;

Το μεγαλύτερο ύψος χιονιού καταγράφηκε στα δυτικά τμήματα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, στην παραλίμνια πόλη Buffalo. Συνολικά, σε διάστημα 3 ημερών καταγράφηκαν 124 εκατοστά φρέσκου χιονιού.

Μέχρι τα Χριστούγεννα, το Buffalo έχει δεχθεί συνολικά 2,3 μέτρα χιονιού από τον Νοέμβριο, όταν κλιματικά στο σύνολο του χειμώνα δέχεται κατά μέσο όρο 2,4 μέτρα ανά έτος.

5) Πόσο καλά είχε προβλεφθεί το φαινόμενο;

Το σύνολο των προγνωστικών μοντέλων είχαν προβλέψει τη δημιουργία του βαρομετρικού χαμηλού-βόμβα και τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες ήδη μία εβδομάδα πριν από την έλευση της κακοκαιρίας Elliott.

Σχεδόν το 60% της έκτασης των ΗΠΑ ήταν σε κατάσταση συναγερμού επί 3 ημέρες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και οι προγνώσεις επαληθεύθηκαν.

Τι εξηγούν οι ειδικοί για την αποσταθεροποίηση του κλίματος

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, αυτά τα φαινόμενα είναι ενδείξεις αποσταθεροποίησης του κλίματος.

«Τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν, μία φορά στα 60, 70 ή ακόμη και 80 χρόνια. Ο άνθρωπος έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον και όπως έχω τονίσει αρκετές φορές, αν το ακραίο γίνει σύνηθες, τότε τα πράγματα δεν θα έχουν επιστροφή. Οι πάγοι έχουν ήδη συρρικνωθεί πάνω από τη μισή επιφάνεια που καταλάμβαναν πριν από 50 χρόνια. Θα πρέπει ο καθένας να βάλει το λιθαράκι του, εξοικονομώντας ενέργεια», τόνισε ο καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρα Χρήστος Ζερεφός.

Παράλληλα, ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης, τόνισε ότι «η ανθρωπότητα μπορεί να μην επιζήσει, όπως ακριβώς εμείς την ξέρουμε στον 22ο αιώνα, αν το κλίμα αποσταθεροποιηθεί τελείως. Δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε σε βάθος χρόνου, ακόμη και σε 10 χρόνια, πόσο πιο ακραία θα είναι αυτά τα φαινόμενα. Γιατί υπάρχουν διαφορετικά σενάρια τα οποία μπορούν να παίξουν. Μόνο και μόνο να περιορίζαμε την σπατάλη του φαγητού η οποία γίνεται και η ανακύκλωση βοηθάει το κλίμα».

Η κλιματική αλλαγή έχει φέρει τα πάνω κάτω στον πλανήτη. Ο καιρός στην Ευρώπη τα Χριστούγεννα, μόνο χειμώνα δεν θυμίζει, αφού οι θερμοκρασίες αγγίζουν μέχρι και τους 22 βαθμούς Κελσίου