Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ άρχισαν στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας. σε ατμόσφαιρα ικανοποίησης και λογοπαιγνίων μετά και την απόφαση για ένταξη της Σουηδίας. 

Οι 33 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων μαζεύτηκαν στο Βίλνιους, έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες και γέλασαν με τα αστειάκια του Μπάϊντεν προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Σούνακ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε επίσημα δεκτός από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Νάουσεντα στο Εκθεσιακό Κέντρο LITEXPO στο Βίλνιους της Λιθουανίας όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής.

Αμέσως μετά οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συγκεντρώθηκαν και πόζαραν για την κλασική οικογενειακή φωτογραφία, πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε δίπλα στον Γερμανό Πρόεδρο Ολαφ Σολτς, πίσω από τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ και πίσω δεξιά του Ταγίπ Ερντογάν.

Στους 33 συμμετέχοντες στη Σύνοδο βρίσκονταν μόλις τέσσερις γυναίκες, η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας (με το ροζ), η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντερίκεσεν (με το τιρκουάζ), η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δεξιά με το μπεζ στη φωτογραφίαα και η Ιγκρίντα Σιμόνιτ της Λιθουανίας (στην πίσω σειρά δεξιά με το γαλάζιο).

Στη σύνοδο κορυφής θα συζητηθούν η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά και την θετική διαβεβαίωση από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τα νέα στρατιωτικά σχέδια της συμμαχίας

Επίσης θα γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, μετά την παρατεταμένη εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων και την αποστολή οπλισμού από δυτικούς συμμάχους στο Κίεβο. Συζητήσεις για έναν πόλεμο χωρίς τέλος με τους θανάτους αθώων ανθρώπων και εν ονόματι της επίδειξης ισχύος των Δυτικών απέναντι στη Ρωσία, αλλά και αντιστρόφως.