Δεκάδες νεκροί και πάνω από 130 τραυματίες είναι το αποτέλεσμα σφοδρού αεροπορικού βομβαρδισμού την ουκρανική στρατιωτική βάση στο Γιαβορίβ κοντά στα πολωνικά σύνορα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Δεκαεννέα ασθενοφόρα με τις σειρήνες τους να ηχούν κατευθύνονταν προς την περιοχή αυτή δήλωσε στο Ρόιτερς αυτόπτης μάρτυρας, αφού τοπικοί αξιωματούχοι μετέδωσαν πως η εγκατάσταση επλήγη από ρωσική αεροπορική επιδρομή.

Άλλα επτά ασθενοφόρα εθεάθησαν να κατευθύνονται προς την εν λόγω εγκατάσταση μετά την επίθεση. Πρόκειται για το πιο δυτικό σημείο της Ουκρανίας που έχει δεχθεί μέχρι τώρα επίθεση στη διάρκεια του πολέμου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση,  υπάρχουν τουλάχιστον 35 νεκροί και 134 τραυματίες, ενώ ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί.

«Οι εισβολείς πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα στο Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους», ανέφερε σε δήλωσή της η διοίκηση.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον μιας στρατιωτικής μονάδας στην εγκατάσταση, δήλωσε ο Αντόν Μιρόνοβιτς, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Χερσαίων Δυνάμεων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ Ουκρανίας.

Η εν λόγω εγκατάσταση στρατιωτικής εκπαίδευσης, η μεγαλύτερη στο δυτικό τμήμα της χώρας και παραδοσιακά ο τόπος κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με το ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 25 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα και περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λβιβ.

Εξάλλου ο δήμαρχος μιας άλλης πόλης στη δυτική Ουκρανία, της Ιβάνο-Φρανκίβσκ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων νότια του Λβιβ, δήλωσε πως ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν σήμερα να πλήττουν το αεροδρόμιό της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα.

Έχουν πληγεί 3.687 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Ρωσικά στρατεύματα έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής 3.687 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως δεν κατέστη δυνατό να επαληθεύσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.

Εξάλλου η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει τις αποστολές αερίου μέσω της Ουκρανίας με όγκους 109,6 εκατ. κυβικών μέτρων, από 109,5 εκατ. κυβικά μέτρα που ήταν την προηγουμένη.

Αμύνονται με όλα τα μέσα οι Ουκρανοί

Σθεναρή άμυνα εξακολουθεί να συναντά η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία. Τη στιγμή που οι δυνάμεις του Κρεμλίνου επελαύνουν προς την κομβικής σημασίας Οδησσό, οι Ουκρανοί προτάσσουν αντίσταση ανασύροντας και πάλι μια πρακτική που είχε χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια του Β´Παγκοσμίου Πολέμου.
075_ukrinform-odesaget220309_npcRM

Λίγες ώρες αφότου κυκλοφόρησαν βίντεο που δείχνουν τους Ουκρανούς να καταστρέφουν με αντιαρματικούς πυραύλους ρωσικά άρματα μάχης, δίνεται ένας νέος αγώνας για να μην καταληφθεί η Οδησσός και οι Ρώσοι επικρατήσουν απόλυτα στη Μαύρη Θάλασσα.
Όπως διακρίνεται και σε σχετική φωτογραφία, που κάνει τον γύρο των κοινωνικών δικτύων, η άμυνα των Ουκρανών βασίζεται αυτήν τη φορά στον τσέχικο σκαντζόχοιρο που έχει χρησιμοποιηθεί σε αστικές μάχες, καθώς είναι δυνατό να εμποδίσει μηχανοκίνητο κονβόι.
068_AA_12032022_647087
Στους δρόμους της Οδησσού έχουν τοποθετηθεί ειδικές μεταλλικές κατασκευές ώστε να αποτραπεί η ρωσική πολιορκία.
Ο τσέχικος σκαντζόχοιρος χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, κυρίως από τον στρατό της Σοβιετικής Ένωσης. Πρόκειται για κατασκευή από μεταλλικές δοκούς, οι οποίες σχηματίζουν γωνίες και ακμές.
Στην Οδησσό οι Ουκρανοί έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται για πολιορκία, ενώ έχουν ξεκινήσει και καραβάνια αμάχων να εγκαταλείπουν την περιοχή προς τα δυτικά, σε πιο ασφαλείς -από τους βομβαρδισμούς- περιοχές.

Θέλει να διχοτομήσει την Ουκρανία σε ανατολική και δυτική

Το ευρύ σχέδιο του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι να διχοτομήσει την Ουκρανία σε ανατολική και δυτική, «τραβώντας μία γραμμή από το Χάρκοβο έως την Οδησσό» και αποκλείοντας την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ.

075_ukrinform-odesares220311_npUyx
Σχεδόν ένα εκατομμύριο κόσμου ζουν στην Οδυσσό, ανάμεσά τους Βούλγαροι και Εβραίοι.  Μια ενδεχόμενη νίκη στην Οδησσό, σημαντικό λιμάνι στον Εύξεινο Πόντο, θα έδινε στον Πούτιν τον απόλυτο έλεγχο της ουκρανικής οικονομίας.

Στρατηγικής σημασίας για την επίτευξη του μεγάλου σχεδίου είναι η κατάληψη της Μαριούπολης, η οποία είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ουκρανίας. Οι Ρώσοι έχουν μπει ήδη στη Μαριούπολη και έχουν καταλάβει σημαντικό μέρος της πόλης, ελέγχοντας στην ουσία ολόκληρη την ακτογραμμή της Αζοφικής.