Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας κατέρχεται αύριο, Τρίτη, σε απεργία μαζί με δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στην Ισλανδία, που διαμαρτύρονται  κατά του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και κατά της έμφυλης και σεξουαλικής βίας.

Στην πρώτη τέτοια απεργία εδώ και σχεδόν μισό αιώνα (48 χρόνια) στην Ισλανδία χιλιάδες γυναίκες, από δασκάλες και νοσοκόμες μέχρι εργαζόμενες στη βιομηχανία αλιείας και την πρωθυπουργό Κάτριν Γιακομπσντότιρ θα κατέβουν στους δρόμους με τους διοργανωτές να ελπίζουν ότι θα παραλύσει η χώρα.

Οι γυναίκες αμείβονται 21% λιγότερο από τους άνδρες σε κάποια επαγγέλματα

Η τελευταία απεργία γυναικών στην Ισλανδία έγινε το 1975 όταν εννέα στις δέκα αρνήθηκαν να προσέλθουν στις δουλειές τους οδηγώντας σε μεγάλες αλλαγές στη χώρα, όπως η εκλογή της πρώτης γυναίκας προέδρου στην ιστορία της. Αλλά, 48 χρόνια μετά, οι διοργανωτές λένε ότι παραμένει το ίδιο το αίτημα για εξίσωση των μισθών.

Μολονότι η Ισλανδία κατέκτησε πέρυσι για 14η συνεχόμενη χρονιά την κορυφή στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ισότητα των δύο φύλων, σε κάποια επαγγέλματα οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται κατά 21% λιγότερο σε σύγκριση με τους άρρενες συναδέλφους τους, ενώ τέσσερις στις δέκα έχουν πέσει θύματα έμφυλης ή σεξουαλικής βίας.

Τουλάχιστον 25.000 άτομα αναμένεται να δώσουν το παρόν σε διαδήλωση στο κέντρο του Ρέικιαβικ και πολλά περισσότερα θα μετάσχουν σε άλλες δέκα διαδηλώσεις στην Ισλανδία στη μεγαλύτερη πιθανώς απεργία γυναικών που διοργανώθηκε ποτέ στη χώρα.

Ποια είναι η 41χρονη πρωθυπουργός

Ανακοινώνοντας τη συμμετοχή της «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις Ισλανδές» η πρωθυπουργός είπε ότι το γραφείο της δεν θα λειτουργεί αύριο, Τρίτη.

Η 41χρονη περιβαλοντολόγος , ηγέτης  του κόμματος Αριστερής-Πράσινης Κίνησης ,Κάτριν Γιακομπσντότιρ έγινε πρωθυπουργός όταν στην Ισλανδία ανέλαβε την διακυβέρνυση του κράτους μια κυβέρνηση συνασπισμού. Είναι μητέρα 3 παιδιών και ιδαιτέρως δραστήρια.

Η Γιακομπσντότιρ , είναι η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην χώρα της. Η πρώτη ήταν η Jóhanna Sigurðardótti που διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από το 2009 έως το 2012.