Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα αξιολογήσει σήμερα, Παρασκευή, το αίτημα που κατέθεσε η AstraZeneca ώστε το εμβόλιό της να λάβει το πράσινο φως για κυκλοφορία και χρήση εντός της ΕΕ.

Ωστόσο εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις, καθώς ειδικοί επιστήμονες δεν μπορούν να καταλήξουν για την αποτελεσματικότητα που θα έχει το εμβόλιο της AstraZeneca ακόμα και σε άτομα ενδεχομένως άνω των 55 ετών, ενώ τα εμβόλια των ανταγωνιστικών εταιριών, ήτοι των BioNTech-Pfizer και Moderna, παρόλο που είναι πολύ ακριβότερα και απαιτούν δύσκολες συνθήκες αποθήκευσης, έχουν εξαιρετικά αποτελεσματικά.

Τόσο στο Άμστερνταμ, όπου βρίσκεται η έδρα του ΕΜΑ, όσο και στις Βρυξέλλες υπάρχουν ανησυχίες ότι ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στη διαδικασία έγκρισης του τρίτου αυτού εμβολίου τα οποία εντοπίζονται στο κατά πόσον θα λάβει πλήρη έγκριση ή περιορισμένη, δηλαδή για άτομα κάτω των 65 ετών.

Για ορισμένους εμπειρογνώμονες του EMA, οι οποίοι λαμβάνουν τις αποφάσεις τους ανεξάρτητα και δεν δέχονται πολιτικές πιέσεις, τα δεδομένα από τη σειρά δοκιμών το φθινόπωρο δεν επαρκούν προς το παρόν για πλήρη έγκριση. Για άτομα άνω των 65 ετών, η αποτελεσματικότητά του δεν έχει αποσαφηνιστεί, σε αντίθεση με τα εμβόλια της Biontech και της Moderna, τα οποία έχουν αποτελεσματικότητα άνω του 90%.

Οι γερμανικές αρχές έθεσαν εν αμφιβόλω το εμβόλιο της AstraZeneca, ως προς την αποτελεσματικότητά του στην προστασία των ηλικιωμένων, πράγμα που αναμένεται να δημιουργήσει εκ νέου προβλήματα στις ελλείψεις εφοδιασμού που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προσφέρει επιπλέον 8 εκ δόσεις

Η εταιρεία ΑstraZeneca πρόσφερε στην Ευρωπαϊκή Ενωση επιπλέον 8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, προσφορά που κρίθηκε ανεπαρκής από την ΕΕ για να καλύψει τα κενά που θα δημιουργήσει η περικοπή των ποσοτήτων που αναμένονταν αρχικά, δήλωσε στο Reuters Eυρωπαίος αξιωματούχος.

Την περασμένη εβδομάδα η αγγλοσουηδική εταιρεία ανακοίνωσε δραστική περικοπή των ποσοτήτων εμβολίων που θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση επικαλούμενη προβλήματα παραγωγής στο εργοστάσιο του Βελγίου. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτό σημαίνει μείωση κατά 60% στα 31 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters και συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία δήλωσε ότι η AstraZeneca πρόσφερε στην συνέχεια αύξηση κατά 8 εκατομμύρια αυτής της μειωμένης ποσότητας των 31.000.000 δόσεων, ώστε οι παραδόσεις στο ευρωπαϊκό μπλοκ μέχρι τον Μάρτιο να φθάσουν τα 39 εκατομμύρια δόσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε ανεπαρκή την προσφορά.

Έπρεπε να παραδώσει 80 εκ. δόσεις μέχρι τέλος Μαρτίου

Σύμφωνα με το συμβόλαιο το οποίο υπεγράφη τον Αύγουστο, η εταιρεία θα πρέπει να παραδώσει 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά το πρώτο τρίμηνο και μέχρι 120 εκατομμύρια «ανάλογα με το πώς διαβάζεται το συμβόλαιο».

Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι η εταιρεία έχει προτείνει να προμηθεύσει το ένα τέταρτο του συμπεφωνημένου όγκου εμβολίων μέχρι τον Μάρτιο, το οποίο μεταφράζεται σύμφωνα με το συμβόλαιο σε «τριψήφιο νούμερο» (120 εκατομμύρια), το οποίο συμπίπτει, μετά την περικοπή, με τα σχεδόν 40 εκατομμύρια δόσεις (από τα 120) στα οποία αναφέρθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή πηγή.

Ο επικεφαλής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε σε συνεντεύξεις του ότι η εταιρεία δεν έχει νομική δέσμευση να κάνει παραδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση αυστηρό χρονοδιάγραμμα, διότι η μόνη της δέσμευση είναι η προμήθεια εμβολίων σύμφωνα με την ρήτρα της «κάθε κατά το δυνατόν προσπάθειας».

Σε συνάντηση την Τετάρτη με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Πασκάλ Σοριό επανέλαβε αυτό το επιχείρημα και δεν παρουσίασε άλλη προσφορά πέραν των επιπλέον 8 εκατομμυρίων δόσεων (συνολικά 39) για το πρώτο τρίμηνο του έτους.