Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα παρευρεθεί στην κηδεία το Σάββατο του τελευταίου ηγέτη της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος απεβίωσε προχθές, Τρίτη, σε ηλικία 91 ετών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

“Γνωρίζουμε ότι η κύρια τελετή θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου, όπως και η κηδεία, αλλά το πρόγραμμα του προέδρου δεν θα του επιτρέψει να είναι εκεί”, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι ο Πούτιν επισκέφθηκε το νοσοκομείο στη Μόσχα όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Γκορμπατσόφ για να “καταθέσει λουλούδια κοντά στο φέρετρό του”.

Η κηδεία του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο την κόρη του Γκορμπατσόφ.

Η κηδεία θα λάβει χώρα στη γνωστή Αίθουσα των Κιόνων που βρίσκεται στο Σπίτι των Συνδικάτων, μετέδωσε το Interfax, στον ίδιο χώρο που είχε τοποθετηθεί η σορός του Ιωσήφ Στάλιν για λαϊκό προσκύνημα μετά τον θάνατό του το 1953.

Ο Αλεξέι Βενεντίκτοφ, πρώην διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Ekho Moskvy (Ηχώ της Μόσχας) και φίλος του Γκορμπατσόφ, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε επίσης ότι η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το Κρεμλίνο θα αποφασίσει κατά την διάρκεια της ημέρας πότε θα γίνει η κηδεία του Γκορμπατσόφ δημοσία δαπάνη.

Συλλυπητήρια μηνύματα στέλνουν πολλοί ηγέτες

Συλλυπητήρια μηνύματα στέλνουν ηγέτες και πολιτικοί από όλο τον κόσμο μετά τον θάνατο του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ανάρτηση της Κατ. Σακελλαροπούλου για την απώλεια του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

«Έφυγε από κοντά μας ο άνθρωπος που έμαθε στη χώρα του τι σημαίνει μεταρρύθμιση (περεστρόικα) και διαφάνεια (γκλάσνοστ)», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την απώλεια του τελευταίου ηγέτη της ΕΣΣΔ.

Όπως αναφέρει η ΠτΔ, «ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ συνέδεσε το όνομά του με το γκρέμισμα του Τείχους και τον εκδημοκρατισμό της Σοβιετικής Ένωσης».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Άνοιξε τον δρόμο για μια ελεύθερη Ευρώπη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέτισε φόρο τιμής στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που πέθανε χθες Τρίτη, εξαίροντας έναν πολιτικό «άξιο εμπιστοσύνης και σεβασμού».

Πάπας: Συμβολή στην αρμονία και στην αδελφοσύνη

Ο πάπας Φραγκίσκος εξήρε τις προσπάθειες του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για την προώθηση της ειρήνης και της κατανόησης μεταξύ των λαών.

Μετά τον θάνατο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, στα 91 του χρόνια, προχθές Τρίτη, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην κόρη του Ιρίνα χθες Τετάρτη.

Στο κείμενο, ο Φραγκίσκος εξαίρει τη «δέσμευση» του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ «στην αρμονία και στην αδελφοσύνη μεταξύ των λαών και στην πρόοδο στη δική του χώρα, σε εποχή μεγάλης αναταραχής».