Σε ξέφρενους ρυθμούς και σε ατμόσφαιρα παραζάλης εκατομμύρια Βρετανοί κατέκλυσαν τους δρόμους της Βρετανίας απ’ άκρη σ’ άκρη, στήνοντας υπαίθρια πάρτι σε κάθε γειτονιά για να γιορτάσουν το ιστορικότερο γεγονός της χώρας εδώ και 70 χρόνια, την στέψη του νέου τους βασιλιά Καρόλου.

Πάρτι και γεύματα πραγματοποιούνται σε δρόμους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς εκατομμύρια Βρετανοί βγήκαν για να γιορτάσουν τη στέψη του βασιλιά.

Οι θαυμαστές της βασιλικής οικογένειας σε όλη τη χώρα έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες από τα τραπέζια τους, στα οποία κυριαρχεί η βρετανική σημαία, αλλά και το επίσημο φαγητό της στέψης, η πίτα κις.

Επίσημοι καλεσμένοι βρέθηκαν και στη Ντάουνινγκ Στριτ για το μεσημεριανό γεύμα, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ρίσι Σούνακ, να υποδέχεται εκεί την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, αλλά και εθελοντές και Ουκρανούς πρόσφυγες για να προσφέρει εδέσματα μπροστά από τη διάσημη πόρτα του Νο10.

Σε σχόλιό του λίγο πριν το μεγάλο γεύμα στην Ντάουνινγκ Στριτ σήμερα, ο Σουνάκ δήλωσε: «Είτε βρέξει είτε έχει ήλιο, χιλιάδες φίλοι και γείτονες συγκεντρώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο για να βάλουν τα κουλούρια, να ρίξουν το τσάι και να κόψουν την τούρτα στα υπαίθρια πάρτι και τις κοινοτικές εκδηλώσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Σχεδόν 50.000 πάρτι σε όλη την Βρετανία 

Σε ένα μήνυμα που κοινοποιήθηκε στη σελίδα της βασιλικής οικογένειας στο Instagram, ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα ανέφεραν:

«Είτε αυτό είναι το πρώτο σας “Big Lunch” είτε είναι ένα κομμάτι των ετήσιων εθίμων σας, στέλνουμε τις θερμότερες ευχές μας σε κάθε έναν από εσάς και σε όλους όσοι θα είναι μαζί σας. Ελπίζουμε όλοι να έχετε μια πραγματικά ευχάριστη εκδήλωση».
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον γιόρταζαν μαζί με όλους τους Βρετανούς πολίτες την στέψη του βασιλιά Καρόλου.

Οι φωτογραφίες από τις προετοιμασίες του «Big Lunch» της στέψης δείχνουν τραπέζια γεμάτα με παραδοσιακά κέικ και κις. Ο μικρότερος αδερφός του βασιλιά, πρίγκιπας Εδουάρδος, η αδερφή του πριγκίπισσα Άννα, η πριγκίπισσα Βεατρίκη και η πριγκίπισσα Ευγενία, κόρη του άλλου αδερφού του Καρόλου, πρίγκιπα Άντριου, είχαν δηλώσει ότι θα παρευρεθούν σε εκδηλώσεις «Big Lunch», συμμετέχοντας σε μερικά από τα περίπου 50.000 πάρτι που εκτιμάται ότι πραγματοποιούνται σήμερα σε όλη τη χώρα.