Η φινλανδική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι το κίνητρο για την χθεσινή επίθεση με όπλο σε σχολείο στα περίχωρα του Ελσίνκι, όπου ένας 12χρονος έχασε τη ζωή του, ήταν ο εκφοβισμός προς συμμαθητές του.

«Ο ύποπτος δήλωσε κατά τις ανακρίσεις ότι ήταν στόχος μπούλινγκ και η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε επίσης στην προκαταρκτική έρευνα της αστυνομίας», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωση.

Πρόσθεσε ότι ο νεαρός ύποπτος είχε μεταφερθεί στο σχολείο στην αρχή της χρονιάς και δυσκολευόταν να ενσωματωθεί με τους νέους συμμαθητές του.

Ημέρα εθνικού πένθους στην Φινλανδία

Η είδηση έρχεται λίγες ώρες αφότου μια ομάδα πενθούντων συγκεντρώθηκε σήμερα το πρωί έξω από το σχολείο για να αποτίσει φόρο τιμής στο παιδί που έπεσε νεκρό από πυροβολισμούς.

Η χθεσινή επίθεση συγκλόνισε το σκανδιναβικό έθνος. Οι φινλανδικές γαλανόλευκες σημαίες υψώθηκαν μεσίστιες και δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γονείς, καθηγητές και συμμαθητές, κατέθεσαν λουλούδια και άναψαν κεριά στο χιονισμένο τοπίο κοντά στο σχολικό κτίριο όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί, ενώ η φινλανδική κυβέρνηση κήρυξε την Τετάρτη ημέρα εθνικού πένθους.

Άνοιξε πυρ κατά συμμαθητών του

Η αστυνομία απέκλεισε την Τρίτη το διδακτήριο Viertola, ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 800 μαθητών στην πόλη Βάντα, λίγο έξω από το Ελσίνκι, αφότου ένας 12χρονος άνοιξε πυρ κατά συμμαθητών του, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας άλλους δύο, οι οποίοι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Η αστυνομία δήλωσε ότι το αγόρι πέθανε ακαριαία μετά τον πυροβολισμό.

Με άδεια κυκλοφορίας σε όνομα συγγενή το όπλο του 12χρονου

Ο ύποπτος συνελήφθη στην περιοχή του Ελσίνκι λιγότερο από μία ώρα μετά τους πυροβολισμούς, με ένα πιστόλι στην κατοχή του.

Το όπλο είχε άδεια οπλοφορίας στο όνομα συγγενούς του υπόπτου, ο οποίος δεν αναγνωρίστηκε αμέσως.

Η ελάχιστη ηλικία ποινικής ευθύνης στη Φινλανδία είναι τα 15 έτη, πράγμα που σημαίνει ότι ο ύποπτος δεν μπορεί να συλληφθεί επισήμως. Ένας ύποπτος κάτω των 15 ετών μπορεί να ανακριθεί μόνο από την αστυνομία, πριν παραδοθεί στις αρχές παιδικής πρόνοιας.

Άλλα δύο παρόμοια περιστατικά σε σχολεία στη Φινλανδία

Η Φινλανδία υπήρξε τόπος δύο μεγάλων φονικών επιθέσεων σε σχολεία, το 2007 και το 2008. Στον απόηχό τους, η χώρα αυστηροποίησε τους νόμους περί όπλων, αυξάνοντας το κατώτατο όριο ηλικίας για την κατοχή πυροβόλων όπλων και δίνοντας στην αστυνομία μεγαλύτερες εξουσίες για τη διενέργεια ελέγχων ιστορικού σε άτομα που υποβάλλουν αίτηση για άδεια οπλοφορίας.

Η χώρα των 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο αδειοδοτημένα πυροβόλα όπλα και περίπου 430.000 κατόχους αδειών, σύμφωνα με το φινλανδικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το κυνήγι και η οπλοκατοχή είναι βαθιά ριζωμένες παραδόσεις σε αυτή την αραιοκατοικημένη χώρα της βόρειας Ευρώπης, όπου η εξάσκηση στο σκοποβολή είναι επίσης ένα ευρέως διαδεδομένο χόμπι.