Το αμερικανικό περιοδικό The Land Report, που παρουσιάζει κάθε χρόνο έναν κατάλογο με τους 100 μεγαλύτερους γαιοκτήμονες της χώρας, τον ονόμασε «Farmer Bill» αναφέρει ότι ο Μπιλ Γκέιτς είναι πλέον ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στις ΗΠΑ, καθώς έχει αποκτήσει 1.077.000 στρέμματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Το αμερικανικό περιοδικό τον ονόμασε «Farmer Bill» (Αγρότη Μπιλ) καθώς  ο  δισεκατομμυριούχος – η περιουσία του οποίου, σύμφωνα με το Forbes, ανέρχεται σε 121 δισ. δολάρια – έχει πλέον στην κατοχή του ένα τεράστιο αριθμό γεωργικών εκτάσεων που εκτείνεται σε 19 πολιτείες. Η συνολική έκταση που κατέχει είναι 269.000 έικρ (acres) ή 1.077.000 στρέμματα.

Ο 65χρονος Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft και τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης σε 18 πολιτείες, είτε άμεσα ή μέσω συμφωνιών της εταιρείας του Cascade Investments με τρίτα μέρη, σύμφωνα με το Land Report.

Το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει κτήματα σε Αρκάνσας (περίπου 192.000 στρέμματα), Αριζόνα (σχεδόν 100.000 στρέμματα), Καλιφόρνια (σχεδόν 20.000 στρέμματα) και μικρότερες εκτάσεις σε Κολοράντο, Φλόριντα, Άινταχο, Ιλινόις, Αϊόβα, Μίσιγκαν, Μισισιπί, Νεμπράσκα, Νέο Μεξικό, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Ουάσινγκτον, Ουισκόνσιν και Γουαιόμινγκ.

Πέραν του Γκέιτς, τα στοιχεία αναφέρουν ότι γαιοκτήμονες είναι επίσης οι Στιούαρτ και Λίντα Ρέσνικ (συνιδιοκτήτες της Wonderful Company) που έχουν στην κατοχή τους 760.000 στρέμματα και όπου παράγουν προϊόντα όπως τα μανταρίνια Wonderland Halos.

Χορηγίες 306 δολαρίων στην Αφρική

Το 2008, το ίδρυμα του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς ανακοίνωσε χορηγίες 306 εκατ. δολαρίων για αγρότες σε Νότια Ασία και υποσαχάρια Αφρική.

Όπως  αναφέρει το Forbes, το Ιδρυμα έχει επίσης επενδύσει στην «ανάπτυξη και διάδοση ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή« υπερκαλλιεργειών »για τις οποίες δημιούργησε μια ΜΚΟ που ονομάζεται Gates Ag One».

Αν και δεν είναι ακόμα σαφές το πώς χρησιμοποιεί ο Γκέιτς τη γη του, το Forbes σημειώνει ότι η Gates Ag Oneκαι η θυγατρική της Cascade, Cottonwood Ag Management (που προωθεί βιώσιμες αγροτικές πρακτικές για την προστασία του εδάφους, των υδάτινων πόρων και των καλλιεργειών) και όλα αυτά υποδεικνύουν ποιος θα είναι ο σκοπός του.

Όλα ξεκίνησαν το 1995. Ο Γκέιτς ήθελε να αξιοποιήσει τον τεράστιο πλούτο που ήδη κατείχε ως ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Microsoft, προσέλαβε έναν διαχειριστή κεφαλαίων, ονόματι Μάικλ Λάρσον, ο οποίος ίδρυσε την Cascade Investment και άρχισε να αγοράζει για λογαριασμό του τεράστιες αγροτικές εκτάσεις.

Μέχρι το 2015, υπό την καθοδήγηση του Λάρσον, ο Γκέιτς αγόρασε περισσότερα από 450.000 στρέμματα ανά τις ΗΠΑ. Μεταξύ 2017-2018, δαπάνησε περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο δολάρια και αγόρασε άλλα 400.000 στρέμματα. Και μεταξύ 2019-2020, αγόρασε άλλα 227.000 στρέμματα για σχεδόν 170 εκατομμύρια δολάρια.

Κίνητρο το κέρδος, αλλά και η βιωσιμότητα

Ο ίδιος ο Γκέιτς, σε μια συζήτηση στο Reddit, απαντώντας σε ερωτήσεις αγνώστων γιατί αγοράζει τόση γη, απάντησε: «Αυτό επέλεξε να κάνει η επενδυτική μου ομάδα. Δεν σχετίζεται με το κλίμα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κίνητρό του είναι κυρίως το κέρδος. Ο Γκέιτς πρόσθεσε ότι ο κύριος μοχλός των αγορών ήταν η επιστήμη της ανάπτυξης νέων σπόρων και βιοκαυσίμων:

«ο τομέας της γεωργίας είναι σημαντικός. Με πιο παραγωγικούς σπόρους μπορούμε να αποφύγουμε την αποψίλωση των δασών και να βοηθήσουμε την Αφρική να αντιμετωπίσει τις κλιματικές δυσκολίες, με τις οποίες βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη. Δεν είναι σαφές πόσο μπορούν να φτηνύνουν τα βιοκαύσιμα, αλλά αν φτηνύνουν, μπορούν να λύσουν το πρόβλημα των εκπομπών ρύπων των αερομεταφορών και των φορτηγών», επεσήμανε.

Και 100 εκ. δολάρια κατά του κορωνοϊού

Πριν από ένα χρόνο το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς δεσμεύτηκε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, από τον οποίο έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι.

«Οι πολυεθνικοί οργανισμοί, η κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις πρέπει να συνεργαστούν για να επιβραδύνουν την επιδημία, να βοηθήσουν τις χώρες να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους πολίτες τους και να επιταχύνουν την ανάπτυξη εργαλείων για την καταπολέμηση της επιδημίας», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Γκέιτς, ο Μαρκ Σούζμαν.

Στα τέλη Ιανουαρίου το Ίδρυμα είχε ανακοινώσει ότι θα επενδύσει 10 εκατομμύρια για τον σκοπό αυτό.

Τα 20 εκατ. δολάρια θα δοθούν σε οργανισμούς, όπως στον ΠΟΥ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ και της Κίνας καθώς και την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας. Άλλα 20 θα πάνε στις δημόσιες υγειονομικές αρχές χωρών της υποσαχάριας Αφρικής και της νοτιοανατολικής Ασίας ενώ ποσό ύψους έως και 60 εκατομμυρίων δολαρίων θα δοθεί για την έρευνα για τα εμβόλια, τα φάρμακα και τα διαγνωστικά μέσα του νέου ιού.