Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το καταθέτει στο τουρκικό κοινοβούλιο, αναφέρει η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε σήμερα στην Εθνοσυνέλευση ένα νομοσχέδιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν διαβιβασε στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την σιγουριά ότι θα ψηφιστεί.

«Το ενταξιακό πρωτόκολλο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπεγράφη στις 23 Οκτωβρίου 2023 από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εστάλη στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση», σύμφωνα με την ανάρτηση της προεδρίας στην πλατφόρμα Χ.

Στην ανακοίνωση δεν δίνονται άλλες διευκρινίσεις, αλλά διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για μια κίνηση καλής θελήσεως προς το ΝΑΤΟ, ύστερα και από την πρόσφατη συνομιλία του Τούρκου προέδρου με τον Γενικό Γραμματέα του οργανισμού Γιάνες Στόλτενμπεργκ.

Δεν αποκλείεται βέβαια, μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο ο Ερντογάν να προβάλει κάποιες διεκδικήσεις από την Δύση, που μπορεί να σχετίζονται με εξοπλισμούς ή με τις επιδιώξεις του στοΜΕσανατολικό.