Η Ουκρανία και η Ρωσία αντάλλαξαν τα πτώματα περίπου 320 πεσόντων στρατιωτικών τους, σύμφωνα με τις αρχές στο Κίεβο.

Η ανταλλαγή έγινε την Πέμπτη 2η Ιουνίου στο μέτωπο στην περιοχή Ζαπορίζια, με την κάθε πλευρά να παραδίδει στην άλλη περίπου 160 πτώματα, διευκρίνισε η ουκρανική κυβέρνηση χθες Σάββατο.

Η ουκρανική πλευρά έχει καλέσει επανειλημμένα τον ρωσικό στρατό να παραλάβει πεσόντες και έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι αντιμετωπίζει τους άνδρες της σαν «κρέας για τα κανόνια», χωρίς να φροντίζει να έχουν αξιοπρεπή ταφή.

Πάντα σύμφωνα με τις αρχές στο Κίεβο, την ανταλλαγή οργάνωσαν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες και το γενικό επιτελείο.

Νεκροί και τέσσερις ξένοι εθελοντές στην Ουκρανία

Οι ουκρανικές αρχές και η Διεθνής Λεγεώνα υπεράσπισης της Ουκρανίας, επίσημος οργανισμός των ξένων μαχητών που παίρνουν μέρος στον πόλεμο, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο τους θανάτους τεσσάρων ξένων εθελοντών.

Η Λεγεώνα δημοσιοποίησε τα ονόματα ενός Ολλανδού, ενός Αυστραλού, ενός Γερμανού κι ενός Γάλλου, χωρίς να διευκρινίσει ούτε τις ημερομηνίες, ούτε τις συνθήκες των θανάτων τους.

«Χάσαμε τα αδέρφια μας στη μάχη αλλά η ανδρεία τους, η μνήμη τους και η κληρονομιά τους θα μας εμπνέουν για πάντα», ανέφερε η Λεγεώνα στον λογαριασμό της στο Facebook, μεταφορτώνοντας φωτογραφίες των τεσσάρων ανδρών με στολές παραλλαγής και ελαφρά όπλα.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι Γάλλος «μαχητής που είχε πάει εθελοντής στην Ουκρανία σκοτώθηκε σε μάχες».

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η πρεσβεία της χώρας στο Κίεβο προσπαθεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και βρίσκεται «σε επαφή με τις ουκρανικές αρχές».

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου παρέστησαν την 21η Μαΐου στην ταφή του Ολλανδού, του Ρόναλντ Φόχελαρ. Σύμφωνα με συναδέλφους του που μίλησαν κατά τη διάρκεια της τελετής, σκοτώθηκε μερικές ημέρες νωρίτερα σε βομβαρδισμό του πυροβολικού.

Ο Αυστραλός σκοτώθηκε τον Μάιο και ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών στην Καμπέρα.

Η εφημερίδα Mercury της Τασμανίας τον κατονόμασε ως Μάικλ Τσαρλς Ο’ Νιλ, 47 ετών. Σύμφωνα με νεκρολογία του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ήταν τραυματιοφορέας.

Από ποιες χώρες προέρχονται οι εθελοντές

Η Λεγεώνα αναφέρει στον ιστότοπο που έχει δημιουργήσει πως στις τάξεις της συμμετέχουν πολίτες χωρών όπως η Δανία, το Ισραήλ, η Πολωνία, η Λετονία, η Κροατία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και ο Καναδάς.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε τον σχηματισμό της δύναμης αυτής όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Οι ουκρανικές αρχές λένε ότι έλαβαν περίπου 20.000 υποψηφιότητες.

Η ένοπλη σύρραξη, η διάρκεια της οποίας έχει πλέον ξεπεράσει τις εκατό ημέρες, προσέλκυσε επίσης μεγάλο αριθμό εθελοντών από την Γεωργία, πρώην σοβιετική δημοκρατία που γνώρισε το 2008 πόλεμο-αστραπή με τη Ρωσία, έπειτα από την αναγνώριση από τη Μόσχα δύο περιοχών της που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές, της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διαβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι «εκατοντάδες» ξένοι μαχητές –«μισθοφόροι», από τη δική του σκοπιά– έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου και ότι η ροή των ξένων μαχητών προς την Ουκρανία έχει υποδιπλασιαστεί.