Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 30 τραυματίστηκαν όταν τρένο εκτροχιάστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες μετά τη σύγκρουσή του με μηχάνημα έργου και ένα από τα βαγόνια του πήρε φωτιά, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών της Ολλανδίας.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων έχουν σπεύσει στην περιοχή όπου έγινε η σύγκρουση, κοντά στο χωριό Βούρσχοουτεν, ανάμεσα στη Χάγη και στη Λάιντεν.

Σε ορισμένους από τους τραυματίες προσφέρθηκαν φροντίδες επιτόπου, ενώ άλλοι διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Ο συρμός εκτελούσε νυχτερινό δρομολόγιο από τη Λάιντεν στη Χάγη. Το πρώτο βαγόνι του τρένου εκτροχιάστηκε και είναι πεσμένο στο ένα πλευρό σε χωράφι, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. Δεύτερο βαγόνι έχει επίσης πέσει στο ένα πλευρό, ενώ στο τελευταίο βαγόνι εκδηλώθηκε φωτιά, η οποία πλέον έχει κατασβεστεί, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες.

Νωρίτερα, το πρακτορείο έκανε λόγο για σύγκρουση επιβατικού με εμπορευματικό συρμό.

Οι Ολλανδικοί Σιδηρόδρομοι (NS) ανέφεραν μέσω Twitter πως άλλα δρομολόγια που συνδέουν τη Λάιντεν και τη Χάγη ακυρώθηκαν ή ανεστάλησαν εξαιτίας του ατυχήματος.

Τι λένε οι κάτοικοι της περιοχής

Άμεση ήταν η αντίδραση των κατοίκων του χωριού Βούρσχοουτεν ανάμεσα στη Χάγη και στη Λάιντεν της Ολλανδίας, οι οποίοι έσπευσαν να βοηθήσουν αμέσως μόλις κατάλαβαν πως κάτι κακό είχε συμβεί.

Ο εκτροχιασμός του τρένου που σημειώθηκε περίπου στις 3 τα ξημερώματα και είχε ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων 30 περίπου, ξύπνησε τους κατοίκους της περιοχής.

«Ακούσαμε μόνο δύο χτυπήματα και μετά είδαμε πολλές λάμψεις. Όλο το σπίτι έτρεμε, εμείς τρέμαμε στα κρεβάτια μας. Η σύζυγός μου είπε αμέσως: ‘Κάτι δεν πάει καλά’» δήλωσε στο ολλανδικό δίκτυο AD ο Radboud van Trigt, ένας κάτοικος της περιοχής.

Η οικογένεια ανέλαβε αμέσως δράση όταν κοίταξε έξω και είδε στην αρχή μόνο μερικά κόκκινα φώτα στο σκοτάδι, αλλά στη συνέχεια αντίκρισε την ολοσχερώς κατεστραμμένη αμαξοστοιχία.

Καπνός και άνθρωποι, που φώναζαν

Σφυρίγματα, καπνός, άνθρωποι που φώναζαν, λένε άλλοι κάτοικοι της περιοχής που βγήκαν επίσης στους δρόμους. Oι κάτοικοι του ολλανδικού χωριού έσπευσαν να βοηθήσουν τους επιβαίνοντες του τρένου

Ο van Trigt σοκαρίστηκε από αυτό που είδε. Το τρένο βρισκόταν διπλωμένο στις ράγες. «Η αστυνομία και τα ασθενοφόρα ήταν εκεί μέσα σε πέντε λεπτά» λέει στο ολλανδικό δίκτυο. Εν τω μεταξύ, οι πρώτοι επιβάτες περπατούσαν ήδη προς το σταθμό, καθώς υπάρχει ένα φαρδύ χαντάκι μεταξύ του δρόμου και του σιδηρόδρομου.

«Ο γιος μου έβαλε το τραπέζι του κήπου μας πάνω από το χαντάκι ώστε οι επιβάτες να μπορούν να απομακρυνθούν και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να φτάσουν γρήγορα στο τρένο» πρόσθεσε ο van Trigt. Στη συνέχεια, τόσο ο ίδιος όσο και οι γείτονες απομάκρυναν τα αυτοκίνητά τους ώστε οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να έχουν όλο το χώρο δικό τους.