Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε τα περί απειλών πυρηνικού πολέμου από τη Μόσχα, αφήνοντας να εννοηθεί όμως ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν κριθεί αναγκαίο.

Κατά την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, χωρίς οποιαδήποτε παρουσία εκπροσώπων από δυτικές χώρες, ο πρόεδρος Πούτιν είπε: «Δεν απειλούμε κανέναν. Αλλά όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι διαθέτουμε και τι θα χρησιμοποιήσουμε, εάν χρειαστεί, για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας».

Εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, που συνεχίζεται για τέταρτο μήνα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι στο χειρότερο σενάριο ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα από τη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως διαψεύσει τα σενάρια αυτά, υπογραμμίζοντας ότι, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν έχει υιοθετήσει στο στρατιωτικό της δόγμα το «πρώτο πλήγμα» (first strike).

Ίδιες δικαιολογίες για την εισβολή

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τη «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία «αναγκαία». «Εξαιτίας των αυξανόμενων κινδύνων και των απειλών σε βάρος μας, η απόφαση της Ρωσίας να πραγματοποιήσει μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν αναγκαία», δήλωσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου και συμπλήρωσε ότι η Δύση είχε νωρίτερα «ενισχύσει» την Ουκρανία με όπλα και στρατιωτικούς συμβούλους.

Πρωταρχικός σκοπός της επιχείρησης, σύμφωνα με τον Πούτιν, ήταν η προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού στο Ντονμπάς που «επί μια οκταετία υπέστη γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου».

Πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητες τις δύο αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν απέφυγε μια αναφορά σε συμπατριώτες του που έχουν δηλώσει ότι αισθάνονται ντροπή για αυτόν τον πόλεμο, λέγοντας: «Ξέρετε, υπάρχουν κι εκείνοι που ντρέπονται, που δεν συνδέουν τη μοίρα και τις ζωές των ίδιων και των παιδιών τους με την πατρίδα μας».

Τίποτε δεν είναι όπως παλιά…

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι μεταχειρίζονται τις άλλες χώρες ως «αποικίες», υποστηρίζοντας πως οι ζοφερές προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία δεν επαληθεύτηκαν, χαρακτηρίζοντας «δύσκολη αλλά αναγκαία» την απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία.

Στην ομιλία του στο φόρουμ που διεξάγεται φέτος χωρίς σχεδόν καμία δυτική συμμετοχή, απευθυνόμενος στην πολιτική και οικονομική ελίτ της Ρωσίας, είπε: «Είμαστε δυνατός λαός και μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση. Όπως οι πρόγονοί μας, θα λύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα, ολόκληρη η χιλιόχρονη ιστορία της χώρας μας το αποδεικνύει αυτό».

«Τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, έπειτα από ένα μακρύ κατηγορώ προς τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι κυρώσεις κατά της Μόσχας που ισοδυναμούν με έναν οικονομικό «πόλεμο-αστραπή» δεν είχαν ποτέ καμία πιθανότητα να πετύχουν, λέγοντας πως η ρωσική οικονομία ξεπέρασε τις δυτικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να χάσει περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω των κυρώσεων, οι οποίες, όπως υποστήριξε, θα γυρίσουν μπούμερανγκ σε αυτούς που τις επέβαλαν.

Επιτέθηκε επίσης στη Δύση επειδή τον κατηγορεί προσωπικά για τα οικονομικά της προβλήματα και τόνισε πως οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία -την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»- δεν έχουν καμία σχέση με τον υψηλό πληθωρισμό στις ανεπτυγμένες χώρες.

Τι θα κάνει με τις εξαγωγές σιτηρών

Συνέχισε λέγοντας πως η αύξηση των τιμών στην παγκόσμια αγορά σιτηρών δεν είναι υπαιτιότητα της Ρωσίας.

Ο Ρώσος ηγέτης κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι οδηγούν προς τα πάνω τις τιμές των τροφίμων τυπώνοντας χρήμα και «τρέχοντας να συγκεντρώσουν» τρόφιμα στις παγκόσμιες αγορές.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ενισχύσει τις εξαγωγές της σε σιτηρά και λιπάσματα και ότι η Μόσχα θα εξαγάγει τρόφιμα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Επιπροσθέτως τόνισε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ως μια «ανοικτή οικονομία» παρά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης και θα συνεχίσει να συναλλάσσεται με δυτικές εταιρείες. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ροές φυσικού αερίου θα αυξηθούν μέσω νέων διαδρομών.

Η Ρωσία θα συνεχίσει να επεκτείνει την οικονομική συνεργασία «με όσους το θέλουν», είπε ο Ρώσος πρόεδρο