Τρεις ημέρες μετά το θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, η χήρα του, Γιούλια Ναβάλναγια, θα πάρει σήμερα μέρος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις Βρυξέλλες, για να καταγγείλει τις συνθήκες θανάτου του συζύγου της από το ρωσικό καθεστώς.

Η σύνοδος των υπουργώ συνέρχεται με μια ατζέντα στην οποία πρωταγωνιστεί η κατάσταση στην Ουκρανία και ένα ενδεχόμενο 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

«Τη Δευτέρα θα υποδεχθώ την Γιούλια Ναβάλναγια στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ», δήλωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης X ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι υπουργοί της ΕΕ θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στους μαχητές της ελευθερίας στη Ρωσία και θα τιμήσουν τη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι».

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε σε ανακοίνωσή του πως οι δηλώσεις της Ναβάλναγια «θα βοηθήσουν όλους τους Ευρωπαίους να καταλάβουν καλύτερα ποιο είδος βίαιου συστήματος οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και να αναχαιτίσουμε στην Ουκρανία» και πρόσθεσε: «Αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε την απειλή που βαραίνει τους Ρώσους πολίτες και όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης μας, μια ήπειρο όπου η βία, η βαναυσότητα και ο πόλεμος έχουν επανέλθει με επαίσχυντο και ανεύθυνο τρόπο».

Η Γιούλια Ναβάλναγια σε παρέμβαση στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο με τη συμμετοχή ηγετών και διπλωματών απ’ όλον τον κόσμο δήλωσε ότι ο Πούτιν και οι σύμμαχοί του φέρουν την ευθύνη «για όσα έκαναν στη χώρα μας, στην οικογένειά μου, στον σύζυγό μου» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί για προκαλέσει μια ήττα «σ’ αυτό το τρομακτικό καθεστώς».

Παρέμβαση της χήρας Ναβάλνι στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Η Yulia Navalnaya κατά την ομιλία της στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου (Kai Pfaffenbach/Pool Photo via AP)

Ο 47χρονος Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε σε φυλακή της Αρκτικής την περασμένη εβδομάδα είχε αναδειχθεί ως ηγετική μορφή στην εκστρατεία κατά της διαφθοράς στη Ρωσία του Πούτιν.

Κατέρρευσε μετά από μια βόλτα στη σωφρονιστική αποικία ΙΚ-3 στον Αρκτικό Κύκλο, γνωστή και ως «Πολικός Λύκος», μια από τις πιο σκληρές φυλακές της Ρωσίας, όπου είχε μεταφερθεί πρόσφατα για να εκτίσει κάθειρξη τριών δεκαετιών, όπως του επέβαλαν τα ρωσικά δικαστήρια. (Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)