Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται αύριο, Κυριακή, το Κάιρο με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Βον Ντερ Λάινεν, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Βασικό θέμα της συνάντησης αναμένεται να είναι το μεταναστευτικό, μετά την αύξηση των ροών μεταναστών από την βόρεια Αφρική, ενώ τους ηγέτες θα απασχολήσει και το φλέγον θέμα της Γάζας.

Παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες κρατούν «επτασφράγιστο μυστικό» το τι θα συμφωνηθεί την Κυριακή στην Αίγυπτο, το βέβαιο είναι ότι το ζήτημα απασχόλησε χθες το Κολέγιο των Επιτρόπων, που συνεδρίασε στο Στρασβούργο και εξέδωσε μάλιστα απολογισμό τετραετίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, με αποκορύφωμα την ιστορική επίτευξη του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Την άποψη ότι η αυριανή συνάντηση θα φέρει «ουσιαστικά αποτελέσματα» εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Αίγυπτο «αξιόπιστο εταίρο» στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Η επίσκεψη αποκτά μεγαλύτερη σημασία για την Αθήνα, εν μέσω και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών στα νότια παράλια της Κρήτης, το τελευταίο διάστημα.

Ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου –όπου το ζήτημα θα βρεθεί εκ νέου «ψηλά» στην ατζέντα– στη σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες από κοινού ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και η επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον, έδωσαν έμφαση στη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και τη λεγόμενη «διπλωματία του μεταναστευτικού», που έχει αποδώσει έως τώρα συμφωνίες με την Τυνησία, αλλά και πρόσφατα με τη Μαυριτανία.

Μεταναστευτικό: Στο Κάιρο αναμένεται κάτι ουσιώδες-1

Ερωτηθείς για το εάν η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν στο Κάιρο θα αποφέρει ένα ακόμα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, ωστόσο υπογράμμισε ότι «αυτό που αναμένεται είναι κάτι ουσιώδες».

Προσέθεσε, εξάλλου, ότι «η Αίγυπτος είναι σημαντικός παράγοντας στη διαχείριση του μεταναστευτικού» και ότι «έχει δώσει δείγματα αξιόπιστου εταίρου». «Είμαι σίγουρος ότι η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν που θα συνοδεύεται από τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βέλγο Αλεξάντερ ντε Κρο θα παραγάγει κάτι ουσιώδες», τόνισε.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Κάιρο με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Alexander De Croo, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, τον καγκελάριο της Αυστρίας Karl Nehammer και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Giorgia Meloni.

Στις 13:15 ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi.

Στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των χωρών.

Στις 17:15 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.