Σε τραγωδία μετατράπηκε μια μεγάλη τοπική γιορτή στο Κάνσας των ΗΠΑ, όπου μία γυναίκα έπεσε νεκρή και ακόμη 21 άνθρωποι – μεταξύ των οποίων και παιδιά – τραυματίστηκαν όπου άγνωστοι άνοιξαν πυρ στο χώρο συγκέντρωσης  χιλιάδων ανθρώπων για την παρέλαση νίκης του Super Bow από τους Kansas City Chiefs (από τους Αρχηγούς του Κάνσας Σίτι).

Τρεις ύποπτοι βρίσκονται στα χέρια της αστυνομίας. Βίντεο που κυκλοφορεί στα social media δείχνει το συγκεντρωμένο πλήθος να ακινητοποιεί έναν εκ των δραστών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρμόδιων αρχών 8 από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, ενώ επιπλέον επτά φέρουν τραύματα που θα μπορούσαν να αποδειχθούν απειλητικά για τη ζωή. Εννέα παιδιά είναι μεταξύ των τραυματιών – όλα αναμένεται να αναρρώσουν.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει σοκ για έναν επιπλέον λόγο. Περισσότεροι από 800 αστυνομικοί βρίσκονταν ήδη στο σημείο για να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Η πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης ήταν επίσης παρούσα για να παράσχει ιατρική βοήθεια εάν χρειαστεί.

Τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε ότι η DJ του Lisa Lopez είναι η γυναίκα που έπεσε νεκρή από τους πυροβολισμούς. Τα θύματα που επέζησαν μεταφέρθηκαν σε τρία τοπικά νοσοκομεία.

«Η μία λέξη που θα χρησιμοποιούσα απλώς για να περιγράψω αυτό που είδαμε και πώς ένιωσα όταν ήρθαν σε εμάς είναι ο τρόμος», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Οι αρχές της πόλης δεν έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα κανενός από τα θύματα. Επίσης, δεν κοινοποίησαν πληροφορίες για τους υπόπτους που συνελήφθησαν. Τα κίνητρα των δραστών παραμένουν άγνωστα.

Δήμαρχος: «Τα γεγονότα πρέπει να μας κάνουν να ντρεπόμαστε και να αναλάβουμε δράση»

Οι πυροβολισμοί ξέσπασαν καθώς η πόλη γιόρταζε τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη στο Super Bowl από τους Kansas City Chiefs. Ο δήμαρχος του Κάνσας Σίτι Κουίντον Λούκας είπε ότι βρισκόταν μέσα στον σταθμό Union όταν αυτός και άλλοι άκουσαν τον ήχο των πυροβολισμών. Όλοι άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι.

«Βγήκαμε σήμερα όπως όλοι στο Κάνσας Σίτι για μια γιορτή», είπε ο Λούκας στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης. «Ήμουν εκεί με τη γυναίκα μου, ήμουν εκεί με τη μητέρα μου. Δεν θα πίστευα ποτέ ότι εμείς, μαζί με τους παίκτες των Chiefs, μαζί με οπαδούς, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, θα αναγκαζόμασταν να τρέξουμε για την ασφάλειά μας σήμερα».

Ο Τράβις Κέλτς, αστέρας της ομάδας και με τους προβολείς επάνω του λόγω της σχέσης του με την Τέιλορ Σουίφτ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «είναι συντετριμμένος για την τραγωδία που συνέβη σήμερα».

«Τα σημερινά γεγονότα πρέπει να μας θλίβουν, να μας σοκάρουν, να μας κάνουν να ντρεπόμαστε και να αναλάβουμε δράση», είπε ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και επέμεινε στην ανάγκη να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία περί οπλοκατοχής.