Με εξαιρετική λαμπρότητα πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι η στέψη του βασιλιά Καρόλου, η πρώτη στη Βρετανία μετά από 70 χρόνια με τελετές το μεσημέρι στο Λονδίνο.

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ και την βασίλισσα Καμίλα να ετοιμάζονται για την επιβλητική τελετή στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

Παρά τις προβλέψεις για βροχή, πλήθος κόσμου έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνεται κατά μήκος της διαδρομής της πομπής.

Εν τω μεταξύ τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο είναι δρακόντεια καθώς στη βρετανική πρωτεύουσα κατέφθασαν πάνω από 100 ξένοι ηγέτες και εκπρόσωποι 200 χωρών.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που θα γίνεται η στέψη έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις ατόμων που αντιτίθενται στη μοναρχία.

Θα την δουν από κοντά 2.300 καλεσμένοι

Την τελετή στέψης, η οποία θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες, θα δουν από κοντά 2.300 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων ξένοι ηγέτες, βασιλείς και βασίλισσες, τα μέλη της οικογένειας του Καρόλου και της Καμίλα και εκπρόσωποι της κοινωνίας.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Καλεσμένοι είναι και μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας, η Αννα-Μαρία και ο γιος της Παύλος.

Και επειδή εκδήλωση της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας χωρίς ίντριγκα δεν υπάρχει, τα φώτα αναμένεται να πέσουν και στον πρίγκιπα Χάρι ο οποίος έφθασε στο Λονδίνο με εμπορική πτήση χθες και θα παραστεί σήμερα στη στέψη καθήμενος μακριά από την οικογένεια, στη 10η σειρά, εξόριστος ουσιαστικά όπως ο ίδιος έχει επιλέξει να ζει.

Θα είναι η πρώτη φορά μετά την κυκλοφορία των απομνημονευμάτων του πρίγκιπα Χάρι που θα βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον αδελφό του πρίγκιπα Γουίλιαμ.

Ο Κάρολος έγινε βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και 14 άλλων βασιλείων στις 8 Σεπτεμβρίου, όταν η μητέρα του Ελισάβετ πέθανε μετά από 70 χρόνια στο θρόνο. Έχουν περάσει μήνες εντατικού σχεδιασμού για τους εορτασμούς της στέψης – τους 40ούς που πραγματοποιούνται στο Αβαείο του Ουέστμινστερ από το 1066.

Στο Μπάκιγχαμ χθες η μεγάλη δεξίωση

Την παραμονή της στέψης, ο βασιλιάς έδειχνε χαλαρός καθώς έκανε μια βόλτα στο Mall, πλαισιωμένος από τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας και μια ισχυρή ομάδα ασφαλείας.

Η Barbara Crowther, 69 ετών, και η φίλη της Pauline, ενώθηκαν με το πλήθος κρατώντας ένα πανό που έγραφε «Coronation Street».

«Δεν επρόκειτο να κατασκηνώσουμε, αλλά υπάρχει τόσος πολύς κόσμος εδώ, που σκεφτήκαμε ότι αν δεν κατασκηνώσουμε, δεν θα φτάσουμε πουθενά κοντά στο μέτωπο», δήλωσε η κ. Crowther.

Η Katie Gordon, από το Wiltshire, ζωγράφιζε πρόσωπα με τις δύο κόρες της την Παρασκευή. Πιστεύει ότι ο νέος βασιλιάς και η νέα βασίλισσα «θα είναι υπέροχοι».

«Κατασκηνώνουμε απόψε, έτοιμοι για τη στέψη, και βάφουμε τα πρόσωπα όλων όσων περνούν», είπε η κ. Gordon.

«Το κάνουμε δωρεάν, είναι απλά κάτι που κάνουμε. Αγοράσαμε τις μπογιές προσώπου για τους εαυτούς μας και σκεφτήκαμε, γιατί να μην το κάνουμε και για άλλους ανθρώπους;».

Καθώς ο ήλιος έδυε την Παρασκευή, εκατοντάδες σκηνές είχαν εμφανιστεί κατά μήκος της διαδρομής της Στέψης, με τους συγκεντρωμένους να ευελπιστούν να παρακολουθήσουν το ιστορικό γεγονός από όσο πιο κοντά γίνεται.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Justin Welby, θα ηγηθεί της τελετής, με καλεσμένους από την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν μέχρι τον Πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν.

Η Ολένα Ζαλένσκα, σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συναντήθηκε με την Κέιτ, πριγκίπισσα της Ουαλίας σε μια δεξίωση πριν από τη στέψη στο παλάτι του Μπάκιγχαμ την Παρασκευή.

Ο Κάρολος φωτογραφήθηκε να ανταλλάσσει θερμά λόγια με την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας και να χαιρετά τη Πριγκίπισσα Μαίρη της Δανίας, με χειραψία και φιλί στο μάγουλο.

Ο όρκος του βασιλιά και ο όρκος της οικογένειας

Υπήρξε διαμάχη σχετικά με το αν ζητήθηκε από τους ανθρώπους του Οίκου των Γουίνδσορ να ορκιστούν πίστη στον βασιλιά.

Η Εκκλησία της Αγγλίας διευκρίνισε ότι αυτό είναι εντελώς προαιρετικό και ότι οι άνθρωποι μπορούν αντ’ αυτού να έχουν μια «ιδιωτική στιγμή περισυλλογής».

Το κεντρικό μήνυμα της στέψης από τον βασιλιά Κάρολο είναι στην πρώτη του προσευχή όταν φτάνει στο Αββαείο: «Δεν ήρθα για να με υπηρετούν, αλλά για να υπηρετήσω».

Το αποκορύφωμα της τελετής θα έρθει όταν το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τοποθετηθεί στο κεφάλι του βασιλιά, μια στιγμή που θα σηματοδοτηθεί από το χτύπημα των καμπανών του Αβαείου και από τους κανονιοβολισμούς που θα πέσουν εκείνη την ώρα.

Η Καμίλα θα στεφθεί μαζί με τον Κάρολο – και μετά τη μακρά και περίπλοκη σχέση του ζευγαριού, θα αποκαλείται πλέον επίσημα ως Βασίλισσα Καμίλα.

Η τελετή θα δώσει έμφαση στην ποικιλομορφία και την ενσωμάτωση, με περισσότερα πολυθρησκευτικά στοιχεία από κάθε προηγούμενη στέψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας, Μουσουλμάνους, Βουδιστές και εκπροσώπους των Σιχ.

Ένα κεφάλαιο από τη Βίβλο θα διαβαστεί από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος είναι Ινδουιστής, και θα ακουστεί μουσική στα ουαλικά, τα σκωτσέζικα και τα ιρλανδικά γαελικά. Θα ακουστεί επίσης ελληνορθόδοξη μουσική ύστερα από προσωπική απαίτηση του νέου βασιλιά.