Περισσότεροι από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 115 τραυματίστηκαν από την τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στα περίχωρα της Μόσχας, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Οι ρωσικές αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τους δράστες, οι οποίοι σύμφωνα με την ανάρτηση του ΙΚ στο Telegram κατάφεραν να διαφύγουν και να επιστρέψουν στη βάση τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο, 115 τραυματίες νοσηλεύονται, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών. Η κατάσταση 60 ενηλίκων και ενός παιδιού χαρακτηρίζεται σοβαρή, εγείροντας φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων «ενδέχεται να αυξηθεί».

Ένοπλοι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ στο κατάμεστο Crocus City Hall – μια αίθουσα συναυλιών στο Κρασνογκόρσκ, βορειοδυτικά της Μόσχας – και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σκορπώντας τον θάνατο. Ακολούθησαν εκρήξεις και ξέσπασε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε ταχύτατα στο κτίριο.

Ένας μουσικός παραγωγός που βρισκόταν στα καμαρίνια, αφηγήθηκε ότι «λίγο πριν από την έναρξη» της συναυλίας, ακούστηκαν πυροβολισμοί και κραυγές και είδε πανικόβλητους θεατές που έτρεξαν να βγουν έξω.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα Telegram καταγράφονται στιγμιότυπα από την εισβολή των ενόπλων, πυροβολισμοί στο αμφιθέατρο, θεατές να αναζητούν καταφύγιο πίσω από τα καθίσματα και άλλους να σπεύδουν προς την έξοδο.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο έπειτα από αρκετές ώρες και αφότου τμήμα της οροφής κατέρρευσε.

Ποιοι είναι οι δράστες

Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης κατέθεσαν ότι οι δράστες έμοιαζαν με «Ασιάτες και Καυκάσιους» και επικοινωνούσαν σε «ξένη γλώσσα, όχι ρωσικά», σύμφωνα με το ΝΕΧΤΑ.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι οι καταζητούμενοι είναι γηγενείς της Ινγκουσετίας και δημοσιεύουν φωτογραφίες των φερόμενων ως τρομοκρατών.

ypoptoi 1 a701f

«Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας αναζητούν έναν αριθμό ανδρών από την Ινγκουσετία που θεωρούνται ύποπτοι για τη σημερινή πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα», αναφέρει το Visegrád 24.

Οι Ινγκουσέτιοι είναι βορειοανατολική Καυκάσια εθνότητα που κατοικεί στον Βόρειο Καύκασο, κυρίως στην Ινγκουσετία, μια ομοσπονδιακή δημοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είναι, όσον αφορά το θρήσκευμα, κατά κύριο λόγο Σουνίτες Μουσουλμάνοι και μιλούν τα ινγκουσετικά. Είναι γνωστοί και ως Βαϊνάχ.

Η Ινγκουσετία κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από αυτόχθονες καυκάσιους πληθυσμούς τους Ινγκούς (77,3%) και Τσετσένους (20,4%).

Κατά τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την παρουσία του ένα κίνημα απόσχισης από τη Ρωσική Ομοσπονδία, το οποίο όμως περιορίζεται σε μικρά τρομοκρατικά χτυπήματα και δεν έχει αποκτήσει τη μαζικότητα του αντιστοίχου της Τσετσενίας.

Πούτιν: Ευχές στους τραυματίες για ανάρρωση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στους τραυματίες.

Την ίδια ώρα, το ΥΠΕΞ της Ρωσίας κάνει λόγο για τρομοκρατική επίθεση, ζητώντας από την παγκόσμια κοινότητα να καταδικάσει, ενώ ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ απείλησε ευθέως την Ουκρανία σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι εμπλέκεται στην επίθεση, κάτι που το Κίεβο απέρριψε κατηγορηματικά.

Και στις ΗΠΑ το τρομοκρατικό χτύπημα έχει προκαλέσει συναγερμό καθώς ο Λευκός Οίκος τονίζει ότι δεν υπάρχει ένδειξη για ουκρανική εμπλοκή, με την πρεσβεία στη Μόσχα να καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή για τις επόμενες 48 ώρες.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει για τρομοκρατικό χτύπημα

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη πως η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα είχε προειδοποιήσει από τις 7 Μαρτίου ότι «εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια για τη στόχευση μεγάλων συγκεντρώσεων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών» (!), καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις».
Ακόμη αναζητούνται οι τρομοκράτες στη Μόσχα -Τα πρόσωπα των υπόπτων

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις της τάξης ανακοίνωσαν ότι «αναζητούν» τους δράστες που ευθύνονται για την ένοπλη επίθεση και την πυρκαγιά στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall.

«Ειδικές μονάδες της Ρωσικής Εθνοφρουράς εργάζονται στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Crocus City Hall. Αναζητούν εγκληματίες και εκκενώνουν το κτίριο απομακρύνοντας τους πολίτες», ανακοίνωσε η εθνοφρουρά Rosgvardia στον λογαριασμό της στο Telegram, την ώρα που βίντεο δείχνει αστυνομικούς να συλλαμβάνουν ένα άτομο, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για έναν εκ των τρομοκρατών.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δημοσίευσαν τα πρόσωπα των πέντε υπόπτων για το χτύπημα, οι οποίοι φέρονται να είναι ισλαμιστές από την περιοχή της Ινγκουσετίας, κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, έχουν καταφέρει να διαφύγουν τουλάχιστον 100 άτομα, ενώ πολλοί βρίσκονται «παγιδευμένοι» σε χώρους του κτιρίου.

Έκτακτα μέτρα σε σταθμούς και αεροδρόμια

Στις Αρχές επικρατεί συναγερμός, καθώς το Κρεμλίνο ζήτησε να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μόσχας, ενώ ο δήμαρχος της πόλης, όπως και της Αγίας Πετρούπολης, ανακοίνωσαν πως αναβάλλονται για το Σαββατοκύριακο όλες οι μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις.

Για τα όσα συμβαίνουν ενημερώνεται διαρκώς και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Από τα πρώτα λεπτά του περιστατικού στο Crocus City Hall, ο πρόεδρος ενημερώθηκε ότι είχαν αρχίσει πυροβολισμοί. Ο πρόεδρος ενημερώνεται συνεχώς από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για το τι συμβαίνει και τα μέτρα που λαμβάνονται”, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οργή στο Κρεμλίνο και έκκληση για καταδίκη

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στον συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα, χαρακτηρίζοντάς το «τερατώδες έγκλημα».

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε, από την πλευρά του, ότι η χώρα του θα «καταστρέψει» τους Ουκρανούς ηγέτες, εάν αποδειχθεί ότι ευθύνονται για την αιματηρή επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας.

«Εάν αποδειχθεί ότι είναι τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου… πρέπει όλοι τους να βρεθούν και να καταστραφούν ανελέητα ως τρομοκράτες. Συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του κράτους που διέπραξε μια τέτοια ωμότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Telegram.

«Δεν έχουμε σχέση με το χτύπημα» αναφέρει η Ουκρανία

Η Ουκρανία «δεν έχει καμία απολύτως σχέση» με το επεισόδιο, απάντησε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ουκρανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά τα γεγονότα», διαβεβαίωσε στο Telegram ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, η χώρα του οποίου πολεμά εδώ και δύο χρόνια τη ρωσική εισβολή. «Η Ουκρανία ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει τρομοκρατικές μεθόδους πολέμου», πρόσθεσε.

Για την Ουκρανία, «είναι σημαντικό να διεξάγει αποτελεσματικές πολεμικές επιχειρήσεις, επιθετικές ενέργειες για να καταστρέψει τον τακτικό ρωσικό στρατό» και να θέσει τέλος στην εισβολή, είπε ο αξιωματούχος.

Η λεγεώνα Ελευθερία για τη Ρωσία, παραστρατιωτική οργάνωση Ρώσων μαχητών που αντιτίθεται στο Κρεμλίνο και έχει την έδρα της στην Ουκρανία, και η οποία πραγματοποιεί τακτικά εισβολές σε ρωσικές συνοριακές περιοχές, αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτήν την επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας.

«Υπογραμμίζουμε ότι η Λεγεώνα δεν πολεμά τους Ρώσους πολίτες», δήλωσε η οργάνωση καθιστώντας υπεύθυνο «το τρομοκρατικό καθεστώς του Πούτιν» για την «προετοιμασία» αυτή της αιματηρής πρόκλησης και την «κάλυψή της από τα μέσα ενημέρωσης».
Η αντίδραση των ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη θλίψη τους για το μακελειό στη Μόσχα, ωστόσο ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχει ένδειξη για ουκρανική εμπλοκή.

Η πρεσβεία της χώρας κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη ρωσική πρωτεύουσα να αποφεύγουν την περιοχή για τις επόμενες 48 ώρες.

Καταδίκη από ΟΗΕ και ξένους ηγέτες

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλοί ξένοι ηγέτες καταδίκασαν την αιματηρή επίθεση, εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του μακελειού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ότι μαχητές της εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση. Υπενθύμισαν εξάλλου ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πριν από δύο εβδομάδες τη Ρωσία για την τρομοκρατική απειλή.