Στο πρώτο μήνυμά του μετά την αποτυχημένη ανταρσία, ο αρχηγός των στασιαστών μισθοφόρων της Wagner Γιεβγκένι Πριγκόζιν σημείωσε πως στόχος δεν ήταν η ανατροπή του Πούτιν.

Ειδικότερα, στο 11λεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο ηγέτης της Wagner ξεκαθάρισε ότι δεν στόχευε τον Ρώσο πρόεδρο όταν δήλωσε ότι τα στρατεύματά του θα προελάσουν στη Μόσχα, λέγοντας: «Δεν πορευτήκαμε για να ανατρέψουμε την ηγεσία της Ρωσίας».

Όσον αφορά τον στόχο της «πορείας δικαιοσύνης», όπως αποκαλεί την ανταρσία της μισθοφορικής ομάδας, είπε πως ήταν «να αποφευχθεί η καταστροφή της Wagner και να λογοδοτήσουν οι αξιωματούχοι που με τις αντιεπαγγελματικές τους ενέργειες διέπραξαν τεράστιο αριθμό λαθών».

Στο ίδιο μήνυμα, που ανήρτησε στο Telegram, ο Πριγκόζιν λέει ότι η οργάνωση λυπάται που «έπρεπε να χτυπήσουν τη ρωσική αεροπορία» και γύρισαν πίσω «για να αποφύγουν να χυθεί αίμα Ρώσων στρατιωτών».

Επίσης, αναφέρει πως κανείς δεν συμφώνησε να υπογράψει συμβόλαιο με το υπουργείο Άμυνας και πως η οργάνωση επρόκειτο να σταματήσει να υπάρχει την 1η Ιουλίου.
«Η πορεία αποκάλυψε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα, οι πολίτες χάρηκαν όταν φτάσαμε και περνούσαμε δίπλα τους»

Ο Πριγκόζιν σημείωσε ότι η θεαματική πορεία των μαχητών της οργάνωσης προς τη Μόσχα κατά την ανταρσία του Σαββάτου αποκάλυψε «σοβαρά προβλήματα ασφάλειας» στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι οι άνδρες του διένυσαν 780 χλμ, συναντώντας μικρή αντίσταση.

Είχαν την υποστήριξη των κατοίκων

«Η πορεία αποκάλυψε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα», είπε. Παράλληλα υποστήριξε ότι οι άνδρες του είχαν την υποστήριξη των κατοίκων των τοποθεσιών που διέσχιζαν κατά την πορεία τους. «Πολίτες ερχόντουσαν να μας συναντήσουν κρατώντας ρωσικές σημαίες και σύμβολα της Wagner, χάρηκαν όταν φτάσαμε και περνούσαμε δίπλα τους».

Δεν αποκάλυψε πού βρίσκεται, ενώ το Κρεμλίνο έχει αναφέρει ότι θα αναχωρήσει για τη Λευκορωσία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πότε.

Λύσεις για τη συνέχιση του έργου της Wagner

Ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος μεσολάβησε μεταξύ Κρεμλίνου και της Wagner, πρόσφερε λύσεις που επιτρέπουν στην παραστρατιωτική οργάνωση να συνεχίσει να λειτουργεί.

«Ο Λουκασένκο προσφέρθηκε να βρει λύσεις για τη συνέχιση του έργου της οργάνωσης Wagner με νόμιμο τρόπο», είπε.