Συνεχίζεται υπό δύσκολες συνθήκες η επιχείρηση διάσωσης και επαναπατρισμού των ξένων πολιτών από το Σουδάν, όπου μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης».

Λόγω των μαχών, χιλιάδες ξένοι, μεταξύ των οποίων διπλωμάτες και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής, αποκλείστηκαν στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές.

Ανάμεσά τους εκατοντάδες Ευρωπαίοι πολίτες, μεταξύ αυτών και Έλληνες.

Η διαδικασία πάντως της διάσωσης και επαναπατρισμού είναι εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις αυτές διεξάγονται από αέρος, ενώ κάποιες χώρες προτίμησαν να απομακρύνουν τους υπηκόους τους διά θαλάσσης, μέσω του Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα, ένα λιμάνι που απέχει 800 χιλιόμετρα από το Χαρτούμ.

Να σημειωθεί ότι από τις συγκρούσεις, που επικεντρώνονται κυρίως στο Χαρτούμ και στο Νταρφούρ, έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περισσότεροι από 420 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 3.700.

Οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης συνεχίζονται. Με τη δεύτερη και την τρίτη επιχείρηση αυτής της νύχτας, 388 άτομα έχουν απομακρυνθεί, υπήκοοι Γαλλίας αλλά και άλλων χωρών.

Στη Νότια Αίγυπτο δύο στρατιωτικά μεταγωγικά

Η Ελλάδα έχει στείλει από χθες στη Νότια Αίγυπτο δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που θα βγουν από το Σουδάν.

Συγκεκριμένα, στην Αίγυπτο μεταστάθμευσαν δύο μεταγωγικά αεροσκάφη (ένα C-130 και ένα C-27J), μαζί με 15 κομάντος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, για την ασφάλεια των αεροσκαφών. Στην Αίγυπτο μετέβη και ιατρικό προσωπικό με το απαραίτητο υλικό και ο διευθυντής της Α8 Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Σούλιος.

Την ίδια ώρα, Έλληνες πολίτες έχουν ήδη εγκαταλείψει το Χαρτούμ με τη γαλλική και την ιταλική αποστολή διάσωσης.

Συγκεκριμένα, χθες ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας έκανε γνωστό ότι μια ομάδα Ελλήνων πολιτών -χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός τους-, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και δύο τραυματίες, αποχώρησαν με ασφάλεια από το εμπόλεμο Σουδάν και έφθασαν στο Τζιμπουτί. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ευχαρίστησε τους Γάλλους ομολόγους του και εξήγησε ότι ο συντονισμός με την υπόλοιπη Ευρώπη για να καταστεί δυνατή η ασφαλής μεταφορά και άλλων Ελλήνων θα συνεχιστεί.

Σήμερα το πρωί έγινε γνωστό ότι μια ακόμη ομάδα, 10 Ελλήνων, εγκατέλειψαν το Σουδάν με ασφάλεια με ιταλικά αεροσκάφη. Όπως σημείωσε ο ΥΠΕΞ, και οι 10 είναι καλά στην υγεία τους.

Με 100 κομάντος οι ΗΠΑ απομάκρυναν τους 100 Αμερικανούς

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι ο στρατός της χώρας «διεξήγαγε επιχείρηση για την απομάκρυνση του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού από το Χαρτούμ».

Περίπου 100 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων συμμετείχαν στην επιχείρηση, χάρη στην οποία «λίγο λιγότεροι από 100» άνθρωποι, ανάμεσά τους αρκετοί ξένοι διπλωμάτες, απομακρύνθηκαν από τη σουδανική πρωτεύουσα με ελικόπτερα.

«Προς το παρόν» δεν προβλέπεται να απομακρυνθούν οι υπόλοιποι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στο Σουδάν και υπολογίζονται σε πολλές εκατοντάδες.

Η τεράστια επιχείρηση της ΕΕ για την απομάκρυνση των Ευρωπαίων

Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε εξηγήσει την Παρασκευή ότι η ΕΕ αυξάνει τις επαφές της προκειμένου να πετύχει εκεχειρία και να καταφέρει να απομακρύνει τους περίπου 1.500 Ευρωπαίους πολίτες που βρίσκονταν στο Σουδάν. Εκτός από την ΕΕ, που διαθέτει αντιπροσωπεία στο Χαρτούμ, επτά χώρες -Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ελλάδα και Τσεχία-διαθέτουν πρεσβείες στη σουδανική πρωτεύουσα.

Η γαλλική αποστολή εκκένωσης

Δύο γαλλικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν χθες, Κυριακή, στο Τζιμπουτί, με συνολικά 200 ανθρώπους από το Σουδάν, Γάλλους και αλλοδαπούς, σύμφωνα με το Παρίσι.
Η ιταλική αποστολή εκκένωσης

Την ίδια ημέρα η Ιταλία απομάκρυνε όλους τους πολίτες της «που είχαν ζητήσει να φύγουν» και πολίτες άλλων χωρών, σύμφωνα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Πώς απεγκλώβισαν τους πολίτες τους οι υπόλοιπες χώρες

«Μια χούφτα» Ολλανδοί απομακρύνθηκαν με γαλλικό αεροσκάφος, ενώ άλλη ομάδα συμπολιτών τους έφυγε από το Χαρτούμ οδικώς με κονβόι του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Γουόπκε Χούκστρα, ο οποίος ήλπιζε να υπάρξει και νέα επιχείρηση απομάκρυνσης αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο γερμανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε 101 ανθρώπους με στρατιωτικό αεροσκάφος, ενώ διευκρίνισε ότι έχουν σταλεί άλλα δύο αεροπλάνα για να συμμετάσχουν στη διάσωση.

Ισπανικό πολεμικό αεροσκάφος με «περίπου 100 επιβάτες» αναχώρησε χθες, Κυριακή, για το Τζιμπουτί, σύμφωνα με τη Μαδρίτη. Περίπου 30 Ισπανοί και άλλοι 70 πολίτες άλλων χωρών αναχώρησαν με το αεροσκάφος αυτό.

Η Σουηδία έστειλε περίπου 150 στρατιώτες για να απομακρύνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες της σύμφωνα με το σουηδικό υπουργείο Άμυνας, ενώ η Νορβηγία ανακοίνωσε την απομάκρυνση των διπλωματών της από το Χαρτούμ.

Η Σαουδική Αραβία απομάκρυνε το Σάββατο 91 πολίτες της και περίπου 60 πολίτες άλλων 12 χωρών από το Σουδάν.

Η Ιορδανία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έχει ξεκινήσει την απομάκρυνση των περίπου 300 πολιτών της.

Το Ιράκ επεσήμανε ότι απομάκρυνε 14 πολίτες του από το Χαρτούμ «προς ασφαλές σημείο στο Πορτ Σουδάν», διαβεβαιώνοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των υπολοίπων.

Η Αίγυπτος ξεκίνησε χθες τη μεταφορά των πολιτών της από το Πορτ Σουδάν και το Ουάντι Χάλφα, στον Βορρά του Σουδάν. Νωρίτερα, προέτρεψε τους Αιγύπτιους που βρίσκονται στο Χαρτούμ να παραμείνουν στην ασφάλεια των σπιτιών τους, μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση. Το Κάιρο τόνισε ότι χρειάζεται να οργανωθεί προσεκτικά μια ασφαλής επιχείρηση ώστε οι 10.000 Αιγύπτιοι που ζουν στο Σουδάν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο Λίβανος επεσήμανε ότι 60 από τους πολίτες του επίσης αποχώρησαν από το Χαρτούμ οδικώς και είναι «ασφαλείς».

Η πρεσβεία της Τυνησίας στο Χαρτούμ είχε σημειώσει χθες ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης των μελών της τυνησιακής κοινότητας του Σουδάν θα ξεκινήσει σήμερα.

Η Λιβύη, που συνορεύει με το Σουδάν, ανακοίνωσε μέσω της πρεσβείας της στο Χαρτούμ την απομάκρυνση 83 Λίβυων από την πρωτεύουσα προς το Πορτ Σουδάν.

Σήμερα η απομάκρυνση των 600 Τούρκων πολιτών

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα επαναπατρίσει τους πολίτες της που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες δια ξηράς «περνώντας από μια τρίτη χώρα». Η απομάκρυνση περίπου 600 Τούρκων ξεκίνησε σήμερα από δύο συνοικίες του Χαρτούμ και από το Ουάντ Μαντάνιμ μια πόλη 200 χιλιόμετρα νοτίως της σουδανικής πρωτεύουσας.

Η εκκένωση της συνοικίας Καφούρι, στο βόρειο Χαρτούμ, αναβλήθηκε «μέχρι νεοτέρας» λόγω μιας έκρηξης που σημειώθηκε κοντά στο σημείο συγκέντρωσης των Τούρκων, όπως ανακοίνωσε η τουρκική πρεσβεία.