Ένα τζαμί που φιλοξενούσε αμάχους, μεταξύ των οποίων Τούρκοι, βομβαρδίστηκε στη Μαριούπολη, όπου χιλιάδες άνθρωποι πολιορκούνται εδώ και ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το τζαμί του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και της συζύγου του Ροξελάνα στη Μαριούπολη βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους εισβολείς», ανέφερε το υπουργείο με μήνυμα στο Twitter. «Περισσότεροι από 80 ενήλικοι και παιδιά φιλοξενούνται εκεί, μεταξύ των οποίων τούρκοι πολίτες», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει πότε έγινε ο βομβαρδισμός.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις γύρω από το Κίεβο και έχουν «αποκλείσει» τη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, όπου χιλιάδες άνθρωποι υφίστανται μια καταστροφική πολιορκία.

Σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή ήχησαν νωρίς το πρωί στις περισσότερες ουκρανικές πόλεις καλώντας τον κόσμο να αναζητήσει καταφύγια, έγινε γνωστό από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σειρήνες ήχησαν στην πρωτεύουσα Κίεβο, τη δυτική πόλη Λβιβ, στην Οδησσό και το Χαρκίβ, το Τσερκάσι, καθώς και στην περιφέρεια του Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανέφερε αριθμός τοπικών ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

Οι ρωσικές δυνάμεις φάνηκαν να ανασυντάσσονται χθες, Παρασκευή, για μια ενδεχόμενη επίθεση στο Κίεβο. Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες, βάλλουν με πυρά πυροβολικού καθώς πλησιάζουν στην πρωτεύουσα.

700 μέτρα μακριά από το τζαμί έπεσαν οι βόμβες

Διαψεύδουν οι Τούρκοι ότι χτυπήθηκε το τζαμί, κατηγορώντας μάλιστα την Ουκρανή υφυπουργό Εξωτερικών, η οποία είναι Τουρκικής καταγωγής, για προβοκάτσια.

Όπως λέει ο Πρόεδρος του Συλλόγου για το τζαμί, İsmail Hacıoğlu, «οι αναφορές ότι το τζαμί του βομβαρδίστηκε είναι ψευδείς. Οι βόμβες έπληξαν περιοχή 700 μέτρα από το τζαμί. Το τζαμί είναι ένα τετραώροφο οπλισμένο σκυρόδεμα και πολύ συμπαγής κατασκευή. Τούρκοι πολίτες και οι συγγενείς τους βρίσκονται σε τζαμιά».

Την ίδια ώρα, η δημοσιογράφος Esra Ozturk, συμπλήρωσε λέγοντας, «μην δίνετε αξιοπιστία σε ψευδείς ειδήσεις που στοχεύουν στην αύξηση του φόβου και του πανικού στους Τούρκους πολίτες. Υπήρχε είδηση ότι το τζαμί έχει βομβαρδιστεί από το πρωί. Δεν υπάρχει ούτε μία εικόνα, φωτογραφία, βίντεο. Δημοσιεύουν την εικόνα του τζαμιού Sağlam και τη μοιράζονται».