O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδεικνύει την Ανατολική Θράκη ως τον καταλληλότερο τόπο εγκατάστασης του κόμβου φυσικού αερίου που θα κατασκευάσει στο μέλλον με τον Πούτιν, με στόχο να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Τουρκίας, αλλά και να δημιουργηθεί ένα ενεργειακό “αντίβαρο” απέναντι στις εγκαταστάσεις της Αλεξανδρούπολης.

Ο Ερντογάν μίλησε για τα αποτελέσματα των συζητήσεων με τους ηγέτες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη για την Αλληλεπίδραση και των Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA).

Κατά τις διμερείς συζητήσεις με τους ομολόγους του, ο Τούρκος Πρόεδρος συνομίλησε και με τον Βλάντιμιρ Πούτιν των οποίων οι σχέσεις είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, όπως αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά.

Η κατασκευή του κέντρου διανομής θα έρθει ως “αντίβαρο” στις εγκαταστάσεις του υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, απ΄όπου θα εφοδιάζονται Βαλκανικές και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα αποτελέσει άλλωστε και μια ρωσοτουρκική απάντηση απέναντι στην ελληνοαμερικανική συμμαχία. 

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, o Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την ίδρυση μεγάλου κέντρου φυσικού αερίου στην Τουρκία, είπε: «Ελπίζω να το ιδρύσουμε όπου είναι το καταλληλότερο μέρος».

“Το έργο θα μπορούσε να συνεπάγεται ειρήνη”

Υπενθυμίζοντας τα λόγια του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, «Μπορεί να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κέντρο φυσικού αερίου στην Τουρκία για την Ευρώπη», είπε: «Πώς θα έβλεπε η Τουρκία ένα τέτοιο έργο; Κάποιοι ειδικοί άρχισαν να εκφράζουν τις απόψεις τους ότι το έργο θα μπορούσε να συνεπάγεται ειρήνη».

«Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβάλει στον τερματισμό των συγκρούσεων και στην οικοδόμηση μιας πιο σταθερής περιφερειακής πολιτικής; Και πιο πρόσφατα, ο Πούτιν εξέφρασε τις ανησυχίες του για την ασφάλεια του Turkish Stream. Υπάρχει πραγματικά τέτοια ανησυχία, ποια είναι τα μέτρα της Τουρκίας;», γράφει το Αnadolu.

H «Θράκη» το καταλληλότερο μέρος

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε την εξής απάντηση σε σχετική ερώτηση: «Για ένα τέτοιο κέντρο διανομής, φυσικά, η Θράκη θεωρείται ως ο πιο σημαντικός τόπος», αναφερόμενος στην Ανατολική Θράκη.

«Έχουμε δώσει εντολή στο Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και στον αρμόδιο φορέα της ρωσικής πλευράς να πραγματοποιήσουν μια κοινή εργασία . Θα κάνουν αυτή τη δουλειά εκεί».

Ελπίζω ότι θα δημιουργήσουμε αυτό το κέντρο διανομής όπου είναι το καταλληλότερο μέρος. Έχουμε ένα εθνικό κέντρο διανομής, αλλά φυσικά τώρα αυτό θα είναι ένα διεθνές κέντρο διανομής. Το Υπουργείο Ενέργειας μας και οι Φυσικοί Πόροι και η ρωσική πλευρά θα κάνουν τη δουλειά και θα μας την παρουσιάσουν, και μετά θα έχουμε κάνει το βήμα. Θα είμαστε εδώ. Δεν υπάρχει κάτι για να περιμένουμε εδώ. Σήμερα πήραμε γρήγορα την απόφαση».

«Όχι» από Μακρόν για ενεργειακό κόμβο στην Τουρκία

Η πρόθεση Τουρκίας-Ρωσίας για την κατασκευή κόμβου φυσικού αερίου, συναντά ήδη τις πρώτες αντιδράσεις με χαρακτηριστική τη θέση της γαλλικής προεδρίας που χαρακτήρισε την πρόταση «άνευ νοήματος», τη στιγμή που η Ευρώπη επιδιώκει την απεξάρτησή της από τα ρωσικά καύσιμα.

Ας σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία Πούτιν-Ερντογάν για δημιουργία ενεργειακού κόμβου στην Τουρκία βρίσκει ήδη αρνητικές απαντήσεις στην ΕΕ και συγκεκριμένα από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο «κόμβος φυσικού αερίου» στην Τουρκία που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν έχει κανένα νόημα», τόνισε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους υδρογονάνθρακες που προέρχονται από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα η γαλλική προεδρία, τονίζοντας πως η πρόταση του Βλάντιμιρ Πούτιν για έναν «κόμβο φυσικού αερίου» στην Τουρκία «δεν έχει κανένα νόημα».