Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με αυστηρούς περιορισμούς τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου η κηδεία του Πρίγκιπα Φιλίππου ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές ημέρες σε ηλικία 99 ετών, βυθίζοντας στο πένθος το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά από 73 χρόνια κοινής ζωής με τον άνδρα που σφράγισε τη ζωή της και τη στήριξε όσο κανείς άλλος, η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας αποχαιρέτησε τον αγαπημένο της Φίλιππο. Στο πλευρό της βρίσκονταν οι λιγοστοί καλεσμένοι που προσκλήθηκαν στην τελετή, τα παιδιά και τα εγγόνια του βασιλικού συζύγου.

Το φέρετρο με τον πρίγκιπα Φίλιππο είχε τοποθετηθεί πάνω σε ένα ειδικά διαμορφωμένο Land Rover, που ακολουθούσε μια πομπή από ανώτερα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, ανάμεσά τους ο πρίγκιπας Κάρολος και οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ακολούθησε την πομπή μέσα στην αποκαλούμενη State Bentley καθώς το φέρετρο που μετέφερε το Land Rover Defender TD 130 κατευθυνόταν προς το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο του Γουίνδσορ.

 

Η βασίλισσα Ελισάβετ με μάσκα στην κηδεία του Φίλιππου.

Ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Άννα ακολούθησαν πεζή το φέρετρο μαζί με τα αδέλφια τους Εντουαρντ και Άντριου και τους δύο γιούς του Καρόλου, Γουίλιαμ και Χάρι.

Πάνω στο φέρετρο με την σορό του Φίλιππου τοποθετήθηκε ένα στεφάνι, το ναυτικό καπέλο και το σπαθί του.

Η μπάντα του Πρώτου Τάγματος Γρεναδιέρων ηγήθηκε της πομπής και ακολούθησαν επικεφαλής του στρατού.

Το λάβαρο του πρίγκιπα Φίλιππου με τον ελληνικό σταυρό

Το φέρετρο του Φίλιππου καλυπτόταν από την προσωπική του σημαία, το σπαθί του και το καπέλο που φορούσε ως αξιωματικός στο Βασιλικό Ναυτικό. Η σημαία του δούκα του Εδιμβούργου είναι χωρισμένη σε 4 τμήματα.

Στο άνω αριστερό τμήμα τρεις λέοντες συμβολίζουν την καταγωγή από τη Δανία, δίπλα ο λευκός σταυρός σε μπλε φόντο είναι το σύμβολο της ελληνικής καταγωγής του, κάτω αριστερά οι άσπρες και μαύρες λωρίδες είναι το έμβλημα των Μαουντμπάτεν και κάτω δεξιά ένα κάστρο με τρεις πύργους, το σύμβολο του Εδιμβούργου.

Το φέρετρο σταμάτησε στις 1700 ώρα Ελλάδος για ενός λεπτού σιγή που τηρήθηκε σε όλη τη χώρα.

Η σορός του πρίγκιπα Φίλιππου τοποθετήθηκε στη Βασιλική Κρύπτη του Παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου, στον Πύργο του Γουίνδσορ.

Η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου ήταν μια κηδεία εντελώς διαφορετική από τις κηδείες άλλων γαλαζοαίματων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όχι μόνο λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, αλλά και επειδή ο Φίλιππος είχε εκφράσει την επιθυμία στην κηδεία του να μη γίνει «φασαρία» και να προσκληθούν μέλη της οικογένειάς του από τη Γερμανία, όπου είχαν παντρευτεί οι αδελφές του.

Οι προσκεκλημένοι ήταν μόνο 30, όλοι φορούσαν μάσκες και κρατούσαν τις αποστάσεις σύμφωνα με τα μέτρα για τον κορωνοϊό ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος στο κοινό. Στην είσοδο του ναού το φέρετρο υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι και ο Επίσκοπος του Ουίνδσορ, Ντέιβιντ Τζον Κόνερ.