Μια τεράστια «ξύλινη πόλη» – τη μεγαλύτερη στον κόσμο, με 30 ξύλινα κτίρια που θα καλύπτουν 25 οικοδομικά τετράγωνα σχεδιάζουν να κτίσουν οι κατασκευαστές σε μια παλιά βιομηχανική ζώνη της Στοκχόλμης, γεμάτη με πρώην εργοστάσια και χώρους στάθμευσης.

Τα τελευταία χρόνια, τα ξύλινα κτίρια έχουν φτάσει σε νέα ύψη, με πανύψηλους ξύλινους ουρανοξύστες που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Ελβετία και η Αυστραλία. Η Σιγκαπούρη, εν τω μεταξύ, μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο του μεγαλύτερου ξύλινου κτιρίου στην Ασία με μια εκτεταμένη πανεπιστημιούπολη κολλεγίου 468.000 τετραγωνικών μέτρων που άνοιξε τον Μάιο.

Τώρα, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Atrium Ljungberg ανακοίνωσε τα σχέδια της για την κατασκευή της μεγαλύτερης «ξύλινης πόλης» στον κόσμο, η οποία θα κατασκευαστεί στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, τη Στοκχόλμη, από το 2025.

Με 7.000 χώρους γραφείων και 2.000 κατοικίες

Η ξύλινη πόλη της Στοκχόλμης θα διαθέτει 7.000 χώρους γραφείων και 2.000 κατοικίες στα νοτιοανατολικά της πόλης και θα προσφέρει «ένα ζωντανό, αστικό περιβάλλον με ένα μείγμα από χώρους εργασίας, κατοικίες, εστιατόρια και καταστήματα», σύμφωνα με δελτίο Τύπου. Χωροθετημένο σε 250.000 τετραγωνικά μέτρα, έχει περιγραφεί από τον κατασκευαστή της ως το «μεγαλύτερο γνωστό κατασκευαστικό έργο από ξύλο στον κόσμο».

Το έργο κατασκευάζεται στη Σίκλα, μια γειτονιά που ήδη φιλοξενεί περισσότερες από 400 εταιρείες, σύμφωνα με την Atrium Ljungberg, η οποία διαθέτει ένα εμπορικό πάρκο στην πρώην βιομηχανική περιοχή. Ο εργολάβος περιγράφει την περιοχή ως «πόλη των πέντε λεπτών», υποστηρίζοντας ότι οι χώροι εργασίας, τα σπίτια, οι εγκαταστάσεις αναψυχής και οι ανέσεις θα βρίσκονται σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια ο ένας από τον άλλον.

Το ξύλο έχει υποστηριχθεί ως βιώσιμη εναλλακτική λύση στο σκυρόδεμα και τον χάλυβα, με φιλόδοξα νέα κατασκευαστικά έργα που χρησιμοποιούν ξύλο πέρα από μονοκατοικίες και μέτρια κτίρια κατοικιών ή γραφείων. Ωστόσο, μια ανάπτυξη μικτής χρήσης αυτού του μεγέθους θα αποτελέσει «ιστορικό ορόσημο για τη σουηδική ικανότητα καινοτομίας», δήλωσε η Annica Ånäs, διευθύνουσα σύμβουλος της Atrium Ljungberg, σε δήλωσή της.

Τι συμβαίνει με τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Αν και ορισμένοι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους πυρκαγιάς που ενέχουν τα ξύλινα κτίρια, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μηχανική ξυλεία (ένα είδος ξυλείας το οποίο παράγεται από την κόλληση στρώσεων ξύλου) καίγεται με σχετικά αργό και προβλέψιμο ρυθμό, γεγονός που την καθιστά ασφαλέστερη από πολλές συμβατικές κατασκευές από χάλυβα.

Το ξύλο είναι επίσης μια «δεξαμενή άνθρακα», που σημαίνει ότι το διοξείδιο του άνθρακα που αφαιρείται από τον αέρα από τα δέντρα αποθηκεύεται στο υλικό αντί να επιστρέφει στην ατμόσφαιρα.

Τα πρώτα κτίρια στο στην ξύλινη πόλη της Στοκχόλμης (το πρότζεκτ αναμένεται να κοστίζει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια), η οποία σχεδιάζεται από τα αρχιτεκτονικά γραφεία White Arkitekter και Henning Larsen, πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2027.