Θέλοντας να είναι μαζί στη ζωή, μαζί και στο θάνατο, επέλεξαν την μέθοδο της ευθανασίας  ο Χριστιανοδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ντρις φαν Αχτ και η σύζυγός του Εζενί, που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

Το κέντρο μελετών The Rights Forum που ίδρυσε ο Ντρις φαν Αχτ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή τον θάνατο του ζεύγους, που αφήνει πίσω του τρία παιδιά.

Τη Δευτέρα, ο 93χρονος Ντρις φαν Αχτ και η συνομήλικη σύζυγός του, Εζενί φαν Αχτ-Κρέκελμπεργκ έφυγαν από τη ζωή στην πόλη Ναϊμέχεν και κηδεύτηκαν σε στενό οικογενειακό κύκλο, σύμφωνα με την ενημέρωση. Τα τελευταία χρόνια το ζεύγος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Πέθανε χέρι-χέρι με την πολυαγαπημένη σύζυγό του», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση στον ιστότοπο του The Rights Forum. Έπειτα από επτά δεκαετίες στο πλευρό του, η Εζενί ήταν πάντα για τον Ντρις φαν Αχτ «το κορίτσι του», επισημαίνεται.

Ο Ντρις φαν Άχτ σε συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Έκκλησης (CDA), ο Ντρις φαν Αχτ διετέλεσε πρωθυπουργός της Ολλανδίας από το 1977 έως το 1982, θυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και είχε επικρίνει την ολλανδική κυβέρνηση για μεροληπτική στάση στο Μεσανατολικό.

Σπουδές και εργασίες στη νομική επιστήμη

Ο φαν Άχτ σπούδασε νομική στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Ναϊμέχεν, από όπου έλαβε το διδακτορικό του στις Νομικές Επιστήμες το 1955. Μετά την αποφοίτησή του, άσκησε τα καθήκοντα του δικηγόρου στο Άιντχοβεν έως το 1957 και στη συνέχεια εργάστηκε στον τομέα νομικών και επιχειρησιακών υποθέσεων του Υπουργείου Γεωργίας και Αλιείας μέχρι το 1962.

Μεταξύ του 1962 και του 1968 εργάστηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο φαν Αχτ έγινε καθηγητής ποινικού δικαίου το 1968, στο Πανεπιστήμιο του Ναϊμέχεν. Το 1971, διορίστηκε δικαστής στο δικαστήριο της πόλης Άρνεμ.

Η ζωή μετά την πρωθυπουργία

Ο Αντρέας (Ντρις) φαν Αχτ δεν αποσύρθηκε από την πολιτική μετά το τέλος της θητείας του ως πρωθυπουργός και συνέχισε να είναι ενεργός. Στις 16 Ιουνίου 1983 αποσύρθηκε ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο φαν Αχτ διατέλεσε Πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας στην Ιαπωνία από τις 1 Ιανουαρίου 1987 έως τις 1 Ιανουαρίου 1990 και στις Η.Π.Α. από τις 1 Ιανουαρίου 1990 έως τις 1 Απριλίου 1995, οπότε αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική σε ηλικία 64 ετών. Από το 1995 έως το 2004 δίδαξε σπουδές διεθνών σχέσεων στα Πανεπιστήμια του Ριτσουμεϊκάν στο Κιότο, των Ηνωμένων Εθνών και του Κβανσέι Γκακουίν στην Ιαπωνία.

Ο φαν Αχτ έχει εκφράσει τη γνώμη του στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, προτείνοντας τη δημιουργία παλαιστηνιακού κράτους, αυστηρά διαχωρισμένο από το Ισραήλ. Έχει επίσης συμμετάσχει σε διάφορα συμβούλια υπέρ της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το 2016, ο φαν Αχτ δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου πρέπει να καταδικαστεί ως εγκληματίας πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προκαλώντας αντιδράσεις για τα λεγόμενά του.