Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 81 ενός ετών ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, πρώην υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, που έπαιξε σημαντικό ρόλο την εποχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Μέσα σε 24 ώρες έφυγε από την ζωή και  ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ σε ηλικία 98 ετών.

Ο Σόϊμπλε χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, ήταν μέλος της Γερμανικής Βουλής για περισσότερα από 50 χρόνια. Βαθιά ευρωπαϊστής, βοήθησε στη διαπραγμάτευση για την επανένωση της Γερμανίας το 1990, ενώ επέζησε από δύο απόπειρες δολοφονίας, έμεινε όμως ανάπηρος.

Υπέρμαχος της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Μέρκελ, ήταν κεντρική φιγούρα στην προσπάθεια να βγει η Ευρωζώνη από την κρίση χρέους. Η ανάμειξή του στην ελληνική κρίση τον ανέδειξε σε βασικό πρωταγωνιστή της περιόδου των μνημονίων.

Ο Σόιμπλε συνέδεσε το όνομά του με την Ελλάδα. Επιχείρησε επανειλημμένα να «σπρώξει» τη χώρα εκτός ευρωζώνης, υιοθετώντας σκληρή γραμμή. Οι πρώην υπουργοί Οικονομικών της περιόδου των μνημονίων αλλά και οι πρώην πρωθυπουργοί έκαναν κρίσιμες διαπραγματεύσεις μαζί του. Θα μείνουν στην ιστορία οι δηλητηριώδεις ατάκες του για το ελληνικό ζήτημα αλλά και πολλά από αυτά που διαμείφθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες και αποκαλύφθηκαν αργότερα, στο βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου “Εκδοχές Πολέμου”.

Προσωποποίηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας

Έβαλε τη σφραγίδα του σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις του eurogroup στη 10ετή κρίση χρέους. Επικρίθηκε έντονα για τις ενέργειες του καθώς ήταν η προσωποποίηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας.

Δεν ήταν λίγες μάλιστα οι φορές που μίλησε για τις τεταμένες ελληνογερμανικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι δεν είναι δικό του λάθος σε όσους τον παραλληλίζουν με ναζί. Όπως είχε πει: «Εγώ δεν υπηρέτησα στο στρατό, ο αδελφός μου έλεγε πως ήταν ο μόνος στην οικογένειά μας που φόρεσε τη στολή… Όμως του είπα: “Τώρα φοράω κι εγώ στολή, τουλάχιστον σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα. Όμως δεν φταίω εγώ γι αυτό, δεν φταίω. Κανένα μέλος της γερμανικής κυβέρνησης δεν ξεπέρασε τα όρια, με τις δηλώσεις του».

Έφυγε από την ζωή και ο Ζακ Ντελόρ

 

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ σε ηλικία 98 ετών.

Ο Ζακ Ντελόρ, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ και πρόσωπο – «κλειδί» για τη δημιουργία του ευρώ, πέθανε, όπως δήλωσε η κόρη του Μαρτίν Ομπρί στο AFP.

Ο Ντελόρ, ο οποίος ήταν 98 ετών, πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του στο Παρίσι την Τετάρτη, δήλωσε η ίδια.

Εργάστηκε στην Τράπεζα της Γαλλίας, υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και ευρωβουλευτής.

Τη χρονική περίοδο 1969-1972 ήταν Σύμβουλος του γκωλικού Γάλλου πρωθυπουργού Σαμπάν – Ντελμάς. Στη συνέχεια προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Το 1981 έγινε Υπουργός Οικονομικών υπό τον Φρανσουά Μιτεράν. Ήταν από τους πρωτεργάτες του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Από το 1985 μέχρι το 1995 διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατά γενική ομολογία συνέβαλε στην ενδυνάμωση της Ευρώπης με θετική στάση και απέναντι σε μέλη της Ε.Ε. όπως η Ελλάδα.