Αφιέρωμα στο αναγεννησιακό Ανάκτορο Γκλύξμπουργκ, που είναι χτισμένο σε τοποθεσία μοναδικού φυσικού κάλους στη Γερμανία, δημοσιεύει η εφημερίδα “Ντοϊτσε Βέλλε” κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία του εμβληματικού κτίσματος και τους δεσμούς του με την Ελλάδα.

Το  Γκλύξμπουργκ βρίσκεται σε μία από τις πλέον ειδυλλιακές περιοχές της βόρειας Γερμανίας, στη νότια απόληξη του φιορδ Φλένσμπουργκ, στη Βαλτική Θάλασσα και διαθέτει μακραίωνη ιστορία.

Το 1210 άρχισε να οικοδομείται στην περιοχή ο οικισμός Γκλύξμπουργκ (Glücksburg στα γερμανικά, Lyksborg στη δανική γλώσσα), γύρω από ένα παλαιό μοναστήρι . Αργότερα το μοναστήρι θα αποχαρακτηριστεί, για να δώσει τη θέση του στο Ανάκτορο Γκλύξμπουργκ. Εμφανείς είναι οι επιρροές από τη γαλλική αρχιτεκτονική. Το Ανάκτορο περιβάλλεται από λίμνη, ενώ στον κήπο του καλλιεργούνται περισσότερα από 500 είδη ρόδων.

 

Glucksburg_2

Με τον βασιλικό οίκο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν-Ζόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ συνδέθηκε η Ελλάδα μετά την έξωση του Όθωνα και το τέλος της “βαυαροκρατίας”. Προφανής είναι η αντιστοίχιση των ονομάτων: Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν ονομάζεται και σήμερα το βορειότερο κρατίδιο της Γερμανίας, με πρωτεύουσα το Κίελο. Το Ζόντερμπουργκ φιλοξενεί από το 1935 τη θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Δανίας. Τον ίδιο ρόλο είχε διαδραματίσει παλαιότερα το Γκλύξμπουργκ.

Αλλαγή συνόρων μετά τον πόλεμο του 1864

Το δημοσίευμα της DW εξηγεί γιατί το Γκλύξμπουργκ βρίσκεται σήμερα σε γερμανικό έδαφος. Ο λόγος είναι ο νικηφόρος πόλεμος της Πρωσίας εναντίον της Δανίας το 1864. Ήταν ο πρώτος από τους μεγάλους πολέμους του Μπίσμαρκ, που οδήγησαν «δια πυρός και σιδήρου» στην ίδρυση ενός ενιαίου γερμανικού κράτους το 1871. «Μήλον της έριδος» την εποχή εκείνη ήταν οι στρατηγικής σημασίας περιφέρειες του Σλέσβιγκ και του Χόλσταϊν, με προνομιακή πρόσβαση στη Βαλτική, αλλά και στη Βόρεια Θάλασσα.

Glucksburg_3

Στον πόλεμο του 1864 η Δανία υπέστη πανωλεθρία, καθώς έχασε το ένα τρίτο της συνολικής επικράτειάς της. «Αυτή η ήττα είχε συνέπειες για ολόκληρη τη χώρα» επισημαίνει ο Δανός ιστορικός Χανς Σουλτς Χάνσεν στο γερμανικό δίκτυο NDR. «Πολλοί άρχισαν να διερωτώνται, αν η Δανία μπορεί να επιβιώσει ως ανεξάρτητη χώρα. Φοβήθηκαν ότι θα διαμοιραστεί ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις της εποχής, την Πρωσία και τη Σουηδία».

Glucksburg_1

Η βασίλισσα Μαργαρίτα, που καπνίζει δημοσίως

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου δεν ρίζωσε ο θεσμός της μοναρχίας με τη μορφή που τη συναντάμε στη Δυτική Ευρώπη, για τους Δανούς η βασιλική οικογένεια αποτελεί σύμβολο ενότητας.

Ιδιαίτερα αγαπητή παραμένει η βασίλισσα Μαργαρίτα, 82 ετών σήμερα, αδελφή της Άννας Μαρίας και μακροβιότερη μονάρχης στην Ευρώπη. Κάποιοι την εκτιμούν- ενώ άλλοι βεβαίως την επικρίνουν- για την επιμονή της να καπνίζει δημοσίως, αγνοώντας τις επιταγές της πολιτικής ορθότητας.

Από το 1922 η βασιλική οικογένεια της Δανίας έχει αναθέσει τη συντήρηση του Ανακτόρου Γκλύξμπουργκ σε ίδρυμα, του οποίου σήμερα προίσταται ο πρίγκηπας Χριστόφορος. Το ίδρυμα χρηματοδοτείται από συνδρομές, δωρεές, κρατικές χρηματοδοτήσεις, επισκέψεις και εκδηλώσεις.

Δέκα ευρώ στοιχίζει η είσοδος στο Ανάκτορο, ενώ προβλέπεται έκπτωση για μαθητές και φοιτητές. Μία αίθουσα εκδηλώσεων διατίθεται για την τέλεση γάμων, σε συνεννόηση με το δημαρχείο του Φλένσμπουργκ, έναντι 230 ευρώ.