
Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ διεκδικούν απόψε (21/5, 20:00) το 80ό Κύπελλο Ελλάδας στο ΟΑΚΑ, σε έναν αγώνα, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των φιλάθλων σε όλη την χώρα.
Η πορεία των δυο ομάδων ως το ραντεβού τους στο Ολυμπιακό Στάδιο, παρουσία περίπου 22.000 θεατών από κάθε πλευρά, ήταν αρκετά διαφορετική, όπως και οι εμφανίσεις τους τα τελευταία χρόνια στον δεύτερο τη τάξει εγχώριο θεσμό.
Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Απριλίου 2014 όταν το «τριφύλλι» πανηγύριζε το τελευταίο του τρόπαιο. Ηταν το Κύπελλο Ελλάδας το οποίο κατακτούσε με εμφατικό, μάλιστα, τρόπο, κερδίζοντας με το επιβλητικό 4-1 τον… ΠΑΟΚ, φτάνοντας στην «πηγή» για 18η φορά. Έκτοτε, πολύ «νερό κύλησε στο αυλάκι».
Οι «πράσινοι» έμειναν μακριά από τίτλους, αλλά και ευρωπαϊκές παρουσίες ενώ, αντίθετα, ο «Δικέφαλος του Βορρά» όχι μόνο πήρε το πρωτάθλημα το 2019, αλλά πανηγύρισε και την κατάκτηση τεσσάρων Κυπέλλων την τελευταία πενταετία. Στοχεύει, πλέον, στην πέμπτη του «κούπα» σε έξι χρόνια και ένατη συνολικά. Το δε επιμέρους σκορ ανάμεσα στους δύο συλλόγους όταν βρίσκονται αντίπαλοι σε τελικό, είναι 3-1 υπέρ του Παναθηναϊκού (1955, 1977, 2014 – 1972).
Με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, πάντως, στον πάγκο, ο Παναθηναϊκός έχει δείξει εμφανή σημάδια βελτίωσης. Ως φυσιολογική εξέλιξη ήρθε η επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών ως το καλοκαίρι του 2024. Χάρη σε μια εξαιρετική πορεία στα Play Off (πέντε νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και μια ήττα), οι «πράσινοι» εξασφάλισαν ένα «ευρωπαϊκό εισιτήριο» έπειτα από μία πενταετία και πηγαίνουν για ένα ακόμα πιο γλυκό φινάλε στη σεζόν.
Ιδιαίτερες απουσίες δεν αντιμετωπίζει ο Σέρβος τεχνικός που αναμένεται να παρατάξει την ενδεκάδα που τον έβγαλε «ασπροπρόσωπο» στο μίνι πρωτάθλημα. Με εξαίρεση, βέβαια, την τελευταία αγωνιστική, εκεί όπου το – αρκετά αλλαγμένο σε πρόσωπα – «τριφύλλι», γνώρισε την ήττα με 2-0 στην… Τούμπα.
Η κατάσταση του ΠΑΟΚ
Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ «πλήρωσε» τα πολλά παιχνίδια ένεκα του «καλπασμού» του μέχρι τα προημιτελικά του Conference League. Παιχνίδια που έφεραν κούραση, τραυματισμούς αλλά και ψυχολογική-πνευματική κόπωση.
Εξ ου και το σερί των 11 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις μακριά από τη νίκη (τέσσερις ισοπαλίες, επτά ήττες), επίδοση που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ σχεδόν 60 χρόνων. Ωστόσο, ο τερματισμός του ήταν γλυκός με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα ενώ μία «κούπα» στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου, θα βοηθήσει στο να ξεχαστούν πολλά από τα άσχημα.
Διαιτητής: Αντόνιο Λαόθ (Ισπανία), Βοηθοί: Παού Ντέβις (Ισπανία), Ρομπέρτο Παλομάρ (Ισπανία), 4ος: Ευάγγελος Μανούχος (Αργολίδας) – VAR: Ρικάρντο Μπενγκοετσέα (Ισπανία), AVAR: Άγγελος Ευαγγέλου (Αθηνών).
Οι πιθανές συνθέσεις των ομάδων:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Βέλεθ, Σένκεφελντ, Χουάνκαρ, Ρούμπεν Πέρεθ, Βιγιαφάνες, Γκατσίνοβιτς, Αϊτόρ, Παλάσιος, Ιωαννίδης.
ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Λύρατζης, Κρέσπο, Ινγκασον, Βιεϊρίνια, Αουγκούστο, Κούρτιτς, Τσιγγάρας, Μπίσεσβαρ, Α. Ζίβκοβιτς, Άκπομ.
Αναλυτικά η προϊστορία και τα οικονομικά στοιχεία
Ένας αγώνας αξίας 90,30 εκατ. ευρώ, όσο εκτιμώνται οι δύο φιναλίστ (57 ο ΠΑΟΚ και 33,30 ο Παναθηναϊκός), σύμφωνα με την ιστοσελίδα transfermarkt, έχοντας ως ακριβότερους παίκτες τους Αντρίγια Ζίβκοβιτς (5 εκατ.) και Ματέους Βιτάλ (3), αντίστοιχα.
Ο ΠΑΟΚ είναι ελάχιστα νεότερος από τον αντίπαλό του, όσον αφορά τον μέσο όρο ηλικίας (27,7 έναντι 27,8 του Παναθηναϊκού).
Ένας τελικός ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ, που φτάνει στην καταληκτική αναμέτρηση του Κυπέλλου για πέμπτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, έχοντας πανηγυρίσει τέσσερις φορές, τρεις απέναντι στην ΑΕΚ και πέρυσι κόντρα στον Ολυμπιακό.
Αμφότερες οι ομάδες φτάνουν στον τελικό αήττητες: ο Παναθηναϊκός με 6 νίκες και μία ισοπαλία και ο ΠΑΟΚ με 2 νίκες (η μία στην παράταση) και 4 ισοπαλίες (η μία στην παράταση).
Ο Παναθηναϊκός
Φάση των «32»: Ατρόμητος-Παναθηναϊκός 0-1
Φάση των «16»: Παναθηναϊκός-Βόλος 2-1, 0-0
Προημιτελικά : Παναθηναϊκός-Αναγέννηση Καρδίτσας 4-0, 1-0
Ημιτελικά : Παναθηναϊκός-Λαμία 1-0, 2-0
Ο ΠΑΟΚ
Φάση των «16»: ΑΕΛ-ΠΑΟΚ 1-1, 1-3 (παράταση)
Προημιτελικά : ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-0, 2-1
Ημιτελικά : ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-0, 1-1 (παράταση)
Ο Παναθηναϊκός μετράει 18 και ο ΠΑΟΚ οκτώ τρόπαια.
Τέσσερις φορές στο παρελθόν έχουν τεθεί ξανά αντιμέτωποι στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, με τον Παναθηναϊκό να έχει πανηγυρίσει στις τρεις από αυτές:
1954-55 Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 2-0 Γήπεδο Α. Νικολαΐδης
1971-72 ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 2-1 Στάδιο Καραϊσκάκη
1976-77 Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 2-1 Στάδιο Καραϊσκάκη
2013-14 Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 4-1 ΟΑΚΑ
Συνολικά ένδεκα ομάδες (Ολυμπιακός-28, Παναθηναϊκός-18, ΑΕΚ-15, ΠΑΟΚ-8, Πανιώνιος-2, Λάρισα-2, Άρης-1, Ηρακλής-1, Εθνικός-1, ΟΦΗ-1, Καστοριά-1) έχουν κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας. Τα περισσότερα τρόπαια (28) έχει ο Ολυμπιακός, ενώ 19 είναι οι ομάδες που συμμετείχαν σε τελικό, κατηγορία όπου και πάλι ο Ολυμπιακός κατέχει την πρώτη θέση με 42 παρουσίες. Για τον ΠΑΟΚ θα είναι ο 22ος τελικός, ενώ για τον Παναθηναϊκός θα είναι ο 30ός.
Συνολικά έχουν σημειωθεί 258 γκολ σε τελικούς, στους οποίους πρώτος σκόρερ είναι ο Γιώργος Σιδέρης (6 γκολ).
Τρεις φορές χρειάστηκε επαναληπτικός τελικός: 1933 (Εθνικός-Άρης), 1952 (Ολυμπιακός-Πανιώνιος) και 1960 (Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός), ενώ αξιοσημείωτο είναι το παιχνίδι του 1969 (Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1 και στην παράταση), αφού κρίθηκε στο «κορώνα-γράμματα», με το νόμισμα να «βγάζει» κυπελλούχο τον Παναθηναϊκό.
Το 1949 διεξήχθη ο πρώτος τελικός που κρίθηκε στην παράταση (ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-1) και το 1974 ο πρώτος που κρίθηκε στα πέναλτι (ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 4-3 / 2-2 παράταση).
Το 1970 ο Άρης έγινε η πρώτη ομάδα εκτός Αθηνών που κατέκτησε το τρόπαιο (1-0 τον ΠΑΟΚ), στον πρώτο τελικό που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ενώ δέκα χρόνια αργότερα η Καστοριά έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που στέφθηκε κυπελλούχος Ελλάδας.
Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που έχει πετύχει τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη (7-1 επί του Απόλλωνα Αθηνών το 1996), συμμετείχε το 1997 και στο μοναδικό τελικό χωρίς γκολ (ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 5-3 στα πέναλτι), αλλά και στον τελικό του 2009, όπου χρειάστηκαν 34 πέναλτι για να νικήσει ο Ολυμπιακός (15-14 / 4-4 στα 120΄). (Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)