Μεγάλος ξεσηκωμός επικρατεί στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα για το θέμα της απόφασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που εισηγήθηκε τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης με ψήφους 3-2.

Ο δήμαρχος Κων. Ζέρβας, ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων ενώνουν τις φωνές διαμαρτυρίας με τις δεκάδες χιλιάδες των οπαδών του ΠΑΟΚ, καθώς και με ένα μεγάλο μέρος της φίλαθλης κοινής γνώμης της Θράκης και διακηρύσσουν ότι τα πρωταθλήματα δεν κερδίζονται μέσα από τις επιτροπές, αλλά στους αγωνιστικούς χώρους.

Οι διαμαρτυρίες εντείνονται περισσότερο από το γεγονός ότι η επιτροπή πέραν της εισήγησης για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, εισηγείται την ποινικό έλεγχο των διοικήσεων από τις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να καθίσουν στο εδώλιο.

Ο κόσμος του ΠΑΟΚ καταφέρεται επίσης εναντίον  του υφυπουργού αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον οποίο κατηγορεί για συμμετοχή στο σχεδιασμό της όλης κατάστασης, αλλά και για συμπεριφορά “Πόντιου πιλάτου” εκ των υστέρων.

Πέρα από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με τον Βόλο, υπήρξε και συνέχεια μετά τη λήξη του αγώνα. Ο κόσμος των οπαδών του ΠΑΟΚσυγκεντρώθηκε έξω από την Τούμπα.

Στη συνέχεια με μηχανοκίνητη πορεία πήγαν στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη τα οποία βρίσκονται επί της Μιχαήλ Καλού. Εκεί φώναξαν συνθήματα κατά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και του Ολυμπιακού.

Τι αναφέρει η απόφαση της επιτροπής

Με την εισήγηση της ΕΕΑ ανακαλείται το πιστοποιητικό συμμετοχής του Δικεφάλου του Βορρά για πολυιδιοκτησία και της Ξάνθης για το μετοχολόγιο, ενώ διαβιβάζεται η απόφαση ως «Έκθεση» στο αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο για την επιβολή της προβλεπόμενης ποινής. Παράλληλα στους δύο συλλόγους επιβλήθηκαν βαριά πρόστιμα.

1) Η Επιτροπή δέχεται:
– Κατά πλειοψηφία (4/1), ότι η ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ τέλεσε τις παραβάσεις του άρθρου 69 παρ.3, 12 του ν. 2725/1999.
– Ομόφωνα, ότι η ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ τέλεσε τις παραβάσεις του άρθρου 77Α παρ 3, 5, 6 του ν. 2725/1999.
(2) Οι παραβάσεις χαρακτηρίζονται, κατά πλειοψηφία (3/2), ως «Βαρείες».
Η Επιτροπή:
(3) Ανακαλεί, κατά πλειοψηφία (3/2), το χορηγηθέν πιστοποιητικό συμμετοχής, θεωρουμένου ως μηδέποτε εκδοθέντος και συνεπώς η ανάκληση αναφέρεται στον χρόνο έκδοσής του, δεδομένου ότι η παραβατική συμπεριφορά της ΠΑΕ υπήρχε κατά τον χρόνο έκδοσης, χωρίς να είναι γνωστή στην Ε.Ε.Α.
(4) Διαβιβάζει την απόφαση ως «Έκθεση» και ως «Πόρισμα» στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα για την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών.
(5) Επιβάλλει, ομόφωνα, πρόστιμο ποσού 100.000 Ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 77Α παρ. 6 του ν.2725/1999.
(6) Διαβιβάζει την απόφαση στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά το άρθρο 69 παρ.13 του ν.2725/1999, καθώς και για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Ενημέρωση και των εισαγγελικών αρχών

 Η Επιτροπή:
(1) Δέχεται, κατά πλειοψηφία (4/1), ότι οι ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ και ΠΑΕ ΠΑΟΚ τέλεσαν τις παραβάσεις του άρθρου 69 παρ. 9, 12 του ν.2725/1999, οι οποίες, κατά πλειοψηφία (4/1), χαρακτηρίζονται ως «Βαρείες».
(2) Διαβιβάζει την απόφαση ως «’Έκθεση» στο αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο για την επιβολή της προβλεπόμενης ποινής.
(3) Διαβιβάζει την απόφαση στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την άσκηση ποινικής δίωξης σύμφωνα με το άρθρο 69 παρ. 13 του ν. 2725/1999.
(4) Επιβάλλει, ομόφωνα, πρόστιμο ποσού 300.000 Ευρώ σε έκαστη ΠΑΕ σύμφωνα με το άρθρο 77Α  παρ. 6 του ν.2725/1999».