– Η τουρκική ομάδα είχε αποχωρήσει αρνούμενη να υποβληθούν οι παίκτες σε rapid tests, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο.-

– Στο κενό η διαμαρτυρία από τον Τσαβούσογλου στον Δένδια για όσα διαδραματίστηκαν στο «Ελ. Βενιζέλος».-

Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν σήμερα δύο ποδοσφαιριστές της Γαλατάσαραϊ, μετά τον θόρυβο, που έγινε για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής ομάδας «σήμερα υποβλήθηκαν ποδοσφαιριστές και τεχνικό επιτελείο σε PCR test. Το αποτέλεσμα ήταν δύο παίκτες μας να βρεθούν θετικοί. Ήδη έχει εφαρμοστεί το υγειονομικό πρωτόκολλο και οι δύο ποδοσφαιριστές τέθηκαν σε καραντίνα».

Την Τρίτη 13 Ιουλίου ήταν προγραμματισμένος ο φιλικός αγώνας του Ολυμπιακού με την τουρκική ομάδα αλλά αναβλήθηκε καθώς οι ιθύνοντες της «Τσιμ Μπομ» τη Δευτέρα φτάνοντας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το υγειονομικό πρωτόκολλο και παραλίγο να δημιουργήσουν διπλωματικό επεισόδιο. Αφότου αρνήθηκαν  τράβηξαν το σχοινί με ανακοινώσεις και εν τέλει αποχώρησαν.

Όλα ξεκίνησαν όταν η τουρκική ομάδα ποδοσφαίρου προσγειώθηκε στην Αθήνα προκειμένου να δώσει φιλικό αγώνα με τον Ολυμπιακό. Στο «Ελ. Βενιζέλος» τους ενημέρωσαν ότι δεν γίνονται δεκτά τα PCR τεστ, που έφερε η αποστολή μαζί της και θα έπρεπε να υποβληθούν σε νέα rapid tests.

Αυτό, όμως, δεν έγινε δεκτό από την ομάδα της Κωνσταντινούπολης με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα «γαϊτανάκι» που έφτασε μέχρι την έκδοση ανακοίνωσης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η αποστολή της Γαλατά περίμενε 1,5 και πλέον ώρα να διευθετηθεί το ζήτημα, κάτι που τονίζεται πως δεν συνέβη και πως πήραν την απόφαση να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, απαιτείται αρνητικό τεστ το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο η αποστολή της Γαλατά είχε τεστ τις τελευταίες 72 ώρες, γεγονός που δεν έγινε δεκτό από τις ελληνικές Αρχές. Επιπλέον η Τουρκία είναι χώρα όπου πάντα σύμφωνα με το πρωτόκολλο όσοι έρχονται από εκεί στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν rapid test. Με βάση αυτό ζητήθηκε από τα μέλη της αποστολής να υποβληθούν σε rapid test αλλά αυτοί αρνήθηκαν επικαλούμενοι τα PCR που είχαν.

Διαμαρτυρία Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με το TRThaber, τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια είχε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μίλησε για ταλαιπωρία και κακομεταχείριση της Γαλατασαράι στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος».

Νωρίτερα ο Τσαβούσογλου σχολίασε μέσω Twitter το «μπλόκο» στην αποστολή της Γαλατασαράι, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη στάση της ελληνικής πλευράς, πολιτικοποιώντας ουσιαστικά ένα ζήτημα που αφορούσε υγειονομικούς κανόνες.

Η ανακοίνωση του Ν. Χαρδαλιά

Για το τι ακριβώς συνέβη, εξέδωσε ανακοίνωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. «Ο αυριανός (σ.σ. σημερινός) φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας», τόνισε.

Στην ανακοίνωση αναφέρει: «Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου”.