Ως βραδεία χαρακτηρίζει την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας την σημασία των προληπτικών μέτρων, χάρη στα οποία υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη έχουν σωθεί από βέβαιο θάνατο 59.000 άνθρωποι σύμφωνα με μελέτες Βρετανών επιστημόνων.

Ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε και πάλι πολύ συγκρατημένος, προειδοποιώντας ότι ο συγκεκριμένος κορωνοϊός είναι ο πιο ύπουλος εχθρός, που δεν ξέρουμε αν θα εξαλειφθεί το καλοκαίρι, παρότι οι ενδείξεις για άλλους ιούς είναι ότι δεν ζουν σε υψηλές θερμοκρασίες.

Η εντύπωση, που δόθηκε είναι ότι ο κορωνοϊός θα απασχολεί την ανθρωπότητα και φυσικά την Ελλάδα για μεγάλο διάστημα, διότι ακόμη και αν περιοριστεί η εξάπλωσή του στη χώρα μας θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των εισαγομένων κρουσμάτων από άλλες χώρες με διαφορετικές θερμοκρασίες.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλα 82 κρούσματα κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.314. Όπως γνωστοποίησε  85 άτομα είναι διασωληνωμένα, ενώ οι νεκροί ανέρχονται στους 49.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται είναι τα 66 έτη. Εξ αυτών, 17 είναι γυναίκες. Έξι ασθενείς βγήκαν από τις ΜΕΘ.

Βραδεία αύξηση στην Ελλάδα

Η βραδεία αύξηση του ιού στη χώρα μας έχει οδηγήσει σε ένα μήνα στους μισούς θανάτους από τη γρίπη, που διήρκησε τόσους μήνες. «Ελπίζω να μην είναι αλήθεια αυτά για τις παραλίες. Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.
Μέχρι σήμερα, έχουν διενεργηθεί 16.732 εξετάσεις για κορωνοϊό (15.961 χθες, Δευτέρα).

Ο κ. Τσιόδρας έδωσε έμφαση στα προληπτικά μέτρα, λέγοντας πως στην Ευρώπη έχουν συμβάλει στην πρόληψη 59.000 θανάτων. «Οι θάνατοι αυξάνονται, αλλά ευτυχώς όχι σε αντίστοιχα ποσοστά με αυτά που βλέπουμε στο εξωτερικό» σημείωσε.

Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν συστήνεται η χρήση μάσκας, εκτός αν κάποιος βοηθά άρρωστο. «Η χρήση της μάσκας προτείνεται για τους επαγγελματίες υγείας και όχι για τον γενικό πληθυσμό» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ν. Χαρδαλιάς: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε πέντε δήμους

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε πέντε δήμους για να αποφευχθεί ευρύτερη εξάπλωση της νόσου στις συγκεκριμένες περιοχές, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, από σήμερα στις 8 το βράδυ και για 14 ημέρες, στη μετακίνηση των πολιτών στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης.
Επίσης, ανέφερε πως σε καραντίνα τίθεται η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας του δήμου Καστοριάς από σήμερα στις 8 το βράδυ και θα διαρκέσει 14 ημέρες.
Επιπλέον, ενημέρωσε πως ανεστάλη προληπτικά η λειτουργία δύο λαϊκών αγορών στον δήμο Ηλίου.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την σημερινή εικόνα  έξω από τις τράπεζες, λέγοντας πως κάποιοι συμπολίτες μας δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο που εκτίθενται τόσο εκείνοι όσοι και οι οικογένειες τους.

Τόνισε πως οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, ότι ο Απρίλιος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και πως η κατάσταση είναι ρευστή και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη.