Όλοι και όλες έχουμε εικόνες στο μυαλό από τα βάζα της γιαγιάς, που τα έκρυβε στα ντουλάπια σαν να ήταν κομμάτια από την πλύτιμη περιουσία της. Και όντως σε αυτά τα βάζα κρύβονταν πολλά χρήσιμα μυστικά, που ήταν η καλύτερη “περιουσία” για την υγεία, ό,τι πολυτιμότερο για την γιαγιά, αλλά και όλη την οικογένεια.

Ήταν εξαιρετική και σχεδόν τελετουργική η διαδικασία, με την οποία έφτιαχνε η γιαγιά την μαρμελάδα, αλλά και νωρίτερα πως έπαιρνε το πετιμέζι, τον πηχτό μούστο από τα σταφύλια.

Οι εποχές έχουν αλλάξει αλλά οι συνταγές εμπλουτίζονται και γίνεται πιο απλή η παρασκευή μαρμελάδας και γλυκών κουταλιού, που τα συναντάμε σε κάθε σπίτι στην ελληνική περιφέρεια.

Σήμερα επιλέξαμε την παρασκευή μαρμελάδας από ξερά σύκα.

Η μαρμελάδα από ξερά σύκα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με πλούσια, γεμάτη γεύση, είναι εύκολη, γρήγορη και προ πάντων πολύ υγιεινή. Είναι ιδανική για όσους αποφεύγουν την επεξεργασμένη ζάχαρη, μιας και τη γλυκύτητα της την παίρνει από τα σάκχαρα των σύκων και από  το πετιμέζι.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μούλτι και 10 λεπτά από τον χρόνο σας και έχετε μια υπέροχη μαρμελάδα, χωρίς βράσιμο, μόνο με υγιεινά υλικά για το πρωινό σας. (Η γιαγιά δεν είχε μούλτι, αλλά έκοβε πολύ ψιλά τα σύκα και έκανε λίγη ώρα παραπάνω.)

Προτιμήστε βιολογικό πετιμέζι (από χυμό σταφυλιού) και κατά προτίμηση άθερμο. Είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό προϊόν, το οποίο, χάρη στην άθερμη συμπύκνωση, διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αρώματα του σταφυλιού. Έχει ένα διακριτικό άρωμα που συμπληρώνει ιδανικά την μαρμελάδα μας.

Φροντίστε να αγοράσετε ξερά σύκα νέας σοδειάς, που μουλιάζουν σε χυμό μήλου . Όσο πιο φρέσκα είναι τόσο λιγότερος χρόνος χρειάζεται για να μουλιάσουν.Σταδιακά προσθέστε και το πετιμέζι ώστε να επιτύχετε την γλυκύτητα που θέλετε στην μαρμελάδα. Αν δείτε, την ώρα που την πολτοποιείτε στο μούλτι πως χρειάζεται κι άλλο υγρό, προσθέστε λίγο από τον χυμό μήλου.

Συνολικός χρόνος:  30 λεπτά μούλιασμα και 10 λεπτά για την παρασκευή της μαρμελάδας

Μερίδες:  20 κουταλιές περίπου (430 γρ.)

Υλικά:

  • 1 ¾ φλυτζάνια (300 γρ.) ξερά σύκα, κομμένα σε κομμάτια
  • 1 φλυτζάνι (250 ml) χυμό μήλου
  • 4-6 λοβούς πράσινου καρδάμωμου (ανάλογα πόσο έντονη θέλετε την γεύση του)
  • 2 ½ κουταλιές μπράντι*
  • 3 κουταλιές βιολογικό πετιμέζι, κατά προτίμηση άθερμο
  • 2 κουταλιές φρέσκο χυμό λεμονιού
  • λίγο ξύσμα λεμονιού
  • 1/8 κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπωλάκι, προσθέστε τα κομμένα σύκα και τον χυμό μήλου και μουλιάστε τα για 30 περίπου λεπτά, ώστε να μαλακώσουν. Στραγγίστε τα αλλά κρατήστε τον χυμό.
  2. Σπάστε τους λοβούς του καρδάμωμου, πάρτε τους σπόρους και βάλτε τους σε ένα μικρό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, για 2 λεπτά περίπου. Μεταφέρετε τους σπόρους στο γουδί και κάντε τους σκόνη.
  3. Στον κάδο του μούλτι προσθέστε όλα τα υλικά, εκτός από το πετιμέζι. Πολτοποιείτε την μαρμελάδα προσθέτοντας όσο πετιμέζι θέλετε και τόσο χυμό μήλου ώστε να πετύχετε την πυκνότητα που επιθυμείτε.
  4. Μεταφέρετε την μαρμελάδα σε ένα βάζο που κλείνει καλά και φυλάξτε τη στο ψυγείο. (Συνταγή από  The healthy cook)