Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε σήμερα για επείγουσα χρήση το εμβόλιο κατά της Covid-19 της κινεζικής εταιρείας Sinovac, όπως ανακοινώθηκε επίσημα με δελτίο τύπου.

Η επιτροπή των ειδικών για θέματα εμβολιασμού του ΠΟΥ συνέστησε αυτό το εμβόλιο, που γίνεται σε δύο δόσεις με διάστημα, ανάμεσά τους, 2 έως 4 εβδομάδων για τα άτομα 18 ετών και άνω.

Πρόκειται για το δεύτερο κινεζικό εμβόλιο που λαμβάνει το «πράσινο φως» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μια απόφαση που επιτρέπει την ένταξη του σκευάσματος το διεθνές σύστημα Covax για τη διανομή των εμβολίων κατά της Covid, ιδίως στις πιο ευάλωτες χώρες.

«Ο κόσμος έχει απεγνωσμένα ανάγκη πολλά εμβόλια κατά της Covid-19, ώστε να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ανισότητες παγκοσμίως», δήλωσε η γιατρός Μαριάντζελα Σιμάο, η γενική υποδιευθύντρια του ΠΟΥ, που είναι επιφορτισμένη με την πρόσβαση στα φάρμακα και τα προϊόντα υγείας.

Ο ΠΟΥ είχε ήδη εγκρίνει το Sinopharm, που παρασκευάζεται στο Πεκίνο, στις 7 Μαΐου.

Η αποτελεσματικότητα του Sinovac είναι στο 57% για την πρόληψη των συμπτωματικών κρουσμάτων Covid, όμως στο 100% για την αποτροπή των σοβαρότερων κρουσμάτων και των νοσηλειών, στους πληθυσμούς που μελετήθηκαν, διευκρίνισε ο ΠΟΥ. Η αποτελεσματικότητα στους άνω των 60 ετών δεν έχει αξιολογηθεί.

Το εμβόλιο αυτό «είναι εύκολο να αποθηκευτεί, γεγονός που το καθιστά εύκολο στη διαχείριση και ιδιαίτερα κατάλληλο για τις χώρες που διαθέτουν ελάχιστους πόρους», υπογραμμίζει ο οργανισμός