Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Αρχική Υγεία - Διατροφή Παρενέργειες εμβολίων: Κεφαλγία, πόνος στον θώρακα, διόγκωση στα άκρα, μικρά αιμορραγικά στίγματα...

Παρενέργειες εμβολίων: Κεφαλγία, πόνος στον θώρακα, διόγκωση στα άκρα, μικρά αιμορραγικά στίγματα και προβλήματα στην όραση

Για μια σειρά από παρενέργειες μετά τους εμβολιασμούς διαμαρτύρονται ακόμη αρκετοί πολίτες, αλλά δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιες είναι περισσότερο επικίνδυνες.

Λόγω διαφόρων συμπτωμάτων κρίθηκε αναγκαία η επανάληψη των επιστημονικών παρατηρήσεων, που έγιναν σταδιακά για τις παρενέργειες. Αυτές που θα πρέπει να δημιουργούν ανησυχία παρουσίασε η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών,  κατά τη διάρκεια της σχετικής ενημέρωσης.

Ανάμεσα στις παρενέργειες που βιώνει πολύς κόσμος, αμέσως μετά το εμβόλιο και θεωρούνται πέρα για πέρα φυσιολογικές είναι:

– Πόνος στο χέρι και τοπικός ερεθισμός
– Πυρετός Κεφαλαλγία Ατονία

«Είναι σαν να περνά κάποιος μία ίωση. Ίσως υπάρχει παραπανίσιος φόβος για αυτά τα αναμενόμενα συμπτώματα», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ποιες παρενέργειες των εμβολίων είναι ανησυχητικές

«Η επίμονη κεφαλγία, ο πόνος στον θώρακα, διόγκωση στα άκρα, μικρά αιμορραγικά στίγματα, τα προβλήματα στην όραση είναι συμπτώματα θρομβώσεων, που παραμένουν σπάνιες επιπλοκές», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις παρενέργειες των εμβολίων.

Τελικά πόσα περιστατικά θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα;

Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι επίσημα υπάρχει μόνο ένα περιστατικό θρόμβωσης, το οποίο έχει μεταφερθεί και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η Μαρία Θεοδωρίδου συμπλήρωσε ότι υπάρχει δυστοκία και καθυστερήσεις από τα νοσοκομεία να συμπληρώσουν την κίτρινη κάρτα και να την αποστείλουν στον ΕΟΦ.

Άλλοι «κρεβατώθηκαν» με πυρετό, άλλοι απλώς δεν μπορούσαν για μια με δύο μέρες να πάρουν τα πόδια τους, ενώ κάποιοι άλλοι δεν ένιωσαν καμία αλλαγή στο σώμα τους. Αν και οι παρενέργειες του εμβολίου κατά του κορωνοϊού δυσκόλεψαν για λίγο την καθημερινότητά μας, μάλλον ήταν για καλό.

Τα συμπτώματα, που εμφάνισε μεγάλη μερίδα των ανθρώπων

Δέκατα, κόπωση και πόνο στην περιοχή του εμβολιασμού ήταν μόλις μερικά από τα συμπτώματα που εμφάνισε μεγάλη μερίδα των ανθρώπων μετά τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε όμως να σημαίνει πολλά για την ετοιμότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος μετέπειτα.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Vaccines, διαπιστώθηκε ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ των εντονότερων παρενεργειών του εμβολίου και τη μεγαλύτερη διάρκεια της αποτελεσματικότητάς του. Επιπλέον, όσοι είχαν νοσήσει με κορωνοϊό πριν από τον εμβολιασμό τους, παρουσίαζαν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με τους ερευνητές του UConn Health στο Farmington, παράρτημα του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ.

Η έρευνα της επιστημονικής ομάδας επικεντρώθηκε στο υγειονομικό προσωπικό και ειδικότερα σε 296 νοσηλευτές, γιατρούς και άλλους εργαζόμενους σε νοσοκομεία. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν και 46 που είχαν ήδη μολυνθεί από την λοίμωξη COVID 19.

Οι συμμετέχοντες είχαν εμβολιαστεί είτε με τα εμβόλια mRNA της Pfizer είτε με τα εμβόλια της Moderna. Η μελέτη είχε αρχικά συμπεριλάβει εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αλλά δεν επέλεξαν αρκετοί αυτή την επιλογή, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι στατιστικά σημαντικά.

Στη συνέχεια και μετά τον εμβολιασμό των συμμετεχόντων, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος σε τρία χρονικά σημεία: δύο μήνες, πέντε μήνες και εννέα μήνες μετά τον εμβολιασμό, για να εκτιμηθούν τα εξουδετερωτικά αντισώματα.

Πως λειτουργούν τα αντισώματα

Τα συγκεκριμένα αντισώματα επιτίθενται στα τμήματα του ιού που θεωρούνται σημαντικά για τη μόλυνση, ενώ άλλα αντισώματα ενδεχομένως να αντιδρούν σε τμήματα του ιού, αλλά να είναι αναποτελεσματικά στο να ανακόψουν την πορεία του και στα άλλα κύτταρα.

Διαπιστώθηκε ότι τα εμβόλια προκάλεσαν ισχυρή εξουδετερωτική αντίδραση των αντισωμάτων κατά τους πρώτους μήνες στα άτομα που δεν είχαν μολυνθεί με κορωνοϊό. Το επίπεδο αυτό, όμως, μειώθηκε απότομα μετά τους εννέα μήνες.

Παράλληλα όμως, η εξουδετερωτική αντίδραση ήταν αρχικά υψηλότερη σε όσους είχαν ήδη νοσήσει με κορωνοϊό και αντίστοιχα δε μειώθηκε τόσο απότομα τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, και για τις δύο αυτές ομάδες υγειονομικών, η εμφάνιση του πυρετού ή του πόνου στην περιοχή της ένεσης μετά τον εμβολιασμό προέβλεπε ισχυρότερη και μεγαλύτερης διάρκειας αντίδραση εξουδετερωτικών αντισωμάτων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τέλος, στους μεσήλικες παρατηρήθηκε ισχυρή απόκριση αντισωμάτων, αλλά με μικρότερη διάρκεια της δράσης τους.

Οι ερευνητές συνεχίζουν τη μελέτη, παρακολουθώντας τα επίπεδα αντισωμάτων στους συμμετέχοντες που έλαβαν τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων και καταγράφοντας εάν έχουν νοσήσει με COVID-19 μετά τον εμβολιασμό.