Πολλές είναι οι παραδοσιακές συνταγές για φροντίδα της υγείας, όπως ό χυμός λεμονιού, που θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμος και ευεργετικός για τον οργανισμό μας.

Συγκεκριμένα, ανά τον κόσμο διατροφολόγοι υποστηρίζουν πως το να πίνουμε ένα ποτήρι νερό με λεμόνι το πρωί είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές καθημερινές συνήθειες που για την κατάκτηση της ευεξίας.

Σημειώνεται ότι η καλύτερη συνταγή είναι αυτή, που δεν περιλαμβάνει τυποποιημένους χυμούς με συντηρητικά, ζάχαρη κ.λ.π.

Ακόμη και σε σύγχρονα έντυπα με συνταγές παρουσιάζονται τα τέσσερα σημαντικότερα οφέλη του λεμονόνερου για την υγεία μας, σύμφωνα με τη διατροφολόγο και διευθύντρια του Slow Life House, Laura Parada.

1. Πέψη

Ο χυμός λεμονιού βοηθά στην εκκίνηση της διαδικασίας της πέψης το πρωί αλλά και στην καταπολέμηση της δυσπεψίας, της καούρας και του φουσκώματος. Επιπλέον, το λεμόνι είναι γνωστό ότι διεγείρει την παραγωγή χολής και γαστρικών υγρών και μπορεί επομένως να αποτρέψει την αποβολή αερίων.

2. Ανοσοποιητικό σύστημα

Το λεμονόνερο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C που συναντάται στον χυμό λεμονιού.

Το λεμόνι είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Β, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ένζυμα ιδιαίτερα ευεργετικά για τον οργανισμό.

3. Ενυδάτωση

Είναι γνωστό πως το λεμόνι συνεισφέρει σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού και, ειδικά πρωί πρωί με άδειο στομάχι, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος τόνωσης του μεταβολισμού.

Παράλληλα κάνει καλό στο δέρμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά, ενώ η ευχάριστη γεύση του λεμονόνερου ενδεχομένως να μας παρακινεί να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα νερού.

4. Υγεία του εντέρου

Το νερό με λεμόνι βελτιώνει επίσης τη διέλευση του εντέρου και ενυδατώνει το παχύ έντερο, γι’ αυτό και μπορεί να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα, ειδικά με άδειο στομάχι πρωί πρωί.

Επιπλέον, το λεμόνι, όντας πλούσιο σε φυτικές ίνες, ευνοεί γενικότερα την υγεία του εντέρου.

Για τα άτομα με διαβήτη

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η οξύτητα του χυμού λεμονιού αναστέλλει ένα συγκεκριμένο ένζυμο στο σάλιο (αμυλάση), το οποίο συνήθως αρχίζει να διασπά το άμυλο στο στόμα. Χρειάζεται όμως περισσότερος χρόνος για να διασπαστεί το άμυλο σε γλυκόζη χαμηλότερα στο έντερο και να μεταφερθεί μέσω του τοιχώματος του εντέρου στο αίμα.

Για τα άτομα με διαβήτη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των αυξήσεων των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά όλο αυτό δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί επιστημονικά.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά στο λεμόνι που μπορεί να είναι ευεργετικά για την προστασία από την ανάπτυξη διαβήτη. Αλλά είναι πιθανό να έχετε τα ίδια οφέλη προσθέτοντας χυμό λεμονιού στο φαγητό σας.