Μπορεί μεν να μπήκαμε στον Σεπτέμβρη και να πέφτει σταδιακά η θερμοκρασία, αλλά η θάλασσα είναι εδώ και μας περιμένει να διατηρήσουμε την ευεξία και την καλή υγεία, που μας προσέφερε το θαλασσινό νερό τους μήνες του καλοκαιριού σε συνάρτηση με την σωματική άσκηση.

Είναι πολλοί αυτοί, που τέλος Αυγούστου “κατεβάζουν ρολά” και δεν ξαναβλέπουν θάλασσα μέχρι τον επόμενο Ιούλιο. Αυτή η άποψη, ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις των εργαζομένων και των γονέων, θα πρέπει να αλλάξει σε ένα βαθμό, ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε μεγάλους και παιδιά να έρχονται σε επαφή με την θάλασσα, να αναπνέουν καθαρό αέρα και να τσαλαβουτούν έστω στην άκρη περπατώντας λίγο στο θαλασσινό νερό. Αν μπορούν να κάνουν και μπάνιο στα βαθύτερα μέχρι και τον Οκτώβριο καλά θα είναι, αλλά τουλάχιστον να μην κόβεται η επαφή.

Άλλωστε η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη έχει γύρω της ωραίες και σχετικά ζεστές θάλασσες, που μπορούμε να τις επισκεπτόμαστε όλο το φθινόπωρο.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες, έχει αποδειχθεί ότι το θαλασσινό νερό έχει την ίδια σύσταση με το πλάσμα του αίματος. Περιέχει πολύτιμα μέταλλα όπως ιώδιο, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, φθόριο, πυρίτιο καθώς και βιταμίνες, αμινοξέα και άλλες ουσίες που δεν προστατεύουν μόνο την υγεία, αλλά καθυστερούν και την διαδικασία της γήρανσης. Το ανθρώπινο δέρμα έχει την ικανότητα να απορροφά εύκολα όλα αυτά τα στοιχεία ώστε ο οργανισμός να επωφεληθεί από αυτά.

Το μπάνιο στην θάλασσα τονώνει, όχι μόνο το δέρμα αλλά εν γένει τον οργανισμό, χαλαρώνει από την ένταση και το στρές προκαλώντας ευεξία.

Βοηθά στην θεραπεία ορισμένων δερματικών παθήσεων (έκζεμα,ψωρίαση), στα αρθριτικά, στις παθήσεις των οστών, στην κατάθλιψη γιατί βοηθά στην έκκριση της σεροτονίνης (ορμόνη ευεξίας) και το προστατεύει από φλεγμονές.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την συναισθηματική και ψυχική υγεία!
Η πατρίδα μας και ειδικά τα νησιά μας περιβάλλονται από καθαρές θάλασσες και πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί γιαυτό.

Όμως πρέπει να προσέχουμε κάποια πράγματα όταν πηγαίνουμε στην θάλασσα ώστε να φεύγουμε ωφελημένοι χωρίς ανεπιθύμητες συνέπειες.  Να μήν ξεχνάμε ότι τα μάτια μας,αυτά τα πολύτιμα όργανα του προσώπου μας δέν προστατεύονται με κανένα άλλο τρόπο από τον ήλιο παρα μόνο με τα γυαλιά.

Επίσης πρέπει να προσέχουμε την καθαριότητα γιατί κινδυνεύουμε από μύκητες και άλλα μικρόβια που πιθανόν προέρχονται από ούρα και περιττώματα ζώων και πουλιών.
Μετά το μπάνιο ξεπλένουμε το πρόσωπο και το σώμα μας για να φύγει το αλάτι. Πολλοί πιστεύουν ότι το αλάτι κάνει καλό στο δέρμα όταν μένει πάνω του αλλά αντίθετα το κάνει τραχύ και το αφυδατώνει γιατί έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία του δέρματος!

Οι κυριότερες ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού είναι:

1. Άλατα και ιχνοστοιχεία για τις αρθρώσεις: Το νερό της θάλασσας είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και, όπως έχει αποδειχτεί, τα άτομα που κολυμπούν συστηματικά απαλλάσσονται από τέτοιου είδους ενοχλήσεις. Άλλωστε η υδροκινησιοθεραπεία γίνεται ευκολότερα λόγω άνωσης μέσα στη θάλασσα.

2. Θαλασσινή αύρα για το αναπνευστικό: Βελτιώνει σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία, ενώ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στις κρίσεις του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας, σύμφωνα με καναδική μελέτη του Πανεπιστημίου “Μακ Γκιλ”. Παράλληλα ωφελεί πάρα πολύ και τα άτομα με χρόνια ιγμορίτιδα, καθώς βοηθάει στην αποσυμφόρηση της μύτης.

3. Φύκια για ενυδάτωση και προστασία: Τα φύκια είναι συστατικά πολύτιμα στην κοσμετολογία και τη φαρμακευτική επιστήμη γενικότερα λόγω της συμβατότητάς τους με το ανθρώπινο δέρμα, που τους επιτρέπει να διεισδύσουν στα βαθύτερα στρώματά του. Ταυτόχρονα, είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα, πρωτεΐνες και βιταμίνες, που ενυδατώνουν την επιδερμίδα, την προστατεύουν από φλεγμονές, την προφυλάσσουν από τις ελεύθερες ρίζες και διατηρούν την ελαστικότητά της καθυστερώντας τη γήρανση.

4. Ήλιος και θάλασσα θεραπεύουν τις δερματοπάθειες: Σύμφωνα με τη δερματολογική μελέτη Framingham, o ήλιος σε συνδυασμό με το θαλασσινό νερό έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε δερματοπάθειες όπως η κνίδωση, το ατοπικό έκζεμα και η ψωρίαση.