Αρχική Υγεία - Διατροφή Αυξήθηκαν πάλι τα κρούσματα – 32 σε όλη τη χώρα και δύο...

Αυξήθηκαν πάλι τα κρούσματα – 32 σε όλη τη χώρα και δύο θάνατοι – Η λειτουργία νοσοκομείων

Μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και τις ενημερώσεις από τους υφυπουργούς για την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε για την εξέλιξη του φονικού ιού στη χώρα μας το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Άλλα 32 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στη χώρα μας, σύμφωνα με την ενημέρωση του Σωτήρη Τσιόδρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 25.661, εκ των οποίων 55.6% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι δύο, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 138 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 74 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 40 (70.0% άνδρες).

Το προηγούμενο 24ωρο της Δευτέρα τα κρούσματα ήταν λιγότερα (17), κάτι που ναι μεν δεν εμβάλλει σε ανησυχία τους επιστήμονες, αλλά αποτελεί ένδειξη ότι  δεν έχει κοπάσει η μετάδοση του ιού.

Κοντοζαμάνης: Τα νοσοκομεία επανέρχονται  από Δευτέρα σε κανονική λειτουργία

“Τα καταφέραμε αποκτήσαμε νέες συνήθεις που πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι πρέπει να αποτελέσουν κανόνα προκειμένου να κερδίσουμε τη μάχη που δεν έχει ακόμα κριθεί.Τα μέτρα που λάβαμε είχαν δύο στόχους, να περιορίσουν την μετάδοση του κοροναϊού και να ενισχύσουν το σύστημα Υγείας ώστε να μείνει λειτουργικό” ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

“Τα καταφέραμε αποκτήσαμε νέες συνήθεις που πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής” συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι πρέπει να αποτελέσουν κανόνα προκειμένου να κερδίσουμε τη μάχη που δεν έχει ακόμα κριθεί. «Η υγιεινή των χεριών, η αναπνευστική υγιεινή, η χρήση μάσκας στους πολυσύχναστους χώρους και η τήρηση της ελάχιστης απόστασης μεταξύ δυο ατόμων» είναι συνήθειες που θα πρέπει να συνεχιστούν διευκρίνησε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά από τη Δευτέρα στην κανονική τους λειτουργία, με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών.

Ειδικότερα ο κατά την παρουσίαση της άρσης των μέτρων αναφέρθηκε λεπτομερώς στο σύστημα υγείας και την ενίσχυση που έγινε την περίοδο της κρίσης.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι θα παραμείνουν νοσοκομεία για ασθενείς με κορονοϊό, όπως είναι το ΝΙΜΤΣ, ο «Παμμακάριστος» και η Αγ. Βαρβάρα.

«Η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Οι ΜΕΘ covid παραμένουν σε ετοιμότητα. Τα νοσοκομεία Παμμακάριστος, Αγ. Βαρβάρα και ΝΙΜΤΣ παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κορονοϊό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλινικές ετοιμότητας για κορονοϊό

Σε κάθε νοσοκομείο, συνέχισε, ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για κορονοϊό. Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται, στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μονάδες αποκλειστικά για κορονοϊό.

«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το σχέδιο επέκτασης των μονάδων εντατικής θεραπείας με τη λειτουργία νέων κλινών. Δημιουργούμε στρατηγικό απόθεμα υλικών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες λόγω αύξησης κρουσμάτων, την επόμενη περίοδο».

« Η προστασία των πολιτών πάνω από όλα»

Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, «3748 άτομα υπηρετούν ήδη το ΕΣΥ ξεπερνώντας το όριο των 2.000 που είχαμε αρχικά θέσει. Αυξήσαμε κατά 145 εκατ. ευρώ την χρηματοδότηση του ΕΣΥ. Θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση καθώς δεν τίθεται ζήτημα χρημάτων αφού προέχει η προστασία των συμπολιτών μας».

Τέλος, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στην μεγάλη παρακαταθήκη που έχει πλέον το ΕΣΥ για το μέλλον: «Θα καλύψουμε τις ανάγκες για διεξαγωγή τεστ σύμφωνα με τα κριτήρια των επιστημόνων. Διενεργούνται περισσότεροι έλεγχοι στο ιατρικό προσωπικό. Οι Έλληνες ερευνητές συνεχίζουν να συμμετέχουν σε κλινικές μελέτης για την ανακάλυψη θεραπείας ή εμβολίου.

Διανύσαμε τεράστια απόσταση για να καλύψουμε ελλείψεις 10ετιών στο ΕΣΥ. Εχει δημιουργηθεί πλέον η παρακαταθήκη ώστε το ΕΣΥ να γίνει πιο αποτελεσματικό στο μέλλον. Οσα έχουμε κερδίσει ως τώρα δεν πρέπει να τα χάσουμε». (Πηγή:in.gr)