Σημαντικά ευρήματα σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό παρουσιάστηκαν στο φετινό ψηφιακό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID).

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μπορεί να συμβάλει σε ηπιότερη νόσο COVID-19 και την προστασία από μια σειρά πιθανών σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που τη συνοδεύουν.

Το σημαντικό εύρημα προκύπτει από τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της και μέσα από το ηλεκτρονικό μητρώο υγείας  TriNetX για πάνω από 70 εκατ. ασθενείς που αποτέλεσε τη δεξαμενή για τις δύο ομάδες 37.377 πληθυσμού συνολικά, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων από Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Ισραήλ και Σιγκαπούρη.

Το δείγμα χωρίστηκε σε εμβολιασμένους κατά της γρίπης δύο εβδομάδες έως έξι μήνες πριν νοσήσουν με COVID-19 και σε μη εμβολιασμένους κατά της γρίπης με λοίμωξη από κορωνοϊό, σε αντιστοιχία παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της νόσου όπως το φύλο, η ηλικία, η εθνικότητα, το κάπνισμα και προβλήματα υγείας.

Από τα περιστατικά αναδείχθηκαν 15 ανεπιθύμητες εκβάσεις μέσα στις 120 ημέρες από την αρχική θετική διάγνωση για κορωνοϊό: σήψη, εγκεφαλικό επεισόδιο, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή, οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, αρθραλγία, νεφρική ανεπάρκεια, ανορεξία, έμφραγμα, πνευμονία, μετάβαση στα επείγοντα, εισαγωγή σε ΜΕΘ και θάνατος.

Η σύγκριση μεταξύ των δύο ομάδων έδειξε για όσους δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης, υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες:

  • έως και 20% για εισαγωγή σε ΜΕΘ
  • έως και 58% για μεταφορά στα επείγοντα και 
  • ίδιο ποσοστό για εγκεφαλικό επεισόδιο
  • έως και 45% για σήψη
  • έως 40% για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση

Δεν υπήρξε διαφορά αναφορικά με τους θανάτους.

Αν και ο μηχανισμός πίσω από το δίχτυ προστασίας που απλώνει το αντιγριπικό εμβόλιο έναντι της COVID-19 δεν είναι γνωστός, η κύρια επιστημονική θεωρία το αποδίδει στην ενίσχυση που παρέχει στην έμφυτη ανοσία, τις ευρύτερες άμυνες του οργανισμού που μας προσφέρονται με τη γέννηση.

Μπορεί το αντιγριπικό να υποκαταστήσει το εμβόλιο του κορωνοϊού;

Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 τρέχει, με διαφορετικές ωστόσο ταχύτητες. Υπολογίζεται ότι κάποιες χώρες δεν θα έχουν εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων τους πριν το 2023.

Η πρόσφατη μελέτη την Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι προσθέτει νέα δεδομένα στα επιστημονικά ευρήματα από μικρότερης κλίμακας έρευνες που έχουν διαπιστώσει την προστασία από την σοβαρή Covid 19 από τα εμβόλια της γρίπης, ένα δυνητικά ισχυρό εργαλείο για τη διαχείριση της πανδημίας όπως επιβεβαιωθεί και από μελλοντικές μελέτες.

Το αντιγριπικό εμβόλιο ίσως να ωφελήσει όσους διστάζουν να εμβολιαστούν με τα νέας τεχνολογίας και ταχέως ανεπτυγμένα εμβόλια κατά της COVID-19, υποστηρίζει η Δρ Susan Taghioff από τη Σχολή Miller, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τον αναγκαίο εμβολιασμό κατά της νόσου του νέου κορωνοϊού. 

(Πηγή:ygeiamou.gr)