Η μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων στις τροφές αποτελεί το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την απώλεια βάρους σε σύντομο διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι την πρώτη εβδομάδα η ζυγαριά θα δείξει 3-4 κιλά λιγότερα.

Οι απλοί υδατάνθρακες που θα ήταν καλό να περιορίσουμε στη διατροφή μας είναι τα αναψυκτικά, τα γλυκά, τα τεχνητά σιρόπια, η ζάχαρη, το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά και οι πατάτες, που είναι σύνθετος υδατάνθρακας, αλλά το σώμα μας τον επεξεργάζεται σαν να είναι απλός.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες θεωρούνται “καλοί” επειδή έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο, δηλαδή ελευθερώνονται μικρότερες ποσότητες σακχάρων στον οργανισμό, με πιο σταθερό ρυθμό, σε αντίθεση με τους απλούς υδατάνθρακες που πλημμυρίζουν τον οργανισμό μας με τεράστια ποσότητα σακχάρων σε πολύ λίγο χρόνο. Δεν είναι τόσο δύσκολο να κάνουμε καλύτερες επιλογές όσον αφορά τους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε: Καστανό ρύζι αντί για λευκό, ζυμαρικά ολικής άλεσης κ.ο.κ.

Ένα απλό σχέδιο τριών βημάτων μπορεί να συμβάλλει στην γρήγορη μείωση βάρους.

1. Μείωση Υδατανθράκων

Το πιο βασικό βήμα είναι η μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων. Με αυτό τον τρόπο θα επιτύχετε την μείωση των επιπέδων πείνας με αποτέλεσμα να ενισχύσετε την απώλεια βάρους.

Το σώμα αντί να «καίει» υδατάνθρακες για παραγωγή ενέργειας, θα αρχίσει να «καίει» λίπος. Επίσης, μέσω της μειωμένης πρόσληψης υδατανθράκων θα μειωθούν τα επίπεδα ινσουλίνης, αναγκάζοντας τους νεφρούς σας να αποβάλουν περίσσεια νατρίου και νερού από το σώμα σας. Αυτό μειώνει το φούσκωμα και το περιττό βάρος από τις κατακρατήσεις.

Δεν είναι ασυνήθιστο να δείτε ότι μέσα στην 1η εβδομάδα θα πέσει η ζυγαριά κατά 3-4 κιλά και αυτό θα είναι αποτέλεσμα της απώλειας λίπους και νερού.

2. Καταναλώστε κυρίως πρωτεΐνες, λίπη και λαχανικά

Κάθε κύριο γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνη, λίπος και λαχανικά φτωχά σε υδατάνθρακες.

Ο σχεδιασμός των γευμάτων σας με τέτοιο τρόπο θα οδηγήσει αυτόματα σε πρόσληψη υδατανθράκων στο προτεινόμενο εύρος των 20-50 γραμμαρίων την ημέρα.

Πηγές πρωτεϊνών

  • Κρέας: Βόειο κρέας, κοτόπουλο, χοιρινό, αρνί κ.λπ.
  • Ψάρια και θαλασσινά: σολομός, πέστροφα, σαρδέλα, γαρίδες κ.λπ.
  • Αυγά: ασπράδια και ορισμένο αριθμό κρόκων.

Οι υπερπρωτεϊνικές δίαιτες μπορούν να μειώσουν τις συνεχείς σκέψεις σας γύρω από το φαγητό και τα υπερφαγικά επεισόδια. Επίσης, μπορούν να μειώσουν την επιθυμία σας για σνακ αργά το βράδυ ή κατά τη διάρκεια του ύπνου

Λαχανικά φτωχά σε υδατάνθρακα

  • Μπρόκολο
  • Κουνουπίδι
  • Σπανάκι
  • Τομάτα
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Λάχανο
  • Σέσκουλο
  • Μαρούλι
  • Αγγούρι

Μην φοβάστε να «φορτώσετε» το πιάτο σας με αυτά τα λαχανικά. Μπορείτε να φάτε αρκετά μεγάλες ποσότητες από τα παραπάνω λαχανικά, χωρίς να ξεπεράσετε τα 20-50 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα.

Μια δίαιτα βασισμένη κυρίως σε κρέας και λαχανικά περιέχει όλες τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε για να είστε υγιείς, όταν αυτή ακολουθείται για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Πηγές λίπους

  • Ελαιόλαδο
  • Λάδι καρύδας
  • Αβοκάντο
  • Βούτυρο
  • Ξηροί Καρποί

Καταναλώστε 2-3 γεύματα την ημέρα. Εάν αισθανθείτε πεινασμένοι κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα, προσθέστε ένα ακόμα μικρό σνακ.

Μην φοβάστε το λίπος, διότι εάν προσπαθήσετε να κάνετε ταυτόχρονα μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες ΚΑΙ χαμηλή σε λιπαρά θα αποτύχετε! Θα σας κάνει να νιώσετε αδυναμία, ενώ οι επιλογές θα είναι τόσο λίγες που θα σας ωθήσει στην εγκατάλειψη του πλάνου.

3. Αύξηση φυσικής δραστηριότητας

Δεν είναι απαραίτητο να αθλείστε για να χάσετε βάρος, αλλά συνιστάται.

Έχει αποδειχθεί ότι τέτοια διατροφικά πλάνα όταν συνοδεύονται από κατάλληλο τύπο άσκησης μπορούν να επιτύχουν σε μικρό χρονικό διάστημα αύξηση της μυϊκής μάζας, ενώ ενισχύεται η μείωση του σωματικού λίπους.

Ωστόσο η βασική οδηγία συνίσταται στην αποφυγή κατανάλωσης των απλών υδατανθράκων, αλλά στην προτίμηση των σύνθετων, όπως είναι το ανθεκτικό άμυλο, που βρίσκεται σε πληθώρα τροφών, όπως τα όσπρια, τα φασόλια, τα προϊόντα ολικής άλεσης και ορισμένοι σπόροι. Βρίσκεται επίσης στην ωμή πατάτα και στις άγουρες μπανάνες.

Αυτοί που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε το ανθεκτικό άμυλο σε τροφές που δεν το περιέχουν στη συνήθη μορφή που καταναλώνουμε. Έχει αποδειχθεί ότι μπορούμε να αυξήσουμε την περιεκτικότητα του ρυζιού, των ζυμαρικών και της πατάτας σε ανθεκτικό άμυλο εάν μετά το μαγείρεμα τα τοποθετήσουμε για μερικές ώρες στο ψυγείο.