Επικίνδυνες χαρακτηρίζει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή της, τις πρόσφατες αποφάσεις της 3ης και της 4ης Υγειονομικών Περιφερειών σχετικά με τον επανακαθορισμό λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Όπως αναφέρεται, οι δύο Υγειονομικές Περιφέρειες, αντί να στελεχώσουν τα Περιφερειακά Ιατρεία στην περιοχή της αρμοδιότητάς τους, ώστε αυτά να εξυπηρετούν τους ασθενείς με ήπια συμπτώματα κορονοϊού, προχώρησαν στην αναστολή λειτουργίας Περιφερειακών Ιατρείων και στη μετακίνηση γιατρών από τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Τοπικά Ιατρεία σε νοσοκομεία για στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.
«Αυτό συμβαίνει, την ώρα που ο ΕΟΔΥ συνιστά σε όσους έχουν ήπια συμπτώματα να μένουν στο σπίτι και να είναι σε επαφή με τον γιατρό της ΠΦΥ- τον οικογενειακό γιατρό. Η πλειοψηφία όμως του λαού δεν έχει οικογενειακό γιατρό», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα.
Η ΕΝΙΘ ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και στον σύγχρονο εξοπλισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, στην ΠΦΥ, τα ΤΕΠ, τις ΜΕΘ και να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας και το έμπειρο προσωπικό του.
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και λίγες μέρες έκλεισαν τα περιφερειακά ιατρεία, που υπάγονταν σε Κέντρα Υγείας της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τους κατά τόπους Δήμους.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σχέδιο δράσης, που περιλαμβάνει Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας αποκλειστικά για COVID-19 και ΚΥ 24ωρης λειτουργίας που θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και παράλληλα σχεδιάζεται και η κατ οίκον επίσκεψη γιατρών.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής:
Σήμερα, οι δομές του δικτύου παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια και παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλους τους πολίτες. Επιπλέον, το δίκτυο των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών και εργαστηρίων επίσης παρέχει τις προβλεπόμενες υπηρεσίες υγείας.
Παρακολούθηση ασθενών
Στις Δημόσιες Δομές ΠΦΥ (πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας), δημιουργείται δίκτυο επαγγελματιών υγείας των Μονάδων ΠΦΥ (ιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας κλπ), για την τακτική επικοινωνία με τους πολίτες του πληθυσμού ευθύνης τους, ιδίως τους χρονίως πάσχοντες και τις ευπαθείς ομάδες που είναι σε απομόνωση στο σπίτι, για την παροχή συμβουλευτικής, καθοδήγησης και υποστήριξης των οικογενειών τους, για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την απομόνωση στο σπίτι. Η επικοινωνία θα γίνεται με τους εξής τρόπους:
Τηλεφωνική Επικοινωνία με τα Κέντρα Υγείας: όλα τα Κέντρα Υγείας θα αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τηλέφωνα επικοινωνίας για επικοινωνία με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της φροντίδας κατά την διάρκεια της πανδημίας – Αυτό ήδη ισχύει για πολλά Κέντρα Υγείας.
Χρήση Τηλεσυμβουλευτικής για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με COVID-19. Η πλατφόρμα της τηλεσυμβουλευτικής θα είναι διαθέσιμη εντός των επόμενων ημερών.
Δημιουργείται Ηλεκτρονικό Μητρώο για την παρακολούθηση των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με COVID-19 από τους θεράποντες ιατρούς και τη διασφάλιση συνεχούς φροντίδας αυτών των ασθενών.
Στο δίκτυο της τηλεσυμβουλευτικής θα συμμετάσχουν ιδιώτες γιατροί, με αποζημίωση 10 ευρώ ανά κλήση.
Επίσκεψη κατ’ οίκον
Συγκροτούνται άμεσα μικρές και ευέλικτες ομάδες ΠΦΥ, αποτελούμενες από γιατρό και νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας, είτε από τα ΚΥ είτε από τα ΤΟΜΥ, που θα προχωρούν σε άμεση επίσκεψη στο σπίτι ασθενών για εξέταση, με τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας, καθώς και για λήψη υλικού προς εξέταση, εφόσον το πρωτόκολλο το απαιτεί. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τέτοιες ομάδες για τη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων, που ζουν μόνοι τους σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Επίσκεψη κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, με αποζημίωση 30 ευρώ ανά επίσκεψη.
Βοήθεια στο Σπίτι
Τα Κέντρα Υγείας θα συνεργάζονται με τους Δήμους, για την ενδυνάμωση του κοινού και την ενημέρωση ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους και ευπαθών ομάδων που χρήζουν βοήθειας από τις Μονάδες Υγείας.
Ψυχολογική Υποστήριξη. Ξεκινά άμεσα η υπηρεσία της τηλεφωνικής υποστήριξης. Η υπηρεσία αυτή έχει οργανωθεί υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, σε επιστημονικό και επιχειρησιακό επίπεδο, συνεργάζονται η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών ψυχολόγων. Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στους συμπολίτες μας, αφορούν στους εξής τομείς:
- Ψυχολογική στήριξη για το γενικό πληθυσμό
- Ψυχιατρική βοήθεια για τους ψυχικά πάσχοντες
- Ψυχολογική στήριξη για παιδιά και οικογένειες
- Ψυχολογική στήριξη για επαγγελματίες υγείας
- Υποστήριξη σε κοινωνικά θέματα