Η διατροφή που περιέχει αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορεί να δράσει ευεργετικά στα βακτήρια του γαστρεντερικού συστήματος, συμβάλλοντας σε μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου

Όπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι ένα φρούτο που βάσει ερευνητικών δεδομένων φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, με βάση την υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαιτητικές ίνες και πολυφαινολικές ουσίες.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nutrition and Cancer και η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια διαπιστώθηκε ότι η πλούσια σε δαμάσκηνα διατροφή συσχετίστηκε με τη μείωση δεικτών κινδύνου για την εμφάνιση προκαρκινικών αλλοιώσεων στο παχύ έντερο.

Ακόμη μια έρευνα σε πειραματόζωα των Πανεπιστημίων του Τέξας και της Βόρειας Καρολίνας έδειξε ότι μια διατροφή που περιέχει αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορεί να επενεργήσει θετικά στο μικροβίωμα του γαστρεντερικού συστήματος, κατά μήκος του εντέρου συμβάλλοντας έτσι σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Απαιτούνται βέβαια περεταίρω έρευνες για να τεκμηριωθεί η δράση των δαμάσκηνων, αναμφίβολα όμως αποτελούν ένα πολύ καλό και ευεργετικό τρόφιμο που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας από σήμερα κιόλας.

Σημειώνεται άλλωστε ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου και στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Επιπρόσθετα χάρη στο αίσθημα κορεσμού που προκαλεί η κατανάλωσή μικρής ποσότητας αποξηραμένων δαμάσκηνων θεωρούνται και πολύτιμος σύμμαχος για επιτυχημένο αδυνάτισμα.

Μάλιστα μικρή έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπούλ έδειξε ότι η κατανάλωση ημερησίως μιας χούφτας δαμάσκηνα σχετίζεται με καλύτερο έλεγχο της όρεξης και πετυχημένο αδυνάτισμα.

Τέλος αναφέρεται ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς προσθήκη ζάχαρης έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με άλλα φρούτα και μπορούν να καταναλώνονται από διαβητικούς αλλά σε μικρές ποσότητες.