Την διάγνωση της νόσου COVID-19 έως και μία εβδομάδα πριν ο πάσχων αντιληφθεί μέσω συμπτωμάτων ότι νοσεί, μπορεί να πραγματοποιήσουν κάποιες wearable συσκευές, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πόσο εύκολο είναι ένα «έξυπνο» ρολόι να κάνει διάγνωση κορωνοϊού; Ας δούμε τι απαντούν οι ερευνητές

Ορισμένες wearable συσκευές μπορούν να εντοπίσουν περιστατικά COVID-19 νωρίτερα από τις παραδοσιακές διαγνωστικές μεθόδους, να συμβάλουν στην παρακολούθηση των ασθενών και να βελτιώσουν τη διαχείριση της νόσου, σύμφωνα με μία από τις πρώτες μελέτες που έχουν διεξαχθεί επί του θέματος.

Πιο αναλυτικά, η μελέτη Warrior Watch, την οποία διεξήγαγαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Mount Sinai (Όρους Σινά) και δημοσίευσαν στο Journal of Medical Internet Research βρήκε ότι οι μικρές αλλαγές στην μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV) ενός συμμετέχοντα, όπως μετρήθηκε από ένα Apple Watch, μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την έναρξη της COVID-19 έως και επτά ημέρες πριν την διάγνωση του ατόμου με τη λοίμωξη, αλλά και να εντοπίσουν εκείνους που εμφανίζουν συμπτώματα.

«Η μελέτη αναδεικνύει το μέλλον της ψηφιακής υγείας, καθώς δείχνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις εξελισσόμενες ανάγκες υγείας, πράγμα που ευελπιστούμε ότι θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τηn διαχείριση της νόσου. Στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε αυτές τις πλατφόρμες προς βελτίωση της υγείας των ασθενών και η μελέτη αυτή κάνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Η ανάπτυξη ενός τρόπου εντοπισμού των ανθρώπων που μπορεί να νοσούν ακόμα και πριν το αντιληφθούν οι ίδιοι θα ήταν φοβερή καινοτομία στη διαχείριση της COVID-19», αναφέρει ο Robert P. Hirten, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και επίκουρος καθηγητής Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του «Όρους Σινά».

Εκατοντάδες δοκιμές σε επαγγελματίες υγείας

Οι ερευνητές ενέγραψαν εκατοντάδες επαγγελματίες υγείας στην ψηφιακή μελέτη που διεξήχθη μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2020.

Οι συμμετέχοντες φόρεσαν τα ρολόγια της Apple και απάντησαν σε καθημερινές ερωτήσεις μέσω μιας προσαρμοσμένης εφαρμογής.

Οι μεταβολές του καρδιακού παλμού (HRV) ανιχνεύσιμες από φορέσιμες (wearable) συσκευές- χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό και την πρόβλεψη πιθανής λοίμωξης των εργαζομένων από covid-19 ή για πιθανά συμπτώματα. Άλλα καθημερινά συμπτώματα  που συγκεντρώθηκαν ήταν πυρετός ή κρυάδες, κόπωση ή αδυναμία, σωματικό άλγος, ξηρός βήχας, φτάρνισμα, ρινική καταρροή, διάρροια, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, δύσπνοια, απώλεια γεύσης και όσφρησης και κνησμός στα μάτια.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές βρήκαν ότι 7-14 ημέρες μετά τη διάγνωση με COVID-19, το μοτίβο των καρδιακών παλμών άρχισε να ομαλοποιείται και δεν ήταν πλέον στατιστικά διαφορετικό από τα μοτίβα όσων δεν είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

“Η τεχνολογία αυτή μας επιτρέπει όχι μόνο να παρακολουθούμε και να προβλέπουμε τα αποτελέσματα υγείας, αλλά και να παρεμβαίνουμε με έναν έγκαιρο και απομακρυσμένο τρόπο, πράγμα ιδιαιτέρως σημαντικό κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας που απαιτεί από τους ανθρώπους είναι κρατούν αποστάσεις”, καταλήγει ο επίσης συγγραφέας της μελέτης Δρ. Zahi Fayad. (Πηγή: ygeiamou.gr)