Η Ρωσία το 2019 ενδέχεται να σημειώσει νέο ρεκόρ ως προς τον αριθμό των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία, η οποία εφέτος μπορεί να δεχθεί περισσότερους από 6 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.Το 2018 την Τουρκία επισκέφθηκαν 5,7 εκατομμύρια Ρώσοι, αριθμός κατά 21% περισσότεροι σε σχέση με το 2017. «Όμως η δυναμική δεν έχει εξαντληθεί.

 

Ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2019 η αύξηση ήταν της τάξεως του 36%. Αναμένουμε, ότι εφέτος ο αριθμός των Ρώσων που θα επισκεφθούν την Τουρκία θα ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια και θα είναι ένα νέο ρεκόρ», δήλωσε ο Νόβακ.

Το 2019 στην Τουρκία χρησιμοποιείται η ρωσική κάρτα Mir, με την οποία μπορεί κανείς να κάνει αναλήψεις τουρκικών λιρών από 6.500 χιλιάδες μηχανήματα αυτόματης ανάληψης όπως και να κάνει πληρωμές σε περισσότερα από 400.000 εμπορικά σημεία και σε περισσότερα από 10.000 ηλεκτρονικά καταστήματα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας.

Τα τουρκικά θέρετρα φέτος το καλοκαίρι θα γίνουν ο πιο δημοφιλής προορισμός για διακοπές για Ρώσους που επιλέγουν τον οργανωμένο τουρισμό, οι οποίοι προτιμούν τα τουριστικά πακέτα, είχε ανακοινώσει πρόσφατα η Ένωσης τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας (ATOP).Διπλασιάστηκε η ζήτηση για Τουρκία.

“Τρελή” ζήτηση για την Τουρκία

Η ζήτηση τουριστικών πακέτων για την Τουρκία που προσφέρουν ρωσικά τουριστικά γραφεία κατά την θερινή περίοδο διπλασιάστηκε σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Ένωσης τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας Μάγια Λομίντζε.

Η ίδια χαρακτήρισε την αύξηση αυτή «τρελή».Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η Ένωσης τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας, υπάρχουν πέντε δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί για τους ρώσους τουρίστες εφέτος. Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τις επιλογές των ρώσων τουριστών, ακολουθούν το Σότσι, η Ελλάδα, η Τυνησία και η Ισπανία.

Μεταξύ των δημοφιλών επίσης προορισμών βρίσκονται η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ταϊλάνδη. Ωστόσο ως προς τον αριθμό των τουριστών προηγούνται το Σότσι και η περιοχή του Κρασνοντάρ.Ιαματικές πηγές στο ΠαμούκαλεΤο Παμούκαλε, ένα από τα παλαιότερα τουριστικά αξιοθέατα στη νοτιοδυτική Τουρκία, φιλοξένησε 70.000 ντόπιους και ξένους τουρίστες κατά τη διάρκεια πέντε ημερών εορτασμού του Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Οι ιαματικές πηγές στο Παμούκαλε

Το Παμούκαλε είναι μια περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, η οποία είναι γνωστή για τα ιαματικά νερά της και το λευκό τραβερτίνη, ο οποίος σχηματίζει φυσικές πισίνες.
Βρίσκεται στην επαρχία Ντενιζλί και προσελκύει το ενδιαφέρον τουριστών από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα την Ευρώπη, την Ανατολική Ασία, τη Λατινική Αμερική και τη Ρωσία.
Ο Γκάζι Μουράτ Σεν, πρόεδρος της τοπικής τουριστικής και ξενοδοχειακής ένωσης, δήλωσε ότι επισκέπτονται το Παμούκαλε πολλοί τουρίστες χάρη στη θέση του, στο σταυροδρόμι των θέρετρων κατά μήκος των ακτών της Τουρκίας.
Με τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Ιεράπολης κοντά, το Παμούκαλε είναι γνωστό για τα ιαματικά λουτρά του για χιλιετίες από τους Ρωμαϊκούς χρόνους και για το λευκό τραβερτίνη, που σχηματίζει θερμές πηγές πλούσιες σε ασβέστιο.
Οι επισκέπτες περπατούν ξυπόλητοι στις θερμές πηγές, όπου τα νερά παραμένουν σε υψηλές θερμοκρασίες ακόμη και το χειμώνα.

Καμία αύξηση στην Ελλάδα

Αντίθετα στην Ελλάδα δεν επαληθεύτηκαν οι εκτιμήσεις για αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών, που  θα ξεπερνούσαν το 1.000.000 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, οπότε πλησίασαν τις 800.000, σύμφωνα με ανακοινώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, που όμως δεν ανταποκρίνονταν στα πραγματικά δεδομένα.

Τη χρονιά που πέρασε (2018), σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 11,6% και διαμορφώθηκε μόλις σε 520.000 ταξιδιώτες. Αντίστοιχα, μεγάλη ήταν η κάμψη και στα έσοδα. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία έκαναν “βουτιά” 19,2%, φτάνοντας τα 338 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα ήταν πως οι αφίξεις των Ρώσων επισκεπτών θα διαμορφωθούν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι. Μόλις το 10% των ρωσικών κρατήσεων, σύμφωνα με την ATOR (the Association of Tour Operators of Russia), κατευθύνεται σε προορισμούς της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ το 45-50% των πωλήσεων πακέτων αφορούν την Τουρκία.Η Χαλκιδική, παρά την μικρή περσινή πτώση, συνεχίζει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για τους Ρώσους, σημειώνει επίσης ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής.

Πέρσι η Χαλκιδική φιλοξένησε περίπου 87 χιλιάδες Ρώσους τουρίστες, ενώ οι αφίξεις στο αεροδρόμιο Μακεδονία ήταν για το 2018 κατά 4,75% μειωμένες σε σύγκριση με το 2017.Η Τουρκία στον αντίποδα είναι ο μεγάλος κερδισμένος για τη ρωσική αγορά. Ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία φέτος εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά περίπου 10 έως 15%, υπερβαίνοντας τα 6,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Τουριστικών Πρακτόρων της Τουρκίας. (ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ)