Για το μεγαλύτερο άλμα στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, με συνεχή ρεκόρ αφίξεων, εσόδων και των υψηλότερων ποτέ επιδόσεων σε όλα τα μεγέθη, έκανε λόγο η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα εγκαίνια της 34ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia. “
Σημαντικά στοιχεία για τον τουρισμό ανακοίνωσε η υπουργός Έλενα Κουντουρά
“ Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που αναγνώρισε την αξία του τουρισμού και τον καθοριστικό του ρόλο ως κινητήρια δύναμη για την εθνική οικονομία, για την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη και για την κοινωνική ευημερία”, είπε και πρόσθεσε ότι “ πυρήνας της τουριστικής πολιτικής μας αποτέλεσε η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και η επανατοποθέτηση της Ελλάδας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη ως ο κορυφαίος προορισμός για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο”.
Σύμφωνα με την υπουργό, το 2014 η χρονιά είχε κλείσει με 24 εκατομμύρια επισκέπτες. “ Από το 2015 μέχρι το 2018 αυξήσαμε τον τουρισμό πάνω από 35%, σχεδόν 9 εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες σε απόλυτα νούμερα”, σημείωσε η κ.Κουντουρά.
“ Το 2018 είναι η «χρυσή» χρονιά του ελληνικού τουρισμού, με νέο ρεκόρ αφίξεων που αγγίζει τα 33 εκατ. διεθνείς επισκέπτες. Τα έσοδα από τον τουρισμό στήριξαν καθοριστικά την εθνική μας οικονομία τα δύσκολα αυτά χρόνια της κρίσης, και για το 2018 έχουμε σημαντική αύξηση κατά 2 δις ευρώ επιπλέον έσοδα σε σχέση με το 2017”, τόνισε.
Η υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι “ μετά από διαβούλευση με όλους τους φορείς, και σε συντονισμό με όλα τα συναρμόδια υπουργεία έχουμε ολοκληρώσει το πρώτο στην Ελλάδα συνολικό σχέδιο νόμου για το θεματικό τουρισμό, που καταθέτουμε άμεσα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Δημιουργούμε ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο που χρειάζεται η ελληνική αγορά για την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων και νέα επαγγελματικής δραστηριότητας, που θα αποφέρει νέα έσοδα και νέες θέσεις εργασίας”.
Όπως ανέφερε, στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τον τουρισμό τα επόμενα χρόνια, έχουν τεθεί συγκεκριμένες στρατηγικές προτεραιότητες “ για να ανταποκριθούμε στις νέες αυξημένες ανάγκες στη διαθεσιμότητα και στην υψηλή ποιότητα”.
Σημαντική εξέλιξη για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα η ανακοίνωση δια στόματος της υπουργού ότι το 2019 ανοίγει η Σχολή Ξεναγών της Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε η τουριστική εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο. “ Επεξεργαζόμαστε νομοσχέδιο για να ενισχύσουμε το ρόλο και το έργο των ΑΣΤΕ Ρόδου και Κρήτης. Παράλληλα ενδυναμώνουμε τα 8 ΙΕΚ Τουρισμού σε όλη τη χώρα ενώ ανοίξαμε τη Σχολή Ξεναγών της Αθήνας το 2018”
Η κ.Κουντουρά μίλησε και για τα νέα προγράμματα που σχεδιάζονται “ με στόχο να αναπτυχθεί η τουριστική δραστηριότητα όλο το χρόνο σε προορισμούς έτοιμους να την υποστηρίξουν, και παράλληλα να κινητοποιήσουμε επενδύσεις σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές για σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών θεματικά πάρκα, γήπεδα γκολφ, εγκαταστάσεις υγείας και ευεξίας”. “
Ενισχύουμε τον συνεδριακό τουρισμό και επιδιώκουμε να δημιουργηθούν νέες συνεδριακές υποδομές. Δώσαμε έμφαση στην ανάπτυξη του τουρισμού πόλεως, και πετύχαμε η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, να προσελκύουν πλέον τουριστικό ρεύμα όλο το χρόνο και από απλοί σταθμοί διέλευσης στο παρελθόν να είναι σήμερα προορισμοί ολιγοήμερων διακοπών. Η Αθήνα μάλιστα κέρδισε το βραβείο για τον δημοφιλέστερο προορισμό city-break της Ευρώπης”, επεσήμανε η υπουργός για να συμπληρώσει: “ Στην πολιτική μας, έχουμε συγκεκριμένο επίσης σχέδιο για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, την αξιοποίηση και αναβάθμιση των υποδομών, και στόχος μας είναι η δημιουργία νέων homeports για την κρουαζιέρα, και δικτύου μαρινών μεσαίου και μεγάλου μεγέθους σε όλη τη χώρα”.
Η υπουργός ανέφερε ότι “ προτεραιότητα στην τουριστική προβολή και προώθηση είναι να καθιερωθεί η Ελλάδα στην συνείδηση των ταξιδιωτών παγκοσμίως ως η μοναδική πολυνησιακή ευρωπαϊκή χώρα”. “ Εκτός από τις υπέροχες ομορφιές της ηπειρωτικής Ελλάδας,
Εχουμε περισσότερα από 100 νησιά και άπειρες συνδυαστικές επιλογές, που μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Και θέλουμε αυτό να το γνωρίζει το παγκόσμιο ταξιδιωτικό κοινό”, είπε.
Αναφέρθηκε επίσης στην έναρξη στις 26 Νοεμβρίου των προγραμμάτων κατάρτισης και μετεκπαίδευσης εργαζομένων, εποχιακά ανέργων και ανέργων εμπειροτεχνών στον τομέα του τουρισμού που θα πραγματοποιηθούν συνολικά σε 10 πόλεις καλύπτοντας γεωγραφικά όλη την Ελλάδα.
“ Το επόμενο στοίχημα μας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού τουρισμού”, είπε η κ.Κουντουρά. “ Ολοκληρώσαμε την κωδικοποίηση και ψηφιοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας 100 ετών, που αποτελεί ένα εμβληματικό έργο για τον τουρισμό και προχωράμε σε ένα ψηφιακό οικοσύστημα για να διευκολυνθούν πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.
Εισάγουμε νέες τεχνολογίες ώστε να έχουμε μία συνολική και πραγματική εικόνα της ποσοτικής και ποιοτικής συμβολής του τουρισμού για τη χάραξη της τουριστικής πολιτικής στο μέλλον. Αξιοποιούμε τα πλέον σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία για να προωθήσουμε στοχευμένα, δυναμικά και έξυπνα την Ελλάδα, μέσω του ΕΟΤ σε όλον τον κόσμο”, τόνισε.
Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην ψηφιακή πύλη του ΕΟΤ Visitgreece, η οποία εμπλουτίζεται σε περιεχόμενο και θα είναι διαθέσιμη σε 10 γλώσσες αποτελώντας ολοκληρωμένο και σύγχρονο εργαλείο ενημέρωσης για τους επισκέπτες.
Νοτοπούλου: Έκθεση σταθμός η Philoxenia
Έκθεση-σταθμό για τον ελληνικό τουρισμό χαρακτήρισε την Philoxenia η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου, τονίζοντας πως είναι η σημαντικότερη τουριστική διοργάνωση της χώρας. Σημείωσε μάλιστα πως η Μακεδονία και η Θράκη μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη.
Από το βήμα των εγκαινίων, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας χαρακτήρισε το φετινό τουριστικό εκθεσιακό «δίδυμο» των Philoxenia-Hotelia ως το πιο διεθνές των τελευταίων 20 ετών ενώ υπογράμμισε τον στόχο του εθνικού εκθεσιακού φορέα να αναδείξει την Philoxenia στη μεγάλη πλατφόρμα επικοινωνίας του τουριστικού κλάδου, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.
Στην επιλογή του δήμου Λέσβου ως του Τιμώμενου Δήμου της Philoxenia αναφέρθηκε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του νησιού, Κωνσταντίνος Αστυρακάκης, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τη Λέσβο.
Η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει ύφος και τουριστικού προορισμού, όταν πριν από μια δεκαετία ο τουρισμός της βρισκόταν σε λήθαργο, ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να αναδείξει την ιστορία της πόλης.
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας παρουσίασε τις προοπτικές που δίνουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η Ολυμπία Οδός και η Ιόνια οδός ώστε να αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό ενώ αναφέρθηκε και στην τιμητική επιλογή της ως Τιμώμενης Περιφέρειας στην 34η Philoxenia.
Βασικό πυλώνα της οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτήρισε τον τουρισμό ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κάνοντας λόγο για συνεισφορά 2 δισ.ευρώ στο ΑΕΠ. Αναφέρθηκε επίσης στην δυναμική παρουσία της Περιφέρειας στην Philoxenia με ένα πολυθεματικό περίπτερο και πληθώρα δράσεων, όπως το Food Truck της Μακεδονικής Κουζίνας.