Οι περισσότεροι Έλληνες προτιμούν να κάνουν διακοπές τα καλοκαίρια σε γνωστά νησιά, κυρίως των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου, των Σποράδων, του Βορειοανατολικού Αιγαίου και του Ιονίου. Και αν τους ρωτήσεις απαντουν ότι έχουν γνωρίσει τα περισσότερα νησιά του ελλαδικού χώρου, αν όχι όλα.

Και όμως… Ακόμη και οι πιο πολυταξιδεμένοι πιάνονται “αδιάβαστοι” αν τους ρωτήσεις για κάποια πανέμορφα νησιά, που μπορείνα βρίσκονται και πολύ κοντά μας. Σε μια τέτοια κατηγορία ανήκουν τα Λιχαδονήσια, που τα συναντήσαμε σε μια αναπάντεχη διαδρομή από τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας προς την Αιδηψό με ένα ιδιωτικόσκάφος. Υπέροχη εμπειρία.

Ρωτήσαμε και μάθαμε περισσότερα για την ιστορία, την ονομασία και την “ταυτότητά” τους.

Οι Λιχάδες ή Λιχαδονήσια είναι συστάδα επτά και περισσοτέρων μικρών νησίδων στα βορειοδυτικά της Εύβοιας μεταξύ τουΜαλιακού και του Βόρειου Ευβοικού κόλπου. Βρίσκονται μεταξύ του οικισμού της Λιχάδας από την πλευρά της Εύβοιας, και των Καμένων Βούρλων από την πλευρά της Φθιώτιδας. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Ισιαίας – Αιδηψού, όπως αυτός συστάθηκε σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης.

Το όνομά τους οι Λιχάδες, το οφείλουν σύμφωνα με την μυθολογία στον Λίχα, τον δούλο του Ηρακλή, ο οποίος του παρέδωσε τον χιτώνα της Δηιάνειρας. Σύμφωνα με τον μύθο ο Ηρακλής θεώρησε υπαίτιο τον Λίχα για τον χιτώνα και τον εκσφενδόνισε στην θάλασσα. Από τα κομμάτια και το αίμα του σχηματίστηκαν οι Λιχάδες.

Η μεγαλύτερη νησίδα των Λιχάδων είναι η Μανολία, η βορειότερη του συμπλέγματος. Η επόμενη μεγαλύτερη είναι η Μεγάλη Στρογγυλή, η νοτιότερη του συμπλέγματος. Ανάμεσά τους υπάρχουν άλλες μικρότερες νησίδες όπως η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βαγιά, ο Βορηάς, το Λιμάνι, καθώς και άλλοι μικροί σκόπελοι και μύρμηκες, που λέγονται Ποντικονήσια.

Οι Λιχάδες είναι σήμερα πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Για τα νησάκια αναχωρούν τακτικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μικρά πλοιάρια προς τις μεγαλύτερες νησίδες του συμπλέγματος και τις παραλίες που διαθέτουν. Τα σκάφη που επισκέπτονται τα νησιά διαθέτουν και οπτική πρόσβαση στο βυθό, ώστε να μπορούν οι τουρίστες να παρατηρούν τον πλούσιο βυθό της περιοχής.

(ΠΗΓΗ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)